Van het gas af

Nederland moet van het gas af. In 2050 moet heel Nederland aardgasvrij wonen. Op deze pagina leggen we je alles uit over de term ‘van het gas af’ en hoe je stappen onderneemt om aardgasvrij te wonen.

Aardgasvrij

Met de term ‘van het gas af’ bedoelt de Nederlandse overheid dat woningen in Nederland over een tijd aardgasvrij zijn. Aardgas is een fossiele brandstof en het gebruik ervan zorgt voor CO2-uitstoot. De meeste huishoudens gebruiken aardgas nu nog om hun huis te voorzien van warm water en voor de centrale verwarming. Om aardgasvrij te zijn moeten huishoudens overstappen op alternatieven voor gas en aansluiten op warmtenetten, zoals blokverwarming en stadsverwarming.

Wanneer van het gas af?

Wanneer moet Nederland van het gas af? De Rijksoverheid heeft besloten dat Nederlanders in 20250 van het gas af moeten zijn. Vanaf dat moment kunnen huishoudens niet meer koken en stoken op aardgas en moeten zij overstappen naar duurzamer alternatief. De overheid geeft huishoudens handvatten om van het gas af te gaan. Voor oude woningen zijn er meer stappen nodig om van het gas af te gaan. Alle nieuwbouw is al gasloos: deze woningen hebben geen gasaansluiting of een cv-ketel.

Door minder gas te gebruiken, kan je flink besparen op je energierekening. Lees meer over je energieverbruik minderen op de pagina: energie besparen.

Hoe van het gas af?

Om van het gas af te gaan, moet je een aantal stappen volgen. Het is per woning verschillend wat je moet doen om zo min mogelijk gas te verbruiken. Wij zetten de meest voorkomende stappen voor je op een rijtje:

Check en verbeter de isolatie

Hoe beter de isolatie is van jouw woning, hoe minder energie je verbruikt om de woning op te warmen en af te koelen. Als je van het gas af gaat, stap je over op een alternatieve warmtebron met een lager temperatuursysteem. Als je je huis goed isoleert, kan je je woning zelfs verwarmen met water van maar 50 graden Celcius. Let bij het isoleren op:

  • HR++ glas
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie

Ventileer je woning goed

Het klinkt tegenstrijdig: je woning ventileren om energie te besparen. Toch bespaart het geld en gas als je woning een goed ventilatiesysteem heeft. Niet alleen is ventileren gezond voor je lichaam en geest, ook wordt de lucht door ventileren droger. Hoe droger de lucht, hoe beter de warmte geleidt. Je woning warmt dus ook weer sneller op.

Stel de radiatoren goed af

Voordat je kunt overstappen naar een andere warmtebron, zoals een warmtenet op lage temperatuur, moet je ervoor zorgen dat je de radiatoren goed afstelt en dat deze de juiste grootte hebben. Heb je bijvoorbeeld voldoende radiatoren in huis om de warmte te verspreiden? In sommige gevallen moet je de radiatoren veranderen en/of afstellen.

Ook als je nog niet overstapt naar een andere warmtebron, kun je je cv-ketel al op de eco-stand zetten. Het verwarmen duurt dan iets langer, maar je bespaart een hoop gas met de eco-stand.

Kook elektrisch

Ook al is het koken op gas maar een klein deel van je gasverbruik, alle kleine beetjes helpen. Vervang je gasfornuis voor een elektrische variant, zoals een inductieplaat of een keramische kookplaat.

Vervang je cv-ketel

De laatste stap om aardgasvrij te wonen: vervang je cv-ketel voor een alternatieve warmtebron, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Meerdere gemeenten sluiten hele wijken in een keer aan op warmtenetten.

Aardgasvrij wonen: subsidies

Wil je aardgasvrij wonen, dan moet je waarschijnlijk een aantal aanpassingen maken in je woning. Deze aanpassingen kunnen soms flink in de papieren lopen. De overheid wil graag dat jij van het gas af gaat en daarom zijn er subsidies en goedkope leningen beschikbaar. Denk aan de energiebespaarlening van het Warmtefonds, waarmee je voordelig leent om een warmtepomp aan te schaffen en je huis beter te isoleren. Ook zijn er mogelijk subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en de aanleg van isolatie. Een voorbeeld van deze subsidie is de Inversteringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Op de site van de Rijksoverheid zie je precies voor welke maatregel je hoeveel subsidie kunt ontvangen. Ook de voorwaarden om de subsidie te ontvangen, staan duidelijk aangegeven.

Ik wil niet van het gas af

Wil je niet van het gas af? De overheid verplicht iedereen om vanaf 2050 van het aardgas af te zijn. Vanaf 2025 is het niet verboden om groen gas, een duurzaam biogas, te gebruiken. Op het moment is groen gas nog erg zeldzaam en moeilijk te maken. Energieleveranciers bieden daarom vaker CO2-gecompenseerd gas aan.

Kies alvast voor duurzaam

Niet iedereen heeft meteen de mogelijkheid om van het gas af te gaan en duurzamer te leven. Wist je dat het soort energiecontract dat je thuis kiest ook invloed heeft op duurzaamheid? Geef in onze energievergelijker aan dat je alleen contracten met duurzame energie wil vergelijken. Wij laten je dan alleen contracten zien met de hoogste certificering. Zo weet je zeker dat je kiest voor groene energie. Als je overstapt, kun je ook nog eens flink besparen op je energierekening.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.