15-11-2024

Einde salderingsregeling nu echt dichtbij

Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, wordt de regeling per 2027 definitief afgeschaft. Wat betekent dit voor consumenten?

3 minuten 15-11-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Met een ruime meerderheid heeft de huidige Tweede Kamer ingestemd met het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, wordt de regeling per 2027 definitief afgeschaft. Dat lag reeds in de lijn der verwachting. Voor zonnepaneelhouders betekent dit dat de terugverdientijd direct langer zal worden. Tegelijkertijd zijn er ook argumenten voor de afschaffing, omdat de huidige regeling consumenten zonder zonnepanelen onevenredig zwaar belast.

Wat verandert er voor zonnepaneelhouders?

De salderingsregeling maakt het mogelijk om de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet weg te strepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dit levert niet alleen voordeel op voor zonnepaneelhouders, maar kost de overheid jaarlijks honderden miljoenen euro’s.

Met het verdwijnen van deze regeling komt er een nieuwe regel: een verplichte “redelijke vergoeding” voor teruggeleverde stroom. Energiebedrijven moeten tot 2030 minstens de helft van het tarief bieden dat ze zelf rekenen. Hiermee wil de Tweede Kamer enige zekerheid bieden direct na de afschaffing (voor de korte termijn). Dit biedt zonnepaneelhouders een beetje zekerheid, maar roept ook vragen op over de lange termijn. Wat gaat er daarna met de terugleververgoeding gebeuren?

Volgens Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl, is dit een langverwachte stap in een ingewikkelde discussie.

“De afschaffing raakt direct de terugverdientijd van de zonnepanelen van eigenaren. Tegelijkertijd moeten we ook eerlijk zijn: klanten zonder zonnepanelen betalen nu indirect mee aan de salderingsregeling. Dat is ook niet houdbaar. Het is in elk geval belangrijk dat alle Nederlandse consumenten duidelijkheid krijgen. Tot 2030 een redelijke vergoeding klinkt oke, maar dat duurt niet lang meer. Wat gaat er daarna gebeuren? Niemand weet het.”
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?

Voorstanders van de afschaffing benadrukken dat de regeling niet meer van deze tijd is. Hoewel zonnepanelen ooit gestimuleerd moesten worden om duurzaamheid te bevorderen, hebben de technologische vooruitgang en lagere aanschafprijzen ervoor gezorgd dat zonnepanelen toegankelijker zijn geworden. Daar komt bij dat klanten zonder zonnepanelen nu meebetalen aan de regeling, wat volgens velen onrechtvaardig is.

Tegelijkertijd is er kritiek op het besluit. Organisaties zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis vrezen dat de afschaffing consumenten onzekerheid brengt. Vereniging Eigen Huis benadrukt dat huishoudens geen garantie meer hebben dat zonnepanelen op de lange termijn rendabel blijven. Voor huurders en andere groepen die minder makkelijk kunnen investeren, kan dit ontmoedigend werken.

Wat betekent dit voor consumenten?

Voor consumenten is de afschaffing van de salderingsregeling een dubbel verhaal. Zonnepaneelhouders moeten rekening houden met lagere opbrengsten, maar krijgen voorlopig nog een minimale vergoeding voor teruggeleverde stroom. Tegelijkertijd neemt de druk op huishoudens zonder zonnepanelen af, die nu minder indirect bijdragen aan de kosten van de regeling. Over de terugleverkosten is nog weinig definitief te zeggen. De energieleveranciers die Overstappen.nl spreekt, geven aan dat zij verwachten dat dit nog wel even blijft, maar ook dat ze dit vrij snel willen afschaffen als dit mogelijk is. Daarmee geven ze aan graag nog steeds een concurrerend aanbod te willen doen.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.