Liander en Eneco doen proef met vergoeding voor thuisbatterij | Overstappen.nl
16-07-2024

Liander en Eneco doen proef met vergoeding voor thuisbatterij

Een vergoeding krijgen voor het slim gebruiken van je thuisbatterij? Liander en Eneco starten een proef.

3 minuten 16-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Netbeheerder Liander en energieleverancier Eneco gaan proeven doen met het op afstand aansturen van thuisbatterijen bij consumenten. Het doel is om het overbelaste stroomnet te ontlasten en tegelijkertijd thuisbatterijen aantrekkelijk te houden. Consumenten kunnen een vergoeding krijgen voor hun deelname en profiteren van 21% btw-teruggave.

Thuisbatterij: zowel een oplossing als een probleem

Thuisbatterijen worden steeds populairder bij huishoudens met zonnepanelen. Hiermee kunnen ze hun overtollig opgewekte zonnestroom opslaan voor gebruik op een later moment. Dit helpt om de druk op het stroomnet te verminderen tijdens piekuren. Tegelijkertijd kunnen thuisbatterijen op ongunstige momenten stroom afnemen of terugleveren, wat juist kan leiden tot extra belasting of zelfs overbelasting van het lokale stroomnet. Met name in wijken waar veel huishoudens een thuisbatterij hebben, kan dit problemen veroorzaken.

Proef Liander: vergoeding voor slim gebruik thuisbatterij

Netbeheerder Liander start een proef in Arnhem, waar relatief veel thuisbatterijen zijn geïnstalleerd. Het bedrijf gaat in gesprek met eigenaren en leveranciers van thuisbatterijen, zoals Zonneplan. Het doel is om tot een vergoedingensysteem te komen voor huishoudens die hun thuisbatterij slim inzetten om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Bijvoorbeeld door te laden als er veel (zonne)stroom beschikbaar is en terug te leveren bij tekorten. Liander hoopt hiermee de financiële prikkel voor thuisbatterijen te vergroten. Een uitdaging blijft dat veel huishoudens hun thuisbatterij nog niet aanmelden, waardoor netbeheerders onvoldoende zicht hebben op aantallen en impact op het net. Het aanmelden kan via energieleveren.nl.

Eneco en Sessy: op afstand aansturen van thuisbatterijen

Energieleverancier Eneco en de Nederlandse fabrikant Sessy starten een proef van 1 jaar waarbij ze thuisbatterijen op afstand gaan aansturen. Via speciale software kunnen de batterijen worden opgeladen als er veel zonnestroom is en stroom terugleveren bij tekorten op het net. Deelnemers ontvangen een maandelijkse vergoeding van 5 euro voor het delen van hun data en een variabel tarief per teruggeleverde kWh. Rianne de Voogt, woordvoerder bij Eneco, kan nog geen exact bedrag per kWh noemen. Bovendien kunnen de deelnemers van de proef profiteren van 21% btw-teruggave over de aanschaf van hun batterij, wat kan oplopen tot zo’n 700 euro.

Impact afschaffing salderingsregeling

Een belangrijke ontwikkeling voor thuisbatterijen is het kabinetsbesluit om de salderingsregeling vanaf 2027 af te schaffen. Zonder deze regeling moeten bezitters van thuisbatterijen energiebelasting betalen over alle stroom die de batterij uit het net haalt, ook als deze later wordt teruggeleverd. Dat maakt het minder aantrekkelijk om de batterij voor energiehandel in te zetten. De grote batterijparken die energiebedrijven ontwikkelen zijn hiervan uitgezonderd. Daarom willen Liander en Eneco met hun proeven thuisbatterijen aantrekkelijk houden voor consumenten, door de financiële voordelen te vergroten.

“De thuisbatterij is ongetwijfeld de toekomst van de energiemarkt en een mogelijke oplossing voor de onbalans-problemen op het net. Er is op dit moment vaak een mismatch in dagelijkse vraag en aanbod van stroom: overdag is de stroom zeer goedkoop (soms zelfs negatief) en tijdens piekmomenten in de ochtend en avond is de vraag heel erg groot en het aanbod laag. Deze mismatch is al jaren een doorn in het oog van de netbeheerder. Het lijkt erop dat de thuisbatterij soelaas kan bieden. Hopelijk is dit een goede oplossing voor dit probleem. We juichen deze proeven dan ook van harte toe!”
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Wil je meer weten over thuisbatterijen? Bekijk dan onze informatiepagina over thuisbatterijen.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Terug naar boven
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.