Nederlanders trouw aan bank: 68% is nog nooit overgestapt
Vooral 55-plussers houden vast aan hun eigen bank. Jongeren kiezen eerder voor spaarrekeningen in het buitenland. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijker Overstappen.nl.
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (68%) is nog nooit overgestapt van bank. Vooral 55-plussers houden vast aan hun eigen bank. Jongeren kiezen eerder voor spaarrekeningen in het buitenland. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijker Overstappen.nl. De hoogste rente blijft voor overstappers de belangrijkste reden om uit te wijden naar het buitenland, toch laat het onderzoek duidelijke verschillen in spaargedrag zien tussen generaties.
Hoge spaarrente belangrijkste factor
Voor Nederlanders die overwegen in het buitenland te sparen, zijn er drie factoren die meespelen. Voor 34,9% is een hoge spaarrente in het buitenland doorslaggevend. Voor 32,9% van de spaarders uit het onderzoek is van belang dat ze financiële zekerheid hebben via een depositogarantiestelsel. Ook eenvoudig toegang hebben tot het spaargeld is een voorwaarde die veel Nederlanders hebben (30,6%).
Jules Winckers, financieel expert bij Overstappen.nl, ziet dat vooral oudere mensen blijven plakken bij hun bank:
Hoe jonger, hoe verder
De bereidheid om in het buitenland te sparen verschilt per leeftijdsgroep. Hoe jonger de spaarder, hoe groter de bereidheid om spaarmogelijkheden in verdere landen te zoeken. Zo geeft de helft van de 55-plussers aan nooit te willen sparen in het buitenland, onder de jongeren is dit slechts 17%. Winckers geeft aan dat ook de keuze van bestemming verschilt onder leeftijdsgroepen: