Tarieven stadsverwarming 2025: deze maand bekend
De ACM maakt elk jaar in december de tarieven voor stadsverwarming bekend. Dit weten wij nu over de tarieven voor stadsverwarming in 2025.
Update: de ACM heeft de tarieven voor 2025 op 17 december bekendgemaakt. Je vindt de tarieven op onze pagina over stadsverwarming.
In 2024 vielen de maximale tarieven voor stadsverwarming met bijna de helft lager uit dan in 2023. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet weten dat de tarieven voor stadsverwarming in 2024 maximaal € 46,69 per GJ bedragen. Het jaar komt ten einde en voor 2025 zal de ACM het maximumtarief weer aanpassen. Dit is wat wij daar nu over weten.
Verwachting: stadsverwarming tarieven omhoog 2025
Energie-expert Tom Schlagwein verwacht dat de tarieven voor stadsverwarming in 2025 zullen stijgen.
ACM bepaalt elk jaar het maximumtarief
Als huishouden met stadsverwarming ben je door je adres, net als bij de netbeheerder, gebonden aan een specifieke warmteleverancier. Huishoudens kunnen niet overstappen. Om consumenten te beschermen tegen hoge prijzen voor deze stadsverwarming zijn warmteleveranciers die gaan over stadsverwarming verbonden aan maximumtarieven. Deze maximumtarieven stelt de ACM jaarlijks vast in december. Leveranciers zijn vrij om hun tarieven onder het maximum te houden en hebben vervolgens tot 1 januari de tijd om de nieuwe tarieven te delen met hun klanten. De maximumtarieven voor 2025 heeft de ACM nog niet bekendgemaakt. We publiceren de tarieven zodra ze bekend zijn op onze pagina over stadsverwarming.
Stadswarmte soms duurder dan reguliere gasaansluiting
Ook al gingen de maximumtarieven in 2024 ten opzichte van 2023 met € 46,69 per GJ bijna de helft omlaag, stadsverwarming blijft duur. De belofte dat de overstap naar stadsverwarming niet duurder zou uitvallen dan de traditionele verwarming met gas is in veel gevallen niet waargemaakt. De warmteleveranciers verhoogden de vaste kosten voor de warmteaansluiting flink en hanteren in veel gevallen het maximumtarief van de ACM. Zij berekenen hun eigen toegenomen kosten voor aannemers, personen en materialen door in de prijs voor consumenten. Eind maart pleitte Rob Jetten van D66 nog voor een spoedwet om de snel stijgende tarieven voor stadsverwarming tegen te gaan.
Huishoudens sluiten zelf een stroomcontract af
Hoewel huishoudens met stadsverwarming niet kunnen besparen op warmte door over te stappen, hebben zij wél de mogelijkheid om een voordeliger stroomcontract te kiezen. Ook tussen stroomleveranciers verschillen de stroomprijzen erg. Voor deze huishoudens loont het daarom verschillende stroomleveranciers naast elkaar te zetten en de goedkoopste uit te kiezen.