Fietsslot voor je fietsverzekering
Wat is het beste fietsslot voor jouw fiets? Welke eisen stellen verzekeraars en hoe zorg je dat je geen problemen krijgt bij een schadeclaim? Op deze pagina lees je alles over het beste fietsslot voor je fietsverzekering.
Welk slot gebruiken voor je fiets?
Welke fiets je ook hebt, een goed slot is belangrijk. Je wilt je stalen ros natuurlijk niet kwijtraken, en helaas zijn lang niet alle sloten diefstal-proof. Heb je bovendien een fietsverzekering met diefstaldekking? Dan krijg je bij diefstal alleen een bedrag uitgekeerd wanneer je een veilig slot hebt gebruikt – of in sommige gevallen zelfs twee sloten, wanneer het om een duurdere fiets gaat.
ART-fietsslot
Dé manier om een goed slot te herkennen? Dat is het ART-keurmerk. ART-sloten zijn door Stichting ART getest op duurzaamheid, weers- en omgevingsbestendigheid en weerstand tegen aanvallen. Ieder goedgekeurd slot krijgt van de stichting een aantal sterren, die de betrouwbaarheid van het slot weergeven:
- ART-1 slot: lichte beveiliging voor een fiets, vaak gebruikt als tweede slot.
- ART-2 slot: een standaard fietsslot.
- ART-3 slot: een zwaarder slot voor fietsen, e-bikes of lichte scooters.
- ART-4 slot: een sterk slot, vaak gebruikt voor scooters of lichte motoren.
- ART-5 slot: een zwaar slot dat alleen wordt gebruikt voor motoren.
Heb je een fietsverzekering? Dan keert je verzekeraar alleen een bedrag uit wanneer je een ART-goedgekeurd slot met een minimaal aantal sterren hebt gebruikt.
Dit zijn de richtlijnen van de meeste verzekeraars:
- Stadsfiets: Gebruik minimaal één ART-2 slot. Voor sommige fietsen met een hogere waarde is het gebruik van twee ART-2 sloten vereist.
- Elektrische bakfiets, mountainbike of racefiets: De meeste verzekeraars vragen bij elektrische fietsen om twee sloten. Beide sloten moeten ART-goedgekeurd zijn, met minimaal 2 sterren.
Twijfel je? Lees de voorwaarden van je verzekeraar goed door om zeker te zijn van de specifieke vereisten bij jouw fiets. Met de juiste preventie voorkom je problemen bij een eventuele schadeclaim.
Digitaal slot of smartbike
Bijna alles kan tegenwoordig digitaal, en ook fietsen en sloten zijn via een app te bedienen. Met een digitaal slot of smartbike beheer je je fiets of fietsslot met een app. Je kunt hiermee je fiets op afstand vergrendelen en ontgrendelen, maar ook de locatie tracken en diefstalwaarschuwingen ontvangen.
Heb je een smartbike of digitaal slot? Controleer dan of deze ART-gecertificeerd zijn en hiermee aan de vereisten van je verzekeraar voldoen. Er bestaan diverse digitale sloten met ART-keurmerk en 4 sterren. Heb je zo’n slot en word je fiets gestolen? Bewijs dan met de gegevens uit je app dat je fiets goed op slot stond.
Verschillende typen fietssloten
Op zoek naar een goed slot voor je fiets? Het blijft niet alleen bij het kiezen van het aantal sterren voor een ART-slot. Er zijn namelijk flink veel verschillende sloten beschikbaar. Dit zijn de populairste fietssloten:
- Kettingslot: dit slot is flexibel en maakt het mogelijk om je fiets aan objecten vast te zetten. Hoe dikker de schakels, hoe sterker het slot.
- Beugelslot: een beugelslot is minder flexibel dan een kettingslot, maar daardoor ook lastiger door te knippen. Dit maakt het een goed slot voor risicovolle gebieden.
- Ringslot: de meeste fietsen hebben een ringslot, dat het achterwiel blokkeert. Dit slot is perfect te combineren met bijvoorbeeld een ketting- of beugelslot.
- Kabelslot: kabelsloten zijn licht, en daardoor makkelijk mee te nemen. Wel zijn ze vaak dunner dan andere sloten en daardoor makkelijker door te knippen. Ze hebben daarom geen ART-keurmerk en zijn niet geschikt voor de verzekering.
- Vouwslot: dit slot combineert flexibiliteit met stevigheid. Vouwsloten zijn compact en makkelijk mee te nemen, en toch relatief stevig.
De keuze voor de beste sloten is volledig individueel. Kies de sloten die jij handig vindt, maar overweeg wel om er twee te combineren en zorg dat je je fiets met één daarvan aan een object vast kunt zetten.
Fietsverzekering vergelijken
Op zoek naar een goede fietsverzekering? Wij helpen je bij het maken van de beste keuze! Vul je gegevens in op onze vergelijker en ontdek welke verzekeringen voor jou de voordeligste zijn. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.
Bespaar direct op je fietsverzekering
- Vergelijk op prijs en kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- 14 dagen bedenktijd
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Populaire fatbikes nauwelijks nog te verzekeren
Van de traditionele verzekeraars bieden alleen Interpolis en Centraal Beheer nog verzekeringen aan voor fatbikes. Ook het aantal ongelukken met fatbikes is de afgelopen tijd hard gestegen.
Gemeente bepalend voor premie fietsverzekering: verschil loopt op tot 234 euro
Het verschil in premie tussen een fietsverzekering in de Randstad en in de provincie bedraagt soms €234 per jaar. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn e-bike eigenaren maandelijks ruim €6,50 meer kwijt aan premie dan in Middelburg.