Een op de drie Nederlanders is smartphone moe
Overstappen.nl heeft onderzoek gedaan naar ons smartphone gebruik en de ergernissen die dit gedrag oplevert.
De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Iedere dag brengen we uren achter het scherm door, ook als we tegelijkertijd met iets anders bezig zijn. Zo appen we tijdens een face-to-face gesprek of scrollen we door Instagram terwijl er een film of serie opstaat, veel mensen zijn nou eenmaal verknocht aan hun smartphone. Overstappen.nl heeft onderzoek* gedaan naar deze verdeelde aandacht en naar de ergernissen die dit gedrag oplevert.
Smartphone is het meest bekeken scherm
Een wereld zonder internet en smartphones lijkt niet meer mogelijk, aangezien we onze smartphone dagelijks gebruiken. Uit ons onderzoek blijkt dat 40 procent van de respondenten niet zonder smartphone kan. Sommige mensen raken zelfs in de stress als zij telefonisch onbereikbaar zijn. Toch ziet meer dan een derde dit graag anders, zij verlangen naar een wereld zonder smartphones en zonder continu bereikbaar te hoeven zijn. De cijfers laten echter zien dat mensen dit misschien willen, maar dat zij het niet kunnen: de smartphone is voor iedereen (ongeacht leeftijd of geslacht) het scherm dat het vaakst wordt bekeken. 88,1 procent van de ondervraagden kijkt hier dagelijks op. Voor millennials is de smartphone helemaal niet meer weg te denken uit het dagelijks leven: 98,5 procent maakt hier dagelijks gebruik van.
Kopieer de onderstaande html-code om de grafiek over te nemen:
<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d88aa8d21d1b"></iframe>
Verdeelde aandacht is grote irritatiebron
Er wordt niet alleen veel tijd achter een scherm gespendeerd, per dag stellen we onszelf ook aan verschillende soorten schermen bloot, soms aan meerdere tegelijk waardoor onze aandacht verdeeld moet worden. Na de smartphone is de tv het meest bekeken beeldscherm: 75,1 procent van de ondervraagden kijkt iedere dag tv. Het combineren van deze twee schermen, dat van de smartphone en de tv, komt vaak voor. Zo vaak dat 37 procent aangeeft wel eens de draad kwijt te raken van een serie of film door op de telefoon te kijken. Tot ergernis van mensen die ernaast zitten. Samen tv kijken wordt door veel mensen gezien als een gezellige bezigheid en het roept irritaties op wanneer de ander zijn of haar telefoon erbij pakt.
Ook in andere sociale situatie pakken veel mensen hun smartphone erbij, bijvoorbeeld tijdens een face-to-face gesprek. Uit ons onderzoek blijkt dat deze verdeelde aandacht niet wordt gezien als een goede poging tot multitasken, maar voornamelijk wordt ervaren als vervelend. 89,6 procent ergert zich aan zijn gesprekspartner als die tijdens een face-to-face gesprek ook aan het appen is. Ondanks de ergernis aan anderen, maken we ons hier vaak schuldig aan. In de onderstaande tabel is te zien dat vrouwen iets vaker hun telefoon erbij pakken dan mannen en dat millennials de kroon spannen. Voor andere sociale gelegenheden, zoals etentjes geldt hetzelfde: ook hier wordt de telefoon er regelmatig bijgepakt en maken dezelfde groepen zich hier het meest schuldig aan.
Kopieer de onderstaande html-code om de grafiek over te nemen:
<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d88aa6fb6fe9"></iframe>
We brengen te veel tijd door achter een scherm
We blijken zelf niet tevreden te zijn met de hoeveelheid tijd die we achter beeldschermen doorbrengen. Uit eerder onderzoek van de Volkskrant bleek al dat jongeren tot 22 jaar van zichzelf vinden dat zij te veel tijd doorbrengen achter een scherm. Ons onderzoek laat zien dat dit ook voor de rest van de bevolking geldt. Over het algemeen geeft 40,4 procent aan te veel tijd achter een scherm door te brengen. Als we alle leeftijdsgroepen vergelijken, zien we dat het percentage het hoogst is in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar. Van deze groep vindt maar liefst 61 procent van zichzelf dat zij te veel tijd achter een scherm doorbrengen. Daarna volgt de groep jongeren tot 22 jaar (52 procent).
* Het onderzoek van Overstappen.nl is uitgevoerd door Multiscope onder 1000 Nederlanders (18 jaar en ouder), september 2019.
Vragen of meer informatie over dit onderzoek kunnen worden gemaild naar willemijn@overstappen.nl.