Effect stijgende gasprijs zichtbaar: tarieven energiecontract stijgen 10% | Overstappen.nl
21-08-2024

Effect stijgende gasprijs zichtbaar: tarieven energiecontract stijgen 10%

De gasprijs steeg de afgelopen tijd flink. Wat gebeurt er met de energiecontracten in onze vergelijker?

3 minuten 21-08-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Onlangs steeg de Nederlandse gasprijs naar het hoogste punt van dit jaar. De inkoopprijs van gas schommelt momenteel rond de € 40,- per megawattuur (mWh), terwijl de gasprijs begin dit jaar nog € 24,- per mWh was. Dat is een verschil van 67% tussen de hoogste en laagste gasprijs van dit jaar. Afgelopen drie maanden schommelde de gasprijs tussen de € 30,- en € 35,- per mWh. Overstappen.nl zag dat de tarieven van contracten in de vergelijker met zo’n 10% punt stegen.

Prijsindex

Overstappen concludeert op basis van de prijzen uit de vergelijker dat deze onlangs met zo’n 10% stegen. Als je 1 januari 2024 als 100% prijsindex aanhoudt, stond de gemiddelde prijs van een energiecontract op 24 juli nog op 90,8% ten opzichte van het gemiddelde van 1 januari 2024. Inmiddels staat de gemiddelde “vergelijkerprijs” momenteel op 99,3% ten opzichte van het gemiddelde van 1 januari. Dat is een stijging van 10% punt in relatief korte tijd.
Energieprijs-index

Oekraïne conflict voornaamste reden

De grootste oorzaak van de stijging van de gasprijs komt waarschijnlijk door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Begin augustus kwamen er berichten naar buiten dat het Oekraïense leger het doorvoerpunt voor gas bij de Russische grensstad Soedzja heeft ingenomen: dat is het enige punt dat nog wordt gebruikt voor de aanvoer van Russisch gas naar Europa. Dat leidt tot zorgen over de beschikbaarheid van gas in Nederland. Deze zorgen wakkeren een prijsstijging aan.

Ook door hittegolven in Azië is er meer vraag naar vloeibaar gas (LNG). De levering aan Europa was daarom minder dan gepland. Nu de temperaturen dalen, kan Europa meer LNG verwachten. Ook zijn de gasvoorraden vandaag de dag voor 85,7% gevuld en is er weinig druk om de 90% vullingsgraad te bereiken, wat de prijsstijging weer iets drukt.

Inkoopmoment bepaalt de prijs

De vaste contracten in de vergelijker volgen de beweging van de gasprijs niet direct. Uit data van Overstappen blijkt dat daar door het inkoopmoment van energieleveranciers een vertraging in zit.

Doordat leveranciers op verschillende momenten inkopen, kan een andere leverancier met een gestegen gasprijs alsnog een betere prijs bieden. Als een leverancier ongunstiger inkoopt, verhoogt de leverancier de prijzen wel direct. Niet iedereen koopt op hetzelfde moment in, en ook kopen leveranciers andere volumes in. Dit geeft een groot verschil in aanbod in de vergelijker.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Marketingbehoefte van leverancier

Een andere uitleg van de nu nog scherpe aanbiedingen kan de “marketingbehoefte” van een leverancier zijn: dit is de “behoefte” van een leverancier aan nieuwe klanten.

Leveranciers hebben targets en willen graag nieuwe klanten aantrekken. Ze hebben daar vaak scherpe aanbiedingen voor over. Als een leverancier besluit om wat meer klanten aan te trekken, dan kan de leverancier bijvoorbeeld besluiten de prijzen te verlagen in de vergelijker, en daarmee een hogere positie in te nemen. Het is dan prima om wat meer marge in te leveren versus een groter klantenaantal. Dat werkt al jaren zo, en werkt ook vice versa: leveranciers die wat minder behoefte hebben aan nieuwe klanten verhogen hun prijzen in de vergelijker en komen zo op een lagere positie.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Goed moment om over te stappen

Hoewel de gasprijs momenteel hoger staat dan we gewend zijn (€ 40,- per mWh), is het alsnog veel lager dan afgelopen jaren. Met als dieptepunt twee jaar geleden in augustus 2022 toen de gasprijs maar liefst € 345,- per mWh aantikte. Tom Schlagwein: “Het is nu een prima moment om je tarieven vast te zetten als je behoefte hebt aan zekerheid. De kans dat de gasprijs verder stijgt is namelijk zeker aanwezig. Ondanks dat de gasprijs iets hoger is, is het moment nog goed om over te stappen. Ik kan aanraden om niet te afwachtend te zijn. De prijzen in de vergelijker wisselen namelijk dagelijks.”

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.