ANWB voorziet toename in pechgevallen door hitte | Overstappen.nl
12-08-2024

ANWB voorziet toename in pechgevallen door hitte

Lees hier wat je zelf kunt doen om autopech als gevolg van hitte te voorkomen.

2 minuten 12-08-2024
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

De ANWB verwacht dat het aantal pechgevallen op de Nederlandse wegen toeneemt vanwege de aanhoudende hitte. De weersomstandigheden eisen een zware tol van zowel auto’s als bestuurders.

Problemen door oververhitting

Volgens de ANWB ontstaan er veel problemen door oververhitting van motoren en airconditioningsystemen die het begeven. Bovendien kunnen oudere accu’s sneller stuk gaan bij hoge temperaturen.

Tips voor automobilisten

Hierbij enkele belangrijke adviezen voor automobilisten om problemen te voorkomen:

  • Airconditioning: zet de airco niet te hard aan. Je kunt als regel aanhouden dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten maximaal een graad of zes zou moeten zijn.
  • Voertuigonderhoud: accu’s slijten sneller bij warm weer, waardoor auto’s eerder met pech komen te staan.
  • Vloeistoffen: zorg ervoor dat de koelvloeistof en motorolie op peil zijn.
“Raakt je motor oververhit? Zet de waarschuwingslichten aan en de auto aan de kant. Een oververhitte motor is vaak niet verzekerd via de basisdekking van je autoverzekering, maar je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren met een pechhulp dekking. Wees heel voorzichtig bij het controleren van de koelvloeistof en laat de motor eerst goed afkoelen om brandwonden te voorkomen.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
  • Spullen in de auto: neem voldoende water mee en zorg voor zonwering zoals een zonnebril, zonnebrand, een paraplu en zonnescherm.
  • Rust: houd regelmatig rustpauzes om oververhitting van de bestuurder en passagiers te voorkomen.
  • Vermijd rijden tijdens de heetste uren: probeer te rijden op koelere momenten van de dag, zoals ‘s ochtends vroeg of later in de avond.
  • Planning: plan de route zorgvuldig en houd rekening met mogelijke vertragingen door pechgevallen.
  • Passagiers: laat eventuele passagiers zoals kinderen en dieren niet zomaar in de auto achter. Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen razendsnel oplopen, zowel buiten als binnen. Het achterlaten van mensen en dieren in een stilstaande auto, zelfs voor een korte periode, kan levensgevaarlijk zijn.
Geschreven door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.