Ontwikkeling van de gasprijs: wat zijn de oorzaken? | Overstappen.nl
04-09-2024

Ontwikkeling van de gasprijs: wat zijn de oorzaken?

Wat zorgt ervoor dat de gasprijs daalt of stijgt? En wat moet jij nu doen met je energiecontract?

3 minuten 04-09-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De gasprijs blijft in beweging. De afgelopen paar maanden schommelde de gasprijs tussen de € 30,- en € 40,- per mWh. Begin 2024 stond de gasprijs nog op € 24,- per mWh. Waarom blijft de gasprijs fluctueren en wat zorgt ervoor dat de gasprijs daalt of stijgt? En wat moet jij nu doen met je energiecontract? We zetten alle oorzaken voor je op een rijtje.

Redenen waarom de gasprijs stijgt

Door deze ontwikkelingen kan de gasprijs stijgen:

Nederland exporteert stroom

Nederland exporteert (verplicht) stroom naar buurlanden. Deze exportverplichting kan de gasprijs opdrijven. Op dagen dat de zon en gas in mindere mate aanwezig zijn, draaien gas- en kolencentrales mee voor voldoende opwek om te exporteren. Omdat Nederland verplichtingen heeft tegenover andere landen, kan dit ertoe leiden dat er op ongunstige momenten tegen hogere prijzen geleverd moet worden. Zelfs als de prijs onvoordelig is.

Geopolitieke spanningen

Geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne, hebben een sterke invloed op de gasprijs. Nederland importeert gas uit het buitenland en spanningen in bepaalde regio’s kunnen leiden tot verstoring in de aanvoer van gas. In sommige gevallen betekent geopolitieke spanning ook dat de import van gas stopt. Deze spanningen zorgen voor onzekerheid én een hoge gasprijs.

Investeerders verwachten een hogere gasprijs

Als investeerders en andere marktpartijen denken dat de gasprijs in de toekomst stijgt – bijvoorbeeld door geopolitieke spanningen of een verwachte koude winter- heeft dat direct een effect op de gasprijs. Zij kopen daarom direct meer gas in, om later bijvoorbeeld te verkopen met winst. Dit zorgt voor een hogere gasprijs; er is namelijk minder aanbod. De afgelopen maanden speculeerden investeerders over een hogere gasprijs. Dit zorgde voor een prijsduwend effect.

Redenen waarom de gasprijs daalt

Door deze ontwikkelingen kan de gasprijs dalen:

Verwachting milde winter

De weersverwachting speelt een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de gasprijs. Op het moment voorspellen weerexperts een milde aankomende winter. De vraag naar gas en warmte neemt dan af. Doordat er minder gas nodig is, daalt de prijs. Verwacht men een koude winter? Dan zal de prijs weer stijgen.

Goed gevulde voorraden

Ook de gasvoorraden bepalen de gasprijs. Op het moment zijn de gasvoorraden goed gevuld. Zo is de Europese gasvoorraad voor 90% gevuld. De vraag naar gas neemt af, wat resulteert in een lagere en stabiele gasprijs.

De gasprijs is meer in beweging dan voorheen. De prijzen zijn nog steeds gunstig ten opzichte van de afgelopen 2 jaar, ook al steeg de gasprijs onlangs met 20%.. De stijging is daarom heel relatief te noemen. Mocht je twijfelen of het kiezen van een vast contract nu een goede optie is, dan kunnen wij bevestigen: nu is een goed moment om over te stappen. Ik raad aan om niet te lang te wachten. De prijzen kunnen door geopolitieke ontwikkelingen snel stijgen in een korte tijd. Dat hebben we afgelopen jaren vaker gezien.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Wat betekent dat voor jouw energiecontract?

Wat betekent de ontwikkeling van de gasprijs voor jouw energiecontract? Het effect van een stijgende of dalende gasprijs zie je pas later terug in vaste en variabele energiecontracten. Energieleveranciers kopen hun energie namelijk op verschillende momenten en voor verschillende volumes in. Heb je nu een dynamisch energiecontract? Dan zie je een stijgende of dalende gasprijs meteen terug. De tarieven voor gas volgen namelijk elke dag de spotmarkt. Dat is gunstig bij een daling en direct ongunstig bij een stijging. Heb je nu een variabel of dynamisch energiecontract en zie je dat de gasprijs stijgt? Dan raden we je aan om niet te lang te wachten en de gasprijs vast te zetten in een vast contract.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.