Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB | Overstappen.nl
12-06-2024

Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB

Na een periode van ongekend hoge spaarrentes lijkt het erop dat deze de komende tijd niet meer zullen stijgen en eerder zullen dalen. Spaaraanbieders Trade Republic en Santander verlaagden deze week hun spaarrentes. Volgens de vergelijker Overstappen.nl is de verwachting dat andere banken spoedig zullen volgen.

3 minuten 13-06-2024
Jules Winckers
Expert sparen

Dat de spaarrentes dalen heeft te maken met de depositorente-verlaging van de ECB afgelopen maand. Banken stallen hun geld bij de ECB en ontvangen of betalen hier rente over. Tot voor kort kregen banken 4.00% rente over het geld dat ze bij de ECB hebben ondergebracht. Hierdoor kunnen banken consumenten op hun beurt weer een hogere rente geven over het geld dat consumenten op de bank hebben staan.

 

ECB verlaagde voor het eerst sinds 2022 de rente

De ECB is verantwoordelijk voor het monetaire beleid in de EU. De rente is een middel dat gebruikt kan worden om de Europese economie als het ware te sturen. Bij een lage depositorente is het minder interessant om te sparen. Dit zorgt voor hogere uitgaven door consumenten en maakt het aantrekkelijker om te investeren. Hiermee wordt economische groei gestimuleerd. Bij een hoge rente gaat men juist meer sparen en zal de economie minder hard groeien.

Voor de rentebepaling kijkt de Europese Centrale Bank dus naar de stand van de economie in Europa. Een belangrijke meetgraad hiervoor is het Europese inflatiepercentage. Deze is gedaald van 11.6% in oktober 2022 naar 2.6% in mei 2024. Onder andere de dalende inflatie was aanleiding voor de ECB om voor het eerst sinds 27 juli 2022 de rentes te verlagen.

Spaarrentes nog altijd veel hoger buitenlandse banken dan bij de Nederlandse grootbanken

Spaaraanbieder Trade Republic, afkomstig uit Duitsland, verlaagde de spaarrente van 4.00% naar 3.75%. Ook Santander kondigde op hun website een renteverlaging aan. De spaarrente bij Santander zal vanaf 13 juli van 3.60% naar 3.35% bedragen. Volgens Jules Winckers, expert sparen bij Overstappen.nl, geeft dit nog geen reden tot zorgen bij de spaarders: ‘Dat de banken hun spaarrentes verlagen komt niet als een verrassing. De hoogte van de spaarrentes wordt bepaald aan de hand van de rente die de ECB hanteert. De verlagingen zijn echter minimaal en bij de buitenlandse banken krijg je nog altijd een veel hogere rente dan bij de Nederlandse grootbanken (ABN Amro, ING en Rabobank), waar je op dit moment tot 1.5% rente over je spaargeld krijgt.’

Grote daling spaarrentes zal uitblijven door aanhoudende inflatie

Ondanks dat de daling van spaarrentes is ingezet, verwacht Winckers niet dat de spaarrentes de komende tijd hard omlaag zullen gaan. ‘De inflatie in Europa is afgelopen jaar flink gedaald. Hierdoor zag de ECB de mogelijkheid de depositorente te verlagen.’ Toch is de inflatie in juni dit jaar licht gestegen ten opzichte van mei. ‘Het is daarom niet met zekerheid te zeggen dat de dalende trend van de inflatie en daarmee dus ook de stijgende trend van de spaarrentes zal blijven aanhouden.’

Overstappen naar een bank met hogere rente is eenvoudig online te regelen

Veel Nederlanders houden hun spaargeld nog altijd op een spaarrekening bij een van de Nederlandse grootbanken. Hierdoor lopen ze al snel honderden tot duizenden euro’s per jaar aan rente mis. Het is aan te raden om eens te kijken naar banken in het buitenland waar de spaarrentes dus nog altijd een stuk hoger liggen dan in Nederland. Wanneer de spaarrentes verder dalen kan depositosparen interessanter worden. Hiermee zet je je spaargeld voor langere tijd vast tegen een vast rentepercentage. Mocht de spaarrente over een tijd lager zijn, heb je profijt van de hogere rente die je nu hebt vastgezet.

Overstappen is tegenwoordig snel en eenvoudig online te regelen. Ook vallen alle banken in de EU onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat bij deze banken het spaargeld tot 100.000 euro beschermd is wanneer de bank failliet zou gaan. Dus ook bij een bank in een ander Europees land dan Nederland staat je spaargeld veilig.

Terug naar boven