Inboedelverzekering schade claimen

De kosten voor schade en reparaties aan je inboedel claim je bij je inboedelverzekering. Op deze pagina vind je informatie over hoe je je schade kunt claimen, wat je hiervoor nodig hebt en hoe de vergoeding wordt bepaald.

Claim indienen met een inboedelverzekering

Als je schade hebt aan je inboedel is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar. Wil je graag je schade claimen? Check dan altijd eerst wat de oorzaak is van de schade en onder welke dekking dit valt. Heb je namelijk (ook) schade aan de vaste onderdelen van je huis of objecten die niet verplaatsbaar zijn in je woning, zoals je muren en je schuur? Dan valt dit onder een opstalverzekering. Zijn de losse onderdelen uit jouw woning beschadigd, zoals meubels, elektronica, kleding, sieraden of gordijnen? Dan valt dit onder de inboedelverzekering.

Weet je niet wat opstal en inboedel is? Lees dan onze pagina: wat is opstal en wat is inboedel.

Hoe meld ik schade bij een inboedelverzekering?

Zodra je schade wil claimen bij je verzekeraar, moet je een schadeformulier invullen. Je kunt dit formulier opvragen bij je verzekeraar en waarschijnlijk is het formulier ook te vinden in de online omgeving van je verzekeraar. Aan de hand van de schade en de oorzaak zal de verzekeraar beoordelen of je recht hebt op een vergoeding van de geclaimde schade. Het is ook mogelijk dat de verzekeraar een schade-expert langs laat komen om de schade beter te kunnen beoordelen.

Om de schade zo nauwkeurig mogelijk te beoordelen zal de verzekeraar ook bewijsstukken opvragen zoals foto’s, aankoopgegevens, bankafschriften, garantiebewijzen of een aangifte en vragen ze gegevens op over het product wat kapot is, zoals het merk en type. Zorg daarom dat je deze bewijsstukken meestuurt met het schadeformulier.

Vergoeding inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering is je inboedel verzekerd tegen verschillende soorten schade, zoals waterschade, brandschade, stormschade, lekkage en diefstal. Als je schade claimt, betekent dat niet meteen dat je de volledige waarde van het beschadigde item terugkrijgt. Inboedelverzekeraars vergoeden in de meeste gevallen de nieuwwaarde van een product, tenzij op dat moment door afschrijvingen de dagwaarde lager is dan 40%. In dat geval ontvang je een vergoeding gebaseerd op de dagwaarde.

Schade herstellen

Inboedelverzekeraars werken vaak samen met een aantal herstelbedrijven. Als je de schade via je verzekeraar door hen laat herstellen, kan de verzekeraar vaak een deel van het eigen risico kwijtschelden. Het advies is wel om altijd eerst contact op te nemen met je verzekeraar voordat je besluit de schade te laten herstellen. Zij kunnen het beste voor jou beoordelen of je in aanmerking komt voor een schadeherstel.

Wanneer schade claimen bij de inboedelverzekering?

We zetten een aantal voorbeelden voor je op een rijtje:

Schade door eigen schuld of een ongelukje?

Met een allrisk inboedelverzekering is je inboedel extra gedekt tegen schades die veroorzaakt zijn door eigen schuld of een ongelukje. Heb je alleen een basis inboedelverzekering? Dan zijn deze schades niet gedekt en kun je geen schadeclaim indienen.

Aanvullende inboedelverzekering

Een allrisk inboedelverzekering is een van de aanvullende dekkingen die je kunt kiezen bij je inboedelverzekering. Je kunt je inboedelverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheids-, glas- of buitenhuisdekking.

Schade veroorzaakt door derden

Een ongeluk zit in een klein hoekje wat niet alleen geldt voor jou, maar ook voor je bezoek. Het kan namelijk voorkomen dat iemand per ongeluk iets beschadigt in je huis. Als dit gebeurt, kun je twee dingen doen om je schade te claimen. Allereerst heb je de mogelijkheid om de kosten te laten dekken door de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Hierbij ontvang je de dagwaarde van het beschadigde product. Je kunt er ook voor kiezen om de schade te claimen bij je eigen inboedelverzekering. Dit is meestal voordeliger omdat deze de nieuwwaarde van het beschadigde product vergoedt in plaats van de dagwaarde.

Kosten voor preventief handelen

Heb je bijvoorbeeld te maken met een keukenbrand en heb je gebruikgemaakt van een blusdeken/brandblusser om het vuur te doven? Dan kun je de kosten voor het vervangen van de blusdeken en het bijvullen van de brandblusser vaak declareren bij je inboedelverzekeraar.

Vergelijk de inboedelverzekering

We raden je altijd aan om een inboedelverzekering af te sluiten, zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan in het geval van flinke schade. Op zoek naar een voordelige inboedelverzekering? Check via onze vergelijker de beste deal voor jouw wensen en behoeften. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.