Wat is een netbeheerder?
Regionale netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de middenspannings- en laagspanningsnetwerken. Tegelijk zorgen zij voor het transport van elektriciteit en/of gas in de regio. Het is dus de verantwoordelijkheid van de regionale netbeheerder dat jij wordt aangesloten op het stroom en/of gasnet. En dat jij, als je een energiecontract hebt, stroom en/of gas ontvangt. Daarom moet de netbeheerder alle energieleveranciers toegang geven tot hun energienet.
Je woonplaats bepaalt welke regionale netbeheerder jij hebt. Je kunt in tegenstelling tot de energieleverancier niet kiezen wie je netbeheer verzorgt. Wanneer je naar een andere regio verhuist kan de netbeheerder wel veranderen. Je betaalt de netbeheerkosten via je energiecontract en ontvangt dus geen aparte rekening van je netbeheerder.
Wie is mijn netbeheerder?
In 2025 zijn er 6 netbeheerders actief in Nederland. Bekijk de kaart hieronder om te zien wie de netbeheerder in jouw regio is. Als je twijfelt over de regio ga dan naar mijnaansluiting.nl, vul je adresgegevens in en je ziet zo welke netbeheerder verantwoordelijk is voor jouw regio. Meestal heb je één netbeheerder voor elektriciteit en gas. Bij sommige adressen komt het voor dat je twee netbeheerders hebt, één voor elektriciteit en een ander voor gas. Dit zijn de netbeheerders in Nederland:
- Coteq Netbeheer
- Enexis Netbeheer
- Liander
- Rendo Netbeheer
- Stedin
- Westland Infra Netbeheer
Overzicht van netbeheerders gas

Overzicht van netbeheerder elektriciteit

Landelijke netbeheerders
Naast de regionale netbeheerders kent Nederland twee landelijke netbeheerders. Dat zijn TenneT en de Nederlandse Gasunie. De landelijke beheerders zijn verantwoordelijk voor de verbindingen tussen de regionale elektriciteitsnetten en het Europese net.
- TenneT is de landelijke netbeheerder en is verantwoordelijk voor het landelijke hoogspannings-elektriciteitsnetwerk en de aansluiting op het Europese elektriciteitsnet.
- Nederlandse Gasunie is verantwoordelijk voor het landelijke gastransportnetwerk en de aansluiting naar het Europese gasnetwerk.
Kan ik mijn netbeheerder zelf kiezen?
Je hebt als consument geen vrije keuze voor een netbeheerder. De overheid heeft in 1998 het beheer van energie vastgelegd in de Gas- en Elektriciteitswet. Het is voor de netbeheerders enkel mogelijk om een andere netbeheerder over te nemen na toestemming van de overheid en de ACM. Er is dus bijna geen sprake van concurrentie. Alle netbeheerders staan onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt. Als toezichthouder bepaalt de ACM jaarlijks de maximumtarieven die de beheerders in rekening mogen brengen. Je betaalt deze kosten aan de netbeheerder via de energierekening van je leverancier. Door regulering van de tarieven zorgt de ACM ervoor dat netbeheerders genoeg inkomsten ontvangen voor investeringen die nodig zijn in het kader van de energietransitie. Tegelijkertijd zorgt zij er voor dat tarieven niet hoger zijn dan redelijk en prikkelt zij netbeheerders om efficiënt te werken.