Schade aan je auto door iemand anders
Schade aan je auto door iemand anders kan verschillende vormen hebben. Om een paar veelvoorkomende voorbeelden te noemen:
- Aanrijding van achteren: een medeweggebruiker let niet goed op of houdt onvoldoende afstand, en botst zo tegen de achterkant van jouw auto aan.
- Parkeerschade: een andere auto beschadigt jouw auto tijdens het parkeren of uitparkeren.
- Vandalisme: iemand beschadigt opzettelijk je auto, bijvoorbeeld door krassen met een sleutel, het inslaan van ruiten, of het leksteken van banden.
- Schade door lading van een ander voertuig: een lading (denk bijvoorbeeld aan bouwmaterialen) valt van een andere auto en beschadigt die van jou.
- Schade door openzwaaiende deuren: iemand opent de deur van een geparkeerde auto zonder goed te kijken en raakt daarmee jouw auto.
- Aanrijding bij het wisselen van rijstrook: een andere bestuurder wisselt van rijstrook zonder goed te kijken en veroorzaakt een botsing.
Wel bekend wie de schade veroorzaakt heeft?
Weet je wie de schade heeft veroorzaakt? Probeer deze dan op de verzekering van de dader te verhalen. Dit kan een autoverzekering zijn (wanneer de schade met de auto is veroorzaakt) of een aansprakelijkheidsverzekering. Je doet dit als volgt:
- vul samen het schadeformulier in. Wees zorgvuldig en sla geen enkel detail over.
- zet allebei je handtekening en neem een kopie mee naar huis.
- stuur het schadeformulier beide op naar je eigen verzekeraar. Deze nemen vervolgens contact met je op om de schade af te handelen — als de andere partij inderdaad aansprakelijk blijkt.
Wanneer je een all risk verzekering hebt, wordt de schade vergoed en verhaalt je verzekeraar de schade zelf bij de verzekering van de dader.
Kom je er niet uit? Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen om de schade op de dader te verhalen. Deze verzekering biedt juridische hulp en dekt de kosten van rechtshulp bij bepaalde juridische geschillen.
Niet bekend wie de schade veroorzaakt heeft?
Helaas weet je lang niet altijd wie de dader is. Wat moet je doen als deze nergens te bekennen is?Als eerste geldt: leg de situatie vast. Maak video’s en foto’s van alle details die je opvallen en vraag aan eventuele omstanders of ze iets gezien hebben. Ga met deze gegevens naar de politie en doe aangifte.
Wanneer er geen dader bekend is, kun je deze natuurlijk niet aansprakelijk stellen. Wel kun je, in sommige gevallen, een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze instantie dekt schade wanneer:
- deze is veroorzaakt door een onbekende;
- de dader bekend, maar niet verzekerd is;
- de verzekeraar van de dader failliet is gegaan;
- de dader bewust in een gestolen auto reed of
- de dader geen verzekeringsplicht heeft.
Doe je een melding bij het Waarborgfonds, dan moet je kunnen aantonen dat je zelf naar de dader hebt gezocht. Ook heb je een getuige nodig die de situatie bevestigt en moet je de binnen 14 dagen na het ontstaan van de schade aangifte hebben gedaan bij de politie.
Heb je een all risk autoverzekering verzekering? Dan is een aanvraag bij het Waarborgfonds niet nodig. Als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, krijg je de schade hoogstwaarschijnlijk vanuit je verzekering vergoed.