15% van de Nederlanders heeft spijt van de gekozen zorgverzekering
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Ruim 15% van de Nederlanders heeft spijt van de keuze voor de zorgverzekering van 2024. Daarvan had bijna 60% spijt, omdat zij achteraf zorg nodig hadden die viel onder een aanvullende dekking die zij niet hadden afgesloten. Bijna 22% had spijt van de keuze voor een te hoog eigen risico, waardoor de kosten te hoog opliepen. Een enkeling vond het eigen risico te laag (4,4%). Dat blijkt uit een enquête van Overstappen.nl.
Bijna 1 op de 10 had spijt van de zorgverzekering door ontbrekende aanvullende dekking
In totaal heeft 9% van Nederlanders spijt van de gekozen zorgverzekering, omdat zij achteraf zorg nodig hadden die viel onder een aanvullende dekking die zij niet hadden afgesloten. Dit kan gaan om zorg, zoals tandartsbezoeken, fysiotherapie en bijvoorbeeld medische hulp in het buitenland. De zorgkosten kunnen hoog uitvallen als je aanvullende zorg zelf moet betalen.
Besparen op aanvullende verzekeringen kan duur uitvallen
Volgens Broekman is het logisch dat consumenten willen besparen op aanvullende verzekeringen. “De zorgverzekering wordt steeds duurder. Het is dus niet gek als mensen zich bewust onderverzekeren vanwege de zorgpremie. Voor deze groep is het goed om te weten dat dit uiteindelijk veel duurder kan uitvallen dan het betalen van de zorgpremie. Het kan zelfs leiden tot het overslaan van zorg, wat uiteindelijk resulteert in meer problemen met je gezondheid en de portemonnee.”
Als voorbeeld geeft Broekman een paar behandelingen bij de fysiotherapeut. “Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heb je al voor een tientje per maand, wat uitkomt op € 120,- per jaar. Behandelingen voor fysiotherapie kosten rond de € 45,- of soms zelfs meer. Zelfs als je maar een paar behandelingen nodig hebt, kan het de kosten drukken.”