Gasprijs stijgt: wat betekent dit voor mijn energierekening? | Overstappen.nl
14-08-2024

Gasprijs stijgt: wat betekent dit voor mijn energierekening?

De gasprijs staat op het hoogste punt dit jaar. Wat betekent dit voor je energierekening?

3 minuten 15-08-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De Europese gasprijzen stegen de afgelopen twee weken naar het hoogste niveau van het jaar. Op de Nederlandse gasmarkt steeg de prijs tot € 40,- per megawattuur. Wat betekent dit voor jouw energierekening? We zetten de gevolgen voor verschillende typen contracten op een rij.

Nieuwe vaste contracten iets duurder door lagere loyaliteitsbonus

De prijzen van nieuwe vaste energiecontracten zijn licht gestegen. Leveranciers hebben de loyaliteitsbonussen verlaagd of de leveringstarieven verhoogd. Voor een huishouden van twee personen met een gemiddeld verbruik van 2500 kWh en 1100 m3 scheelt dit zo’n € 3,- per maand bij een 1-jarig contract. Dat komt neer op zo’n € 36,- op jaarbasis. Als de hoge gasprijzen langer aanhouden, is de kans groot dat meer leveranciers de tarieven verhogen of loyaliteitsbonussen verlagen. Wanneer de tarieven in de vergelijker omhoog gaan, hangt ook af van het inkoopmoment van de leveranciers. Het kan dus zijn dat de tarieven in de vergelijker nog verder stijgen, terwijl de prijs op de gasmarkt inmiddels is gedaald.

Goed om te weten: voor huishoudens met een bestaand vast contract verandert er niks. Een van de voordelen van een vast contract is dat de tarieven het hele contract vaststaan. De stijging van de gasprijs heeft dus geen invloed op de tarieven uit een bestaand vast contract.

We zien dat energieleveranciers sinds de energiecrisis veel sneller inspelen op ontwikkelingen van de gasprijs. Bij grote veranderingen passen zij direct hun aanbod voor nieuwe klanten aan. Dit beperkt risico’s bij grote prijsstijgingen en zorgt ervoor dat zij direct een goede aanbieding kunnen doen wanneer de prijzen weer dalen.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Dynamische contracten direct duurder

Consumenten met een dynamisch energiecontract voelen de prijsstijging direct in hun portemonnee. De gemiddelde prijs per m3 gas van dynamische leveranciers steeg van € 1,17 naar € 1,25 per m3. Dynamische contracten zijn namelijk afhankelijk van de prijs op de day-ahead markt, die direct reageert op schommelingen in de groothandelsprijs. Omdat veel stroom wordt opgewekt met gasturbines, zie je ook dat de dynamische stroomprijs direct meestijgt.

Variabele contracten kunnen duurder worden

De prijzen van variabele contracten zijn nog nauwelijks gewijzigd. Ze kunnen de komende tijd stijgen als gevolg van de hogere gasprijs. Het hangt er vanaf of de gasprijs op dit hoge niveau blijft of toch weer wat zakt. Sommige leveranciers passen hun variabele tarieven maandelijks aan, andere per kwartaal of halfjaar. Hoe vaker de prijsaanpassing, hoe sneller je een hogere energierekening kunt verwachten.

Slim om nu een vast contract af te sluiten?

De gasprijs op de groothandelsmarkt kan de komende tijd nog verder stijgen als de onrust over de gasleveringen aanhoudt. Volgens onze expert is het daarom nu een goed moment om een vast contract voor 1 jaar af te sluiten als je graag zeker wil weten dat de prijzen niet verder stijgen. De tarieven voor vaste contracten stegen maar een beetje en liggen nog steeds op een laag niveau. Sluit je nu een contract af, dan profiteer je voor langere tijd van relatief lage prijzen. Via onze energievergelijker zie je direct welke leverancier de beste deal heeft voor jouw huishouden.

Benieuwd wat voor jou de beste keuze is? Op onze adviespagina geeft Tom per huishouden advies over wat je het beste kunt doen. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze energie-experts voor advies op maat.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.