Europese gasprijzen op hoogste niveau dit jaar door zorgen over toevoer uit Rusland
08-08-2024

Europese gasprijzen op hoogste niveau dit jaar door zorgen over toevoer uit Rusland

Inname belangrijk doorvoerpunt Russisch gas zorgt voor stijging op de Europese gasmarkt.

3 minuten 12-08-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De Europese gasprijzen zijn deze week naar het hoogste punt van het jaar gestegen. Aanleiding zijn berichten dat Oekraïne een belangrijk doorvoerpunt voor Russisch gas bij de grensstad Soedzja zou hebben ingenomen. Hoewel deze berichten niet bevestigd zijn, leidden ze toch tot zorgen over de beschikbaarheid van gas uit Rusland, waardoor de Europese marktprijzen omhoog schoten.

Onbevestigde berichten over inname doorvoerpunt Soedzja

Volgens onbevestigde berichten zou het Oekraïense leger het doorvoerpunt voor Russisch gas bij de stad Soedzja hebben ingenomen. Soedzja ligt in de Russische grensregio Koersk en is cruciaal, omdat het momenteel het enige punt is dat nog gebruikt wordt voor de aanvoer van Russisch gas naar Europa. De berichten over de mogelijke inname zorgden dan ook direct voor onrust op de gasmarkten. Persbureau Bloomberg meldde de inname echter niet te kunnen verifiëren.

Gasprijzen schieten omhoog

Ondanks het gebrek aan bevestiging, reageerden de gasmarkten direct. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de gasprijs woensdag met 4,9% tot € 38,55 per megawattuur. Dit is het hoogste niveau sinds december 2023. Aan het begin van de week schommelde de prijs nog rond € 35 per megawattuur. De onzekerheid over de situatie in Soedzja lijkt de belangrijkste oorzaak van deze prijsstijging. De stijging is nog niet te zien in de tarieven voor consumenten. Dat heeft te maken met het moment van inkopen van de leveranciers voor vaste contracten. Bij dynamische gascontracten is de stijging echter wel direct waarneembaar.

De onrust rond Soedzja past in een breder beeld van oplopende spanningen in de wereld. Afgelopen dagen speelden de spanningen in het Midden-Oosten en de klappen op de beurzen een rol in de stijging van de gasprijs. Dit laat zien dat de gasprijs vatbaar blijft voor geopolitieke ontwikkelingen.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

De laagste gasprijzen op dit moment

beweeg de tabel van links naar rechts
#LeverancierLooptijdGastarief
1.Budget Energie1 jaar€ 1,2189
2.DELTA Energie1 jaar€ 1,2226
3.Vattenfall1 jaar€ 1,2449
4.Powerpeers1 jaar€ 1,2536
5.Essent1 jaar€ 1,2689

Laatste update: 16-09-2024

Gasdoorvoer vooralsnog op normaal niveau

Zowel de Russische gasleverancier Gazprom als de Oekraïense gasbeheerder melden echter dat de gasdoorvoer via Soedzja gewoon op het normale niveau ligt. Zij gaven deze updates vandaag nog aan persbureau Reuters. Ondanks deze geruststellende berichten, blijft de gasprijs voorlopig op een hoog niveau. Bij Overstappen.nl houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten en geven we je passend advies voor je energiecontract.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.