Slimme meter

In steeds meer huishoudens hangt een slimme meter, maar wat doet dit apparaat nu precies? En wat betekent het voor je energieverbruik? En als je nog geen slimme meter hebt, kun je er dan zelf een aanvragen?

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een geavanceerde digitale energiemeter die de traditionele energiemeter vervangt. We noemen de meter slim, omdat het apparaat nauwkeurig je energieverbruik bijhoudt en deze informatie automatisch doorstuurt naar je energieleverancier. Hierdoor hoef je je meterstanden niet meer handmatig door te geven. En je ontvangt je energierekening op basis van je exacte verbruik.

Verschil digitale meter en slimme meter

Wat is het verschil tussen een digitale meter en een slimme meter? Dat verschil zit in de functionaliteit. Een digitale meter meet je energieverbruik en geeft dit weer op een display in je huis, maar communiceert niet automatisch met je energieleverancier. Een slimme meter stuurt je verbruiksgegevens automatisch door, waardoor je energieleverancier altijd up-to-date informatie heeft.

Profiteren met de slimme meter tijdens de normaal en daluren

Een ander interessant voordeel van de slimme meter is dat je kunt profiteren van verschillende tarieven op basis van het tijdstip van de dag. Zo’n meter kan bijvoorbeeld het verbruik in normaal- en daluren meten. Tijdens daluren, meestal ‘s nachts en in het weekend, gelden vaak lagere tarieven. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren als je jouw energieverbruik kunt verschuiven naar daluren.

Is een slimme meter verplicht?

Een veelgestelde vraag is of een slimme meter verplicht is. Het antwoord is nee, de slimme meter is niet verplicht. Maar netbeheerders zijn wel verplicht om wie dat wil, de mogelijkheid te bieden om zo’n meter te laten installeren. De keuze is dus aan jou. Goed om te weten: als je een dynamisch energiecontract wilt afsluiten is een slimme meter noodzakelijk. De tarieven voor stroom verschillen namelijk per uur, dus je meterstanden moeten per uur worden uitgelezen. Zonder slimme meter is dat niet mogelijk.

Hoe zit het met privacy bij een slimme meter?

Heb ik wel privacy als ik een slimme meter heb? Een belangrijk punt van zorg voor veel mensen is de privacy bij het gebruik van slimme meters. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Slimme meters zijn ontworpen met strenge privacyregels in gedachten. Jouw energiegegevens worden beveiligd verzonden en alleen gebruikt voor facturering en het optimaliseren van het energienetwerk.

Slimme meter uitlezen

Bij een slimme meter hoef je niet zelf je meterstanden af te lezen. De meterstanden aflezen doet je slimme meter voor jou. Een slimme meter stuurt je verbruiksgegevens en je meterstanden automatisch door, waardoor je energieleverancier altijd up-to-date informatie heeft. Wil je zelf je verbruiksgegevens inzien? Dat kan met behulp van gratis apps voor het uitlezen van de slimme meter. Deze apps geven je inzicht in je energieverbruik en helpen je om bewuster met energie om te gaan.

Gratis apps voor uitlezen slimme meter

Er zijn verschillende gratis apps beschikbaar waarmee je eenvoudig je slimme meter kunt uitlezen. Deze apps zijn handig om je energieverbruik op je telefoon of tablet bij te houden en te kijken hoe je kunt besparen op je energiekosten. Energieleveranciers hebben vaak een eigen app. Je kunt ook voor een onafhankelijke slimme meter app kiezen, maar deze apps zijn meestal niet gratis.

Hoeveel kost een slimme meter?

De kosten voor een slimme meter worden over het algemeen gedekt door je netbeheerder. Je hoeft dus geen extra kosten te betalen om er een te krijgen. Dit maakt de overstap naar een slimme meter financieel aantrekkelijk: het kost je niets, maar de meter kan je wel helpen met energie besparen.

Een slimme meter aanvragen

Wil je graag een slimme meter laten installeren? Dat kan; je kunt eenvoudig een slimme meter aanvragen bij je netbeheerder. Zij maken vervolgens een afspraak met je om de meter te installeren op een moment dat jou uitkomt.

Kan je een slimme meter weigeren?

Maar wat als je nu geen slimme meter wilt? Geen probleem. De slimme meter is niet verplicht, dus je mag weigeren. Er is echter een uitzondering: maak je gebruik van stadsverwarming of blokverwarming, dan kun je de slimme meter niet weigeren.
Wil je geen slimme meter, geef dit dan door aan je netbeheerder en dan mag je jouw oude meter houden. Je moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven.

Slimme meter en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan is het noodzakelijk om een slimme meter te hebben. Slimme meters houden bij wat je verbruikt, maar ook wat je opwekt. Zo kan de leverancier goed bijhouden hoeveel kWh je teruglevert aan het net voor de terugleververgoeding of hoeveel kWh je kunt salderen.

Klachten over slimme meters

Heb je een klacht over je slimme meter of twijfel je over de werking ervan? Neem dan contact op met je netbeheerder. Zij kunnen je verder helpen en eventuele problemen met je slimme meter oplossen. De netbeheerder is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de plaatsing, maar ook voor het beheer en onderhoud van je slimme meter.
Kortom, een slimme meter biedt tal van voordelen, zoals een nauwkeurige facturatie, inzicht in je energieverbruik en je hoeft niet meer zelf de meterstanden door te geven. Of je er een wilt hebben, beslis je helemaal zelf, maar het is zeker de moeite waard om te overwegen.

Vergelijk de prijzen van energieleveranciers

Een slimme meter kan je een eind op weg helpen met energie besparen. Maar het meeste bespaar je met lagere tarieven. Wil je weten wat voor jou de beste en goedkoopste energieleverancier is? Check het met de 100% onafhankelijke vergelijker van overstappen.nl. Binnen enkele minuten weet je met onze energievergelijker wat voor jou de beste keuze is en hoeveel je kunt besparen!

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.