Daling ECB-rentes zet door: spaarrentes onder druk
Spaarrentes dalen vooral bij buitenlandse banken, terwijl Nederlandse banken nog geen aanpassingen doen.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dit jaar tweemaal de rente verlaagd en de verwachting is dat dit beleid zich tot eind 2025 zal voortzetten. Spaarrentes bij buitenlandse banken gaan hierdoor omlaag, maar bij Nederlandse banken verandert er voorlopig weinig. Wat betekent dit voor jouw spaargeld?
ECB blijft rente verlagen
De ECB heeft dit jaar al twee keer de rente verlaagd, in juni en september. Dat doen ze omdat de inflatie flink is afgenomen en ze de economie willen stimuleren. De verwachting is dat de rente langzaam verder omlaag gaat, misschien wel tot eind 2025. Voor mensen met spaargeld betekent dit vaak lagere rentes.
Buitenlandse banken passen spaarrentes aan
Door de verlaging van de ECB-rente zijn de spaarrentes bij veel buitenlandse banken al aan het dalen. Een half jaar geleden kon je daar nog een spaarrente van 4% krijgen, maar nu ligt dat rond de 3,5%. De gemiddelde spaarrente in Europa is dan ook gedaald, van 2,51% in april naar 2,40% in oktober.
Bij Nederlandse banken verandert weinig
Hoewel de spaarrentes in het buitenland dalen, is er in Nederland weinig verandering zichtbaar. Bij grootbanken zoals ING, Rabobank en ABN Amro liggen de rentes al het hele jaar relatief laag, rond de 1,50%. Daardoor zijn verdere renteverlagingen hier voorlopig nog niet doorgevoerd. Voor wie een hogere rente wil, blijven buitenlandse banken aantrekkelijker.
Depositorentes dalen ook
Niet alleen de spaarrentes dalen, ook de rente op spaardeposito’s loopt terug. Waar een deposito van één jaar in de zomer nog een rente van 3,70% bood, is dat inmiddels teruggezakt naar 3,45%. Voor een deposito van vijf jaar ligt de rente nu op 3,22%. Dit kan verder dalen, zeker als de ECB blijft doorgaan met de renteverlagingen.
Vooruitzichten
De ECB neemt op 17 oktober opnieuw een rentebesluit, waarbij verdere verlagingen worden verwacht. Spaarders zullen er rekening mee moeten houden dat zowel variabele spaarrentes als depositorentes verder zullen dalen. Het is slim om in de gaten te houden wat er gebeurt, vooral als je geld hebt staan bij buitenlandse banken of overweegt om een spaardeposito te openen.