Bijmengverplichting groen gas in 2026: wat betekent dit voor jou? | Overstappen.nl
03-10-2024

Bijmengverplichting groen gas in 2026: wat betekent dit voor jou?

Wat is de bijmengverplichting en wat betekent de bijmengverplichting voor jouw energierekening?

3 minuten 03-10-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vanaf 2026 krijgen Nederlandse energieleveranciers te maken met een nieuwe bijmengverplichting voor groen gas, een gas afkomstig uit biogas. Vanaf dan moeten leveranciers een percentage groen gas toevoegen aan de reguliere gaslevering. Deze maatregel moet de productie van groen gas stimuleren en de afhankelijkheid van aardgas verminderen. Ook de consument zal dit terugzien in de kosten. Wat is de bijmengverplichting precies en wat betekent de bijmengverplichting voor jouw energierekening?

Wat is de bijmengverplichting?

Groen gas is een duurzamer alternatief voor aardgas. Met het toevoegen van groen gas aan regulier gas, is het de bedoeling dat een steeds groter deel van het geleverde gas uit hernieuwbare bronnen bestaat. Tegen 2030 moet ongeveer 20% van het gas in Nederland groen zijn,wat betekent dat de productie moet stijgen van 0,25 miljard m³ naar 1,1 miljard m³ in de komende jaren. Energieleveranciers moeten dit kunnen aantonen met Garanties van Oorsprong (GvO’s). Kunnen zij niet aan die productie voldoen? Dan betalen zij een buy-out fee die op het moment € 450,- per ton bedraagt.

Het groene gas wordt geproduceerd uit biomassa, zoals landbouwafval, mest, en groente-, fruit- en tuinafval. Het groene gas is op het moment een stuk duurder dan regulier gas: producenten moeten het gas eerst zuiveren, voordat het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. 
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Wat betekent dat voor de energierekening?

Consumenten zien de bijmengverplichting terug op hun energierekening. Volgens een recent rapport van de Wageningen Universiteit kost deze maatregel rond de 17 cent per m3 extra. Wij rekenden voor je uit wat dat betekent voor je rekening:

beweeg de tabel van links naar rechts
Grootte huishouden en gemiddeld gasverbruikKosten per jaar
Tweepersoonshuishouden (1100 m³)€ 187,- 
Driepersoonshuishouden (1400 m³)€ 238,-
Vierpersoonshuishouden (1700 m³)€ 289,-
Vijfpersoonshuishouden (1900 m³)€ 323,-

Volgens Tom is het belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van deze veranderingen: “In 3-jarige contracten zie je deze kostenstijging nu al terug. Een deel van dit contract valt namelijk al in de nieuwe regeling. Het is te verwachten dat 3-jarige energiecontracten relatief een stuk duurder worden dan 1-jarige energiecontracten.”

Duidelijkheid nodig

Volgens Tom is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over hoe dit systeem gaat werken.

Ik merk dat bij veel leveranciers momenteel onduidelijkheid heerst. Zij willen graag voldoen aan wet- en regelgeving, maar weten momenteel niet hoe ze dat moeten doen. Daar ligt een taak van de wetgever om hier duidelijkheid over te verschaffen. Ideeën zijn goed; een degelijke uitwerking is beter.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energieleveranciers lieten aan Overstappen.nl weten dat de meningen over de bijmengverplichting verdeeld zijn. Zo zei een anonieme bron het volgende: “Ook al is de intentie goed om meer duurzaamheid na te streven, er is momenteel niet eens genoeg biogasproductie om aan deze bijmengverplichting te voldoen. Dat betekent dat er regels worden opgelegd waar wij als leverancier al bij voorbaat niet aan kunnen voldoen. Dat zorgt voor veel onrust binnen onze organisatie.’

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.