Simkaart

Wat is een simkaart?

Een simkaart is een plastic kaartje met daarop een chip die in je telefoon gaat. SIM is een afkorting van Subscriber Identity Module. Met de simkaart maakt je telefoon verbinding met het mobiele netwerk van de provider. Zonder een simkaart kan je niet bellen, (of gebeld worden ) sms’en of mobiel internetten.

Welke soorten simkaarten zijn er?

Simkaarten zijn er in verschillende maten. Zo is er de standaard (mini) simkaart, de kleinere micro-sim en de nóg kleinere nano-sim. De mini-simkaart wordt niet meer gebruikt en zelfs de micro simkaart wordt zeldzaam. Vrijwel alle nieuwere telefoons gebruiken een nano-simkaart. De nieuwste toestellen hebben soms ook de eSim. Dit is een chip in de telefoon die de plastic simkaart helemaal helemaal vervangt. Hieronder vind je de exacte afmetingen van ieder:

  • Mini sim (25 x 15mm)
  • Micro sim (15 x 12mm)
  • Nano sim (12.3 x 8.8mm)
  • E sim (5 x 6mm)

Welke sim er in jouw telefoon moet, staat in de specificatielijst van jouw toestel.

Simkaarten

3-in-1 simkaart

Om te voorkomen dat je een simkaart krijgt die niet in je toestel past, leveren mobiele providers vaak een 3-in-1 simkaart mee. Deze is even groot als de standaard sim, maar laat je de 2 kleinere soorten uit de kaart drukken. Zo heb je altijd het juiste formaat simkaart bij de hand. Heb je per ongeluk het verkeerde formaat uitgedrukt? Geen paniek, je kunt de te kleine sim eenmalig in het uitgedrukte frame terugplaatsen.

Wat is een dual-sim?

Een dual-sim telefoon is een toestel waarin 2 simkaarten kunnen. Het grote voordeel is dat je 2 verschillende nummers op één telefoon tegelijk kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je zowel een zakelijk als privé nummer hebt. Je hoeft dan niet de hele dag met twee telefoons rond te lopen. Om gebruik te kunnen maken van dual sim heb je wel 2 losse abonnementen nodig.

Wat is een e-sim?

De eSIM (Embedded Sim) is de vervanger van de plastic simkaart die op dit moment nog wereldwijd gebruikt wordt. Bij eSIM zit je simkaart als chip ingebouwd in het toestel. Alle informatie die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met het netwerk staan op de eSIM. Let op: niet alle toestellen zijn geschikt voor eSIM. Veel fabrikanten zijn nog niet bezig met het ontwikkelen van eSIM georiënteerde telefoons.

Waar kan ik een simkaart kopen?

Een simkaart koop je los of in combinatie met een telefoon abonnement. Ook losse simkaarten kan je met of zonder abonnement kopen. Een losse simkaart met abonnement heet sim only en is vooral handig als je al een telefoon hebt.

Wat is een prepaid simkaart?

Een simkaart zonder abonnement wordt ook wel een prepaid simkaart genoemd. Prepaid betekent letterlijk vooraf betaald. Met een prepaid sim koop je dus vooraf je belminuten en/of data. Wanneer die op zijn, kan je weer tegoed opladen. Omdat er bij een prepaid geen abonnement zit, zijn ze te koop in supermarkten en tankstations.

Wanneer heb ik een nieuwe simkaart nodig?

Stap je over naar een andere provider, toestel of gaat je simkaart stuk of kwijt? Dan heb je een nieuwe simkaart nodig. Blijf je bij dezelfde provider en een toestel met hetzelfde type sim? Dan kan je dezelfde kaart blijven gebruiken. Heb je wel een nieuwe nodig, dan vraag je die eenvoudig aan via je provider. Let op: het aanvragen van een nieuwe simkaart is niet altijd gratis.

Wat doe ik met mijn oude simkaart?

Op je simkaart is het mogelijk gegevens, zoals contacten en Sms-berichten op te slaan. Ben je bang dat deze in verkeerde handen vallen? Dan kan je de simkaart het beste vernietigen. Je doet dit op dezelfde manier als een oude (bank)pas. Je knipt de kaart gewoon door met een schaar. Als je dit doet, let er dan op dat je door de chip van de simkaart heen knipt. Zo weet je zeker dat de kaart onbruikbaar is.

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.