Terugverdientijd zonnepanelen steeds langer door afschaffen salderen | Overstappen.nl
23-07-2024

Terugverdientijd zonnepanelen steeds langer door afschaffen salderen

De terugverdientijd van zonnepanelen zal met de afschaf van de salderingsregeling stijgen naar 13,7 jaar. Nu is dat nog 7,2 jaar.

3 minuten 23-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds langer, vooral met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Volgens recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis kunnen consumenten die vanaf dat jaar zonnepanelen aanschaffen, rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van maar liefst 13,7 jaar. Nu is de terugverdientijd nog 7,2 jaar.

Salderingsregeling

De salderingsregeling, die nu nog geldt, stelt huishoudens in staat om de stroom die ze terugleveren aan het net weg te strepen tegen hun verbruik. Deze regeling maakt zonnepanelen aantrekkelijker, huishoudens kunnen de energierekening flink verlagen. Zonder deze regeling schiet de terugverdientijd omhoog. Voor een gemiddeld huishouden dat nu zonnepanelen koopt, ligt de terugverdientijd tussen de 7,2 en 13,7 jaar. Dit varieert echter sterk per situatie en is afhankelijk van hoeveel van de opgewekte energie huishoudens direct verbruiken. Ook is de terugverdientijd sterk afhankelijk van de huidige stroomprijs.

Vereniging Eigen Huis

Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis, benadrukt de noodzaak om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te houden. “We zien dat zonder een alternatief voor de salderingsregeling de terugverdientijd flink oploopt. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor consumenten om te investeren in zonnepanelen, vooral voor kleine huishoudens met een lager energieverbruik.”

Toename terugverdientijd

Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis laat zien dat de terugverdientijd kan variëren van 9,1 tot 15,5 jaar voor zonnepanelen die huishoudens in 2027 aanschaffen. Dit is een aanzienlijke toename vergeleken met de huidige terugverdientijd. De huidige terugverdientijd ligt zo rond de 6 jaar. Uit eerder onderzoek van Overstappen bleek al dat de terugverdientijd ook steeg door de “vaste terugleverkosten”. Met invoering van de terugleverkosten kan de terugverdientijd al oplopen tot 11 jaar. De verwachting is dus dat de afbouw van de salderingsregeling dit nog langer zal maken.

Op dit moment heb je terugleverkosten. Deze kosten bestaan vermoedelijk niet meer als de salderingsregeling wordt afgebouwd. De terugverdientijd wordt anders veel te lang. Ook is dit oneerlijk voor de klanten die recent nog zonnepanelen hebben aangeschaft. Hoewel uit verschillende onderzoeken blijkt dat de terugverdientijd langer wordt, blijven zonnepanelen nog steeds  een goede investering voor de lange termijn. De salderingsregeling is al veel langer niet houdbaar en de plannen voor de afschaffing hiervan bestaan al sinds 2018. Het lijkt er nu op dat het in 2027 dan echt gaat gebeuren.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Minimale terugleververgoeding

Om de terugverdientijd beheersbaar te houden, pleit Vereniging Eigen Huis voor maatregelen zoals een verplichte minimale terugleververgoeding door energieleveranciers of subsidies voor de aanschaf van zonnepaneelsystemen. Innovaties gericht op slimme apparaten en energieopslag kunnen ook helpen om meer van de opgewekte zonnestroom direct te gebruiken, wat de terugverdientijd verkort.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.