De toekomst van ADSL
De verwachting is dat ADSL van de markt verdwijnt en je internet alleen nog kunt afsluiten via glasvezel en een kabel-aansluiting. Sinds 2023 is KPN bijvoorbeeld gestopt met de levering van internet over het kopernetwerk en bieden zij alleen nog internet aan via glasvezel. De aanleg van glasvezelnetwerk gaat in fases. Wanneer een provider met de aanleg in een wijk start, communiceren zij dit tijdig aan de bewoners. Je krijgt de optie om glasvezel aan te leggen voor jouw woning, maar bent hier niet tot verplicht. Je kunt overstappen naar een andere provider die internet aanbiedt over de kabel met een DSL-aansluiting.
Wat is ADSL?
De ADSL-verbinding, afkorting voor Asymmetric Digital Subscriber Line, maakt breedbandinternet mogelijk via de vaste telefoonlijn. Internet via ADSL werkt middels een modem dat is aangesloten op het reguliere koperen telefoonnetwerk. Het is voortgekomen uit de DSL-techniek, waarbij ‘A’ staat voor asymmetrisch en het verschil tussen de upload- en downloadsnelheid aanduidt. Het downloaden (ontvangen) van data gaat dus sneller dan het uploaden (verzenden). ADSL maakte het voor het eerst mogelijk om tegelijkertijd te bellen en internetten met één aansluiting in plaats van moeten kiezen. Door middel van een splitter worden twee verbindingen gemaakt, één voor bellen en de ander voor internet.
ADSL snelheid
De afstand tot de wijkcentrale bepaalt in grote mate de snelheid van je internet. Hoe dichterbij je woont, hoe sneller de internetverbinding. De maximale snelheid gaat van 24 Mbit/s tot aan 1 Mbit/s voor woningen verder dan 5,3 km van de centrale. Zijn jullie een modern gezin met interactieve tv? Dan zal je niet meer toekomen met ADSL en kun je beter overgaan op een ander type aansluiting. De glasvezelverbinding heeft de ADSL qua internetsnelheid ruim heeft overstegen. Een DSL-aansluiting is een andere optie. Internet gaat hiermee via de telefoonkabel en is in bijna heel Nederland beschikbaar. Deze optie is nog steeds trager dan glasvezel-internet.