Stijging autoschade door extreem weer | Overstappen.nl
18-07-2024

Stijging autoschade door extreem weer

In dit bericht lees je over de invloed van extreem weer op het aantal schadeclaims voor Nederlandse voertuigen. Daarnaast lees je ook welke gevolgen dit heeft voor de premie van je autoverzekering.

2 minuten 18-07-2024
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

In 2023 zorgde extreem weer voor aanzienlijke schade aan Nederlandse voertuigen, zowel thuis als op vakantie. Door de heftige stormen en hagelbuien kregen verzekeraars flink wat claims te verwerken.

Schade aan Nederlandse voertuigen

In 2023 zagen autoverzekeraars de schadeclaims door extreem weer aanzienlijk stijgen. In totaal kwam de klimaatschade aan Nederlandse motorrijtuigen uit op 112 miljoen euro. 60 miljoen daarvan kwam door hagelbuien. Dit is een flink verschil vergeleken met de 16 miljoen uit 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Verbond van Verzekeraars.

Ondanks deze hoge schadeposten was het totale bedrag aan klimaatschade in Nederland met 357 miljoen euro relatief laag vergeleken met de 933 miljoen euro in 2022. Dit had vooral te maken doordat er minder stormen waren in 2023, hoewel zomerstorm Poly toch voor een grote schade van 83 miljoen euro zorgde. Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid schade aan voertuigen in miljoenen euro’s in Nederland van de afgelopen 10 jaar.

Extreem weer op vakantie in Europa

Niet alleen in Nederland hebben we te maken met extreem weer, ook populaire vakantiebestemmingen in Europa hebben steeds vaker last van rampscenario’s wat betreft het weer. In 2023 werd Italië bijvoorbeeld zwaar getroffen door hagelbuien met stenen zo groot als pingpongballen, wat veel schade aanbracht aan voertuigen. De schade door hagelbuien in Zuid-Europa bedroeg in juli alleen al maar liefst 45 miljoen euro. Ook overstromingen in Slovenië en Frankrijk en bosbranden in Griekenland veroorzaakten grote schade. Nederlandse toeristen kregen dan ook het advies om weerberichten in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Gevolgen voor autoverzekering premie

Al deze schade heeft ook weer invloed op de premies van autoverzekeringen: als er meer schade wordt geclaimd, gaan de verzekeringen ook omhoog. Daarbij komt dat schades door natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen vaak al niet worden vergoed door verzekeringen. Hoewel klimaatverandering de premies laat stijgen, worden stormschades niet helemaal uitgesloten. Dit kan veranderen als er steeds meer stormen en schadeclaims komen.

“Als de totale schadelast van alle Nederlanders stijgt, is het logische gevolg dat verzekeraars dit willen compenseren door de premie van je autoverzekering te verhogen.”
Jerry Poel
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Schadepreventie

Wil je dat je auto verzekerd is door schade door storm, hagel of ander extreem weer? Zorg er dan voor dat je een WA+ beperkt casco of all risk verzekering afsluit. Naast een goede verzekering is het ook belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij extreem weer, zoals het opbergen van je auto in een garage of deze onder een dak te plaatsen. Dit zijn simpele stappen om dure schades te voorkomen.

Geschreven door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.