Groen gas

Groen gas wordt gemaakt uit biogas en is een duurzamere gasvariant dan aardgas. Maar hoe groen is dit groene gas eigenlijk? En wat is het verschil tussen het groene gas, CO2-gecompenseerd gas, aardgas en biogas? We leggen je op deze pagina alles uit.

Wat is biogas?

Groen gas met dezelfde kwaliteit als aardgas wordt gemaakt vanuit biogas. Biogas ontstaat uit de verbranding van mest, gft en ander organisch afval. Bij die vergisting komt methaan vrij, het biogas. Het biogas kunnen we op deze manier nog niet gebruiken om ons huis of water te verwarmen of om mee te koken. De samenstelling van het biogas lijkt namelijk nog niet op normaal gas en daarom kan het gas nog niet het energienet op. Biogas wordt gezuiverd en verbeterd, waarna het groen gas wordt. Hierna kan het groene gas het reguliere energienet op.

Wat is groen gas?

Groen gas is duurzaam geproduceerd biogas. Biogas ontstaat uit de vergisting van biomassa, zoals dierlijke of plantaardige restanten en gft-afval. Als het biogas is gezuiverd en in het gasnet is ingebracht, heet het groen gas. Biogas wordt dan op een bepaalde manier verwerkt tot groen gas, zodat het dezelfde eigenschappen en kwaliteit heeft als aardgas. Met de huidige technieken is het nog niet mogelijk om groen gas op grote schaal te produceren. Daarom kiezen leveranciers er vaak voor om CO2-gecompenseerd gas aan te bieden. Dat gecompenseerde gas kom je inmiddels veel vaker tegen dan groen gas. Een aantal leveranciers biedt inmiddels alleen maar C02-gecompenseerd gas aan, zoals Greenchoice en Pure Energie.

Voor de veiligheid wordt aan biogas een geurstof toegevoegd. Zo ruikt het groene gas hetzelfde als aardgas.

CO2-gecompenseerd gas

In tegenstelling tot wat (sommige) leveranciers beweren is CO2-gecompenseerd gas niet “echt groen”. Het echte groene gas komt voort uit biogas. Bij CO2-gecompenseerd of klimaatgecompenseerd gas investeert de leverancier in klimaatprojecten in het buitenland. Er worden dan bijvoorbeeld bomen geplant die het broeikaseffect tegengaan. Zo wordt de CO2-uitstoot van aardgas gecompenseerd. Grijs gas krijgt op deze manier een groen tintje.

Ze noemen dit ook wel “carbon-offset”: een manier van compenseren voor de schadelijke ontstane effecten. C02-gecompenseerd gas is in de regel daarom ook wat duurder dan regulier gas.

Leveranciers houden met een systeem bij hoe duurzaam energie is. Elke m3 gas heeft een Garantie van Oorsprong (GvO). Dit is een certificering om bij te houden hoe “grijs” of “groen” iets is. Je mag iets namelijk niet zomaar “duurzaam” of “groen” noemen. Een instantie als de ACM controleert dit.

Kan ik thuis groen gas afnemen?

Het is voor consumenten nog niet mogelijk om het groene gas (uit biogas) af te nemen in hun energiecontract. Zij zijn aangewezen op de CO2-gecompenseerde variant. Nederland kent enkele leveranciers die het groene gas aanbieden in de vergelijker. In de vergelijker staat altijd aangegeven of er sprake is van C02-compensatie. Op de websites van de leveranciers kun je dit soms “aanvinken” als extra optie. Dit is vaak net iets duurder dan regulier gas. Sommige leveranciers bieden helemaal geen grijs gas aan, zoals Pure Energie en Greenchoice.

Leveranciers kunnen met een certificaat (GvO) bewijzen dat het groene gas uit biomassa is geproduceerd, of dat het C02 gecompenseerd is. Zo tonen zij hun duurzame claim aan. Enkele (kleine) boeren produceren zelf biogas en op de zakelijke energiemarkt kom je groen gas soms tegen. Op de consumentenmarkt is het een hoge uitzondering. Groen gas is ook nog relatief duur.

Is groen gras echt groen?

Neem je als consument het groene gas af van een energieleverancier? Dan krijg je in werkelijkheid grijs gas met een groen tintje. Naast het Groningen-gasveld telt Nederland zo’n 240 gasvelden. De helft hiervan ligt in de Noordzee. Behalve in Groningen wordt gas gewonnen in Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en in de Noordzee en de Waddenzee. Ook wordt vloeibaar gas (LNG) geïmporteerd uit verschillende delen van de wereld, zoals de VS. Het groene gas is dan niet groen. Toch is ‘groen’ CO2-gecompenseerd gas voor veel huishoudens een mooie manier om een steentje bij te dragen aan het milieu.

Groen gas vergelijken

In onze energievergelijker kun je ook aanvinken dat je alleen duurzame producten wil zien. Je kunt gebruik maken van onze filteroptie “toon alleen duurzame producten”. Hiermee krijg je alleen de producten te zien met de hoogste certificering: Groene stroom uit Nederland en C02-gecompenseerd gas, of vergelijkbare certificering. Deze GvO’s per eenheid energie zijn in de regel ook iets duurder dan grijs gas en grijze stroom. Nederland kent op dit moment helaas geen leveranciers die het groene gas uit biogas aanbieden

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.