Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025 | Overstappen.nl
17-09-2024

Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025

Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl heeft de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2025 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij.

3 minuten 18-09-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van invloed zijn op je energierekening en een voorlopige berekening voor je energiekosten in 2025.

De belangrijkste veranderingen in 2025

  1. Energiebelasting op gas gaat omlaag
  2. Energiebelasting op stroom gaat ook omlaag
  3. Vermindering energiebelasting stijgt licht
  4. Salderingsregeling voor zonnepanelen gaat in 2027 stoppen
  5. Verlenging Energiefonds in 2025 en 2026

Energiebelasting op gas daalt

In 2025 daalt de energiebelasting op gas met € 0,00578 per m3. Dit is inclusief btw en geldt alleen voor de eerste twee belastingschijven met een verbruik tot 170.000m3. Begin dit jaar ging de energiebelasting op gas nog flink omhoog, van € 0,59 naar € 0,71 per m3. Dat zakt in 2025 dus licht, tot € 0,69962 per m3.

De gasbelasting is nog steeds een van de hoogste van Europa, en ook voert Nederland als een van de weinige landen het hoogste btw-tarief op gas (21%). Het is begrijpelijk dat gas ontmoedigd wordt door hogere belastingen, maar met de huidige energiebelasting is vooral gas een luxe product geworden. Voor veel mensen is dit nog steeds een noodzakelijk goed. Ik denk daarom dat het beter is om de belasting te harmoniseren met andere landen. De tarieven zullen hoog genoeg blijven om gas te blijven ontmoedigen.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energiebelasting op stroom daalt

De energiebelasting op stroom daalt ook. Het nieuwe belastingtarief is € 0,12282 per kWh. Dit is € 0,0088 lager dan de huidige stroombelasting van dit jaar.

Vermindering energiebelasting stijgt licht

De vermindering energiebelasting stijgt in 2025 met € 3,80. Dat komt neer op € 635,19 inclusief btw. De overheid beschouwt een deel van het energieverbruik als basisbehoefte, waarvoor geen belasting hoeft te worden betaald. De vermindering van de energiebelasting is bedoeld om deze kosten te dekken. In de onderstaande grafiek is de ontwikkeling van dit bedrag te zien van 2014 tot en met 2025.

Salderingsregeling voor zonnepanelen gaat stoppen

De salderingsregeling voor zonnepanelen bij kleinverbruikers wordt per 2027 in één keer beëindigd. De reden hiervan is om efficiënter energiegebruik te stimuleren en netcongestie (overbelasting van het stroomnet) te verminderen.

Verlenging Energiefonds in 2025 en 2026

Er wordt in 2025 en 2026 60 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor een energiefonds, bedoeld om huishoudens te ondersteunen die hun energierekening niet kunnen betalen. Energieleveranciers en andere private partijen moeten ook een bijdrage leveren aan dit fonds.

Dit is de impact op je energierekening

Voorbeeld: 3-persoonshuishouden

Een 3-persoonshuishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1500 m3 gas gaat er € 3,62 per maand op vooruit als we de energietarieven en netbeheerkosten buiten beschouwing laten. Dit is te verklaren door de belastingverlaging van stroom en gas en de kleine verhoging van de vermindering energiebelasting. Geen enorme meevaller dus, maar je gaat er wel zo’n € 44 per jaar op vooruit. Wil je weten of je meer kunt besparen op je energierekening? Vergelijk dan energie en zie direct hoeveel je kunt besparen door over te stappen.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.