Dit zijn de grootste leveranciers met een dynamisch energiecontract
Overstappen.nl heeft onderzoek gedaan naar de grootste leveranciers met dynamische contracten.
Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat ANWB energie de marktleider is in de markt van dynamische energiecontracten. De leverancier heeft volgens data van de Autoriteit Consument en markt (ACM) 35% tot 40% van de markt in handen. Leveranciers NextEnergy en Zonneplan volgen op een gedeelde 2e plek.
Aantal huishoudens met dynamisch contract gestegen
Volgens de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM is het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract de afgelopen tijd flink gestegen. Op 1 september 2023 hadden ruim 243.000 huishoudens een dynamisch contract. Op 1 september 2024 zijn dat er 359.000. ANWB energie heeft een marktaandeel van 35-40%, goed voor zo’n 125.000 – 143.000 klanten. Leveranciers Zonneplan en NextEnergy hebben beide een marktaandeel van 10-15%. EnergyZero, Budget Energie en Frank Energie delen de 4e, 5e, en 6e plek met 5-10% marktaandeel.
Marktaandelen dynamische energieleveranciers
Leverancier | Marktaandeel |
---|---|
ANWB Energie | 35-40% |
NextEnergy | 10-15% |
Zonneplan | 10-15% |
Budget Energie | 5-10% |
EnergyZero | 5-10% |
Frank energie | 5-10% |
ANWB Energie verliest marktaandeel
ANWB Energie had in juni 2024 nog 45-50% van de markt in handen, nu is dat nog 35-40%. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de tarieven van ANWB energie niet als voordeligste naar voren komen. Andere leveranciers zoals NextEnergy, Frank Energie en Budget Energie zijn voordeliger.
27 leveranciers met dynamische tarieven
Niet alleen het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract stijgt. Steeds meer energieleveranciers bieden dit type contract aan. Op dit moment zijn er 27 energieleveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden voor consumenten. Een deel hiervan heeft een whitelabel constructie, waardoor zij onder de leveringsvergunning van EnergyZero vallen.
- ANWB Energie
- Atoom Alliantie
- Budget Energie
- Centraal Beheer
- Coolblue Energie
- EasyEnergy
- Eneco
- Energie VanOns
- EnergyZero
- Frank Energie
- GezinsEnergie
- GroeneStroomLokaal
- HalloStroom
- HeggEnergy
- Innova Energie
- LiveEnergy
- Mijndomein Energie
- NextEnergy
- Pure Energie
- SamSam
- Tibber
- Vandebron
- Vattenfall
- Vrijopnaam
- ZonderGas
- Zonneplan
- 365Energie
Leveringsvergunning All In Power ingetrokken door de ACM
De leverancier All In Power mag vanaf 9 oktober 2024 geen energie meer leveren. De toezichthouder in de energiemarkt, de ACM, heeft de leveringsvergunning van de leverancier per direct ingetrokken. De reden hiervoor is dat het bedrijf niet langer in staat was om op een betrouwbare manier energie te leveren. Bovendien had het bedrijf geen actieve bestuurders meer.
Dit type contract kent enkele risico’s
Een contract met dynamische tarieven kent enkele risico’s waar consumenten rekening mee moeten houden. De tarieven uit het contract stijgen direct mee met de markt, wat bij een stijging direct zorgt voor hoge energiekosten. Bij stijgende prijzen bestaat de kans bestaat dat je dan meer betaalt dan bij een vast of variabel energiecontract. Daarnaast geldt er geen maximumprijs, waardoor de prijzen dus flink omhoog kunnen schieten.
Doordat de prijzen fluctueren zal ook de hoogte van de energierekening verschillen. De ene maand kun je daardoor een stuk meer betalen dan de andere maand. Je moet dus over de financiële middelen beschikken om het verschil met je voorschotbedrag op te kunnen vangen.
Aan de andere kant kun je met een dynamisch energiecontract goed inspelen op de energietarieven en besparen op je energierekening. Zijn de stroomprijzen op een bepaald moment van de dag laag? Dan kun je juist op die momenten gebruik maken van je elektrische apparaten.
Hoe vergelijk je dynamische energieleveranciers?
Omdat de inkoopprijzen, netbeheerkosten en overheidsheffingen bij iedere leverancier hetzelfde zijn, kijk je bij het vergelijken van dynamische energieleveranciers naar de overige kosten en contractvoorwaarden. De kosten van het vastrecht, de variabele opslag per kWh of m3 en de opzegtermijn verschillen namelijk wel per leverancier.
Dynamische energiecontracten verplicht in 2025
In de nieuwe energiewet die vanaf 2025 in moet gaan, staat dat alle energieleveranciers in Nederland vanaf dat jaar verplicht zijn om een dynamisch energiecontract aan te bieden. De keuzemogelijkheden voor consumenten zullen daarom blijven toenemen.