Kijkvenster

Je kunt een aanvraag van een nieuw energiecontract een paar maanden van tevoren doen, die periode verschilt per energieleverancier en noemen we het kijkvenster. We leggen je alles uit over het kijkvenster, zodat jij kosteloos kunt overstappen.

Wat is het kijkvenster?

Als je op zoek bent naar een nieuw energiecontract kom je de term vaak tegen: het kijkvenster, ook wel switch venster of overnametermijn. Met het kijkvenster bedoelen we de periode voor het einde van je contract waarin je een aanvraag kunt doen voor een nieuw energiecontract. De nieuwe leverancier houdt de einddatum van je huidige contract aan, maar de aanvraag kun je alvast doen. Dat is bijvoorbeeld handig als de energietarieven op dat moment zeer gunstig zijn: met de aanvraag van een nieuw contract zet je die tarieven vast in je nieuwe energiecontract.

Het kijkvenster verschilt per leverancier. Bij de ene energieleverancier kun je 180 dagen voor de einddatum van je huidige contract een aanvraag doen, bij de ander is dat 90 dagen. Je kijkt dus altijd naar het kijkvenster van je nieuwe energieleverancier. Houd altijd rekening met de einddatum van je contract, zo weet je zeker dat je geen opzegvergoeding betaalt aan je huidige energieleverancier.

Leveranciers hanteren verschillende woorden voor het kijkvenster. Veel voorkomende synoniemen zijn: switch window, switch termijn en vooruitzettingsdatum.

Kan ik overstappen buiten het kijkvenster?

Het is mogelijk om buiten het kijkvenster over te stappen naar een andere energieleverancier, maar dit gaat vaak gepaard met een opzegboete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract en de voorwaarden van je huidige energieleverancier. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van je contract te controleren voordat je besluit over te stappen buiten het kijkvenster. Het kan je veel geld schelen als je even wacht.

Waarom overstappen buiten het kijkvenster?

In sommige gevallen is het lonend om buiten het kijkvenster over te stappen en de opzegvergoeding te betalen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de korting van het nieuwe contract zo hoog is en/of de tarieven vele malen lager zijn. In dat geval kan de besparing op je energierekening de kosten van de opzegvergoeding ruimschoots compenseren. Voordat je overweegt om over te stappen buiten het kijkvenster is het verstandig de besparing te berekenen. Zo weet je zeker dat je een juiste beslissing maakt.

Je kan het beste rekening houden met een kijkvenster van 3 tot 6 maanden, dat kijkvenster hanteren de meeste leveranciers. In onze vergelijker hebben we een check ingebouwd in het aanvraagformulier. Je vult hier je huidige einddatum van je datum in. De vergelijker geeft dan altijd aan of je een boete riskeert of niet. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Kijkvenster per energieleverancier

Het kijkvenster kan verschillen per energieleverancier en type contract. Over het algemeen hebben de meeste energieleveranciers een kijkvenster van 1 tot 3 maanden voor de afloop van het contract. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies hoe ver van tevoren je een aanvraag kunt doen voor een nieuw energiecontract.

beweeg de tabel van links naar rechts
LeveranciersKijkvenster
Budget energie90 dagen
Clean Energy90 dagen
Cool Blue12 maanden
Delta90 dagen
Eneco3 maanden
Energiedirect6 maanden
Engie3 maanden
Essent6 maanden
Gewoon energie6 maanden
Greenchoice6 maanden
HEM60 dagen
Innova Energy6 maanden
Mega3 maanden
Noord energie6 maanden
Om | Nieuwe energie3 maanden
Oxxio3 maanden
Powerpeers3 maanden
Pure Energie3 maanden
United consumers3 maanden
Vandebron6 maanden
Vattenfall60 dagen
Vrijopnaam6 maanden

Voorkom een opzegboete

Je kunt altijd zonder problemen een aanvraag doen als je huidige energiecontract binnen 3 maanden afloopt. Is dat niet het geval? Dan hangt het af van het kijkvenster van je nieuwe energieleverancier wanneer je een aanvraag kunt indienen. Vul in onze vergelijker de einddatum van je contract in en je krijgt automatisch een melding of je kunt overstappen of niet.

Let op: Heb je een vrij opzegbaar contract, zoals een variabel energiecontract of dynamisch energiecontract? Dan kun je altijd een aanvraag doen voor een nieuw energiecontract.

Stap over en bespaar

Geeft onze energievergelijker aan dat je een aanvraag voor een nieuw contract kunt indienen? Binnen een paar stappen stap je al over naar de beste deal. Door energiecontracten met elkaar te vergelijken kun je flink besparen op je energierekening. Vergelijk dan onze aanbiedingen en ga ervandoor met de beste deal voor jouw situatie. Twijfel je of kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.