Dit zijn de 5 grootste energieverbruikers bij bedrijven
Kom erachter wat de grootste energieverbruikers zijn en bekijk de maatregelen die je kunt nemen om stroom en gas te besparen op de werkvloer.
Bedrijven kunnen veel energie verbruiken. In een kantoor waar meer dan 20 werknemers zijn wordt al snel zo’n 115 kWh stroom en 20 m3 gas per vierkante meter per jaar verbruikt! Echter, is het niet altijd duidelijk waar dit hoge stroom- en gasverbruik vandaan komt. Daarom sommen we de 5 grootste energieverbruikers voor je op en leggen we uit hoe je erop kunt besparen.
Verwarmen en koelen
Voor de meeste kantoren is verwarmen en koelen de grootste kostenpost op de energierekening. Tijdens de winterperiode kun je flink wat geld besparen door de verwarming 1 graden lager te zetten. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur prettig moet blijven, anders komt het de productiviteit en de tevredenheid van de medewerkers niet ten goede! Maar wat is de ideale kantoortemperatuur? Dat is zo’n 21 graden volgens Karin Verkuijlen, arbeidshygiënist bij de Arbo Unie.
Door niet iedereen de thermostaat in te laten stellen voorkom je onnodig stoken. Een koukleum zal de verwarming al snel wat hoger zetten, in plaats daarvan kun je diegene ook een lekkere warme trui cadeau doen. Maar let op, het geheel weghalen van de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen is niet verstandig. De Arbo Unie ziet namelijk een duidelijke relatie tussen tevreden medewerkers en het zelf kunnen instellen van de temperatuur.
In de zomerperiode zijn airco’s en ventilatoren grote stroomvreters. Ook hier geldt dat je flink wat geld kunt besparen door 1 graden minder te koelen. Let er ook op dat er geen ramen of deuren openstaan waardoor warme lucht naar binnen kan treden en de apparaten nog harder moeten werken.
(Oude) verlichting
Verlichting kan flink wat stroom verbruiken, zeker als het wat oudere lampen zijn. Overstappen op moderne LED-verlichting kan het stroomverbruik aanzienlijk verminderen. Hoewel er soms een grote investering vereist is voor de aanschaf, verdien je dit in een aantal jaar terug door de lagere stroomkosten. Afhankelijk van de grootte van het pand en het aantal lampen kan dit honderden tot duizenden euro’s per jaar schelen.
(Oude) Kantoorapparaten
Computers, schermen, printers, televisies en andere kantoorapparatuur kunnen veel energie verbruiken, vooral als ze 24/7 aan staan. Het gebruik van energiezuinige apparaten en het uitschakelen of in slaapstand zetten van apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn, kan helpen om het verbruik te verminderen. Let op: sommige apparaten gebruiken zelfs als ze in slaapstand staan nog veel stroom, dit wordt sluipverbruik genoemd. Je kunt ze dan beter helemaal uitschakelen. Hoe je erachter kunt komen of je apparaat een sluipverbruiker is? Gebruik een energiemeter!
Servers en datacenters
Naast kantoorapparatuur kunnen ook servers en datacenters aanzienlijk bijdragen aan het energieverbruik van een bedrijf. Het optimaliseren van server efficiëntie, het gebruik van energiezuinige koelsystemen en het overwegen van cloud-based oplossingen kunnen bijdragen om het stroomverbruik naar beneden te brengen.
Elektrische auto’s & fietsen
Je zal er niet gelijk aan denken, maar nu er steeds meer elektrische vervoermiddelen komen en we deze ook op ons werk opladen, stijgt het stroomverbruik. Om een elektrische auto voor de helft op te laden ben je al snel zo’n 30 kWh kwijt. Bij een elektrische fiets is dat zo’n 0,75 kWh per oplaadbeurt. Reken maar uit, als er 100 werknemers zijn en een kwart daarvan een elektrisch vervoermiddel heeft, dat kan jaarlijks flink in de papieren lopen! Als werkgever kun je afspraken maken met de medewerkers over het opladen van hun vervoermiddel op het werk.
Ik wil besparen, waar moet ik beginnen?
Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde bedrijven die energie-audits uitvoeren om alle gebieden te identificeren waar besparingen mogelijk zijn en om medewerkers bewust te maken van energiebesparende maatregelen. Naast het besparen van energie, kun je je energierekening ook omlaag brengen door lagere tarieven te betalen. Hier lees je meer informatie over zakelijke energietarieven en kun je een vergelijking maken van leveranciers.