Veranderingen op het gebied van thuisbatterijen | Overstappen.nl
12-08-2024

Recente ontwikkelingen op de energiemarkt veranderen het speelveld van thuisbatterijen: een aantal tips op een rijtje

Welke soorten thuisbatterijen zijn er en hoe kies je de juiste batterij voor jouw huishouden? We duiken in de verschillende opties en geven enkele tips om een goede keuze te maken.

3 minuten 12-08-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Met de toenemende druk op stroomnetten en de afnemende voordelen van het terugleveren van stroom, groeit de belangstelling voor thuisbatterijen. Deze apparaten slaan energie op voor later gebruik, wat vooral handig kan zijn als je zonnepanelen hebt. Maar welke soorten thuisbatterijen zijn er en hoe kies je de juiste batterij voor jouw huishouden? We duiken in de verschillende opties en geven enkele tips om een goede keuze te maken.

Soorten Thuisbatterijen

Er zijn vier hoofdtypen thuisbatterijen beschikbaar: lithium-ion, lithium-ijzerfosfaat, zoutwater, en loodzuur. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  1. Lithium-ion: Deze batterijen zijn populair vanwege hun hoge energiedichtheid en lange levensduur. Ze zijn efficiënt waardoor ze vaak de eerste keuze zijn voor veel consumenten.
  2. Lithium-ijzerfosfaat: Dit type batterij wordt vaak aanbevolen vanwege de veiligheid en lange levensduur. Hoewel de aanschafkosten soms hoger kunnen zijn, compenseren de lange levensduur en de veiligheid deze kosten.
  3. Zoutwater: Deze batterijen zijn een milieuvriendelijker alternatief. Ze bevatten geen zware metalen en hebben een lagere impact op het milieu. Dit soort batterij komt minder vaak voor en kan hogere kosten met zich meebrengen.
  4. Loodzuur: Dit type batterij wordt meestal niet aangeraden vanwege de lagere efficiëntie en kortere levensduur. Hoewel ze doorgaans goedkoper zijn, wegen de nadelen zelden op tegen de voordelen.

Capaciteit bepalen

Bij het kiezen van een thuisbatterij is het belangrijk om de juiste capaciteit te bepalen. Dit hangt af van je energieverbruik tijdens perioden wanneer zonnepanelen geen stroom opwekken. Als je bijvoorbeeld 10 kWh per dag verbruikt waarvan 65% in de avond en nacht, heb je een batterij nodig met een capaciteit van minstens 6,5 kWh. Het kan verstandig zijn om een iets grotere batterij te overwegen voor extra buffer op dagen met hoger energieverbruik. Je kunt die berekening als duimregel aanhouden voor de berekening van je benodigde capaciteit.

Een thuisbatterij kan een waardevolle aanvulling zijn, vooral als je zonnepanelen hebt in combinatie met een dynamisch energiecontract. Je kunt de stroom die je overdag opslaat gebruiken op een moment in de avond wanneer de dynamische uurprijs flink hoger is. Ik raad wel aan om te berekenen wat je per jaar kunt besparen met een thuisbatterij. Dit zou wel in verhouding moeten zijn met de aanschafwaarde. Als je de batterij pas na 10 jaar  terugverdient, is het geen goede beslissing vanwege de levensduur van de batterij. Deze terugverdientijd wordt wel steeds korter, waardoor de aanschaf van een thuisbatterij heel interessant kan zijn.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Andere belangrijke overwegingen

Bij de aanschaf van een thuisbatterij zijn er enkele andere factoren om rekening mee te houden:

  • Slimme aansturing: Sommige batterijen zijn uitgerust met slimme software die automatisch overtollige stroom verkoopt. Dit vereist een dynamisch energiecontract. Als je deze functie waardeert, zorg dan dat je batterij over deze slimme aansturing beschikt. Je kunt deze aansturing vaak in de apps van dynamische energieleveranciers koppelen.
  • Gerenommeerd merk: Hoewel minder bekende merken niet slecht zijn, kan het kiezen voor een gerenommeerd merk voordelen bieden, zoals betere garantievoorwaarden en klantenservice.
  • Modulaire uitbreiding: Overweeg een batterij die modulair uitbreidbaar is. Dit maakt het mogelijk om de capaciteit te verhogen zonder een volledig nieuwe batterij aan te schaffen, wat handig kan zijn bij veranderingen in je energiebehoeften.
  • Ontlaadvermogen: Controleer of de batterij genoeg stroom kan leveren voor de apparaten die je wilt laten draaien op opgeslagen energie.
  • Garantie en laadcycli: Kijk naar de garantieperiode en het aantal laadcycli. De meeste batterijen hebben een garantie van tien jaar, maar het is belangrijk om te weten hoe lang je batterij meegaat en hoeveel keer deze volledig opgeladen en ontladen kan worden.
Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.