Wanneer is een fietshelm verplicht? | Overstappen.nl

Wanneer is een fietshelm verplicht?

Terwijl je ze zo’n 10 jaar geleden nog weinig zag, zie je tegenwoordig steeds vaker fietsers met fietshelm in het verkeer. Sommigen op een e-bike of speed pedelec, anderen op een gewone stadsfiets. Maar wat zijn eigenlijk de regels?

Is een fietshelm verplicht voor een stadsfiets?

Terwijl het dragen van een fietshelm natuurlijk altijd verstandig is, geldt er in Nederland voor de ‘gewone’ stadsfiets geen helmplicht. De meeste fietsers dragen dan ook geen helm, maar verkeersorganisaties proberen dit toch te stimuleren. Ieder jaar komen er namelijk meer fietsers om in verkeersongelukken en een helm kan een flink stuk extra bescherming bieden. De kans op ernstig hersenletsel door een fietsongeluk is bijvoorbeeld zo’n 60% kleiner als je een fietshelm draagt.

Wist je dat ook op een racefiets of mountainbike het dragen van een fietshelm in Nederland niet verplicht is? Gelukkig is het gebruik van een helm op dit type fietsen wel gangbaar.

Is een fietshelm verplicht voor een elektrische fiets?

Rij je op een elektrische fiets die niet harder kan dan 25 kilometer per uur? Ook dan ben je in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen. De helmplicht is alleen van toepassing voor zogenaamde speed pedelecs, ofwel elektrische fietsen met snelheden tot 45 kilometer per uur.

Voor een speed pedelec heb je een speciale fietshelm nodig. Voor deze fiets is de juiste helm wel verplicht. Hou hier rekening mee wanneer je een fietshelm aanschaft. Lees snel verder voor onze tips voor het vinden van de juiste fietshelm!

Fietshelm voor 60-plussers

Eén doelgroep waarvoor het gebruik van een fietshelm extra wordt aangeraden is de 60-plusser. Bijna driekwart van de dodelijke fietsslachtoffers en ruim de helft van de ernstig gewonde fietsers is namelijk 60 jaar of ouder, en dat is een flink aandeel.

Terwijl ook voor deze groep het dragen van een fietshelm niet verplicht is, is dit wel verstandig. Vooral in drukke gebieden en voor 60-plussers op een elektrische fiets.

“Ben je op zoek naar een helm voor je speed pedelec? Je herkent een goedgekeurde helm aan de markering NTA 8776:2016.”
Jeremy Broekman
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Tips om je fietshelm goed te dragen

Ben je van plan om een fietshelm aan te schaffen? Dit zijn onze tips om je fietshelm goed te dragen:

  • Pasvorm: zorg dat de helm goed past. Probeer verschillende maten en modellen uit, om er zeker van te zijn dat de helm goed aansluit op je hoofd. Een helm die te los zit biedt weinig bescherming, maar een knellende helm zet je waarschijnlijk heel snel weer af.
  • Hoogte: de helm moet recht op je hoofd zitten, ongeveer twee vingers breed boven je wenkbrauwen. Dit zorgt ervoor dat zowel je voorhoofd als de zijkanten van je hoofd goed beschermd zijn.
  • Bandjes: stel de bandjes zo af dat ze een V-vorm vormen onder je oren. De bandjes moeten strak, maar comfortabel zitten. De kinband moet je kin licht aanraken zonder te knellen. Zorg ervoor dat je nog net één of twee vingers tussen de kinband en je kin kunt steken. Dit voorkomt dat de helm bij een val van je hoofd schuift.
  • Vervanging: vervang je helm na een val of na drie tot vijf jaar gebruik. De beschermende werking van de materialen in de helm kan na verloop van tijd afnemen, zelfs wanneer de helm er nog goed uitziet.
  • Ventilatie: let op de ventilatiegaatjes in de helm. Een goed geventileerde helm zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft tijdens het fietsen. Vooral op warme dagen is dit belangrijk.
  • Gewicht: kies voor een helm die licht van gewicht is. Een lichtere helm is comfortabeler om te dragen, vooral tijdens langere ritten.

Fietsverzekering vergelijken

Fietsverzekering afsluiten? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze. Vul je gegevens in op onze vergelijker en krijg de voordeligste opties in beeld.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.