23-05-2024

Verdwijnen de vaste terugleverkosten? Tweede Kamer grijpt in

Tweede Kamer vindt het “absurd” dat huishoudens een ‘boete’ krijgen als zij stroom terugleveren aan het net.

2 minuten 24-10-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Er lijkt elke dag wel iets te veranderen voor zonnepaneelhouders. Uit het nieuwe regeerakkoord blijkt dat de salderingsregeling mogelijk volledig ten einde komt in 2027. Steeds meer energieleveranciers vragen vaste terugleverkosten aan zonnepaneelhouders. En nu grijpt de Tweede Kamer in: zij wil energieleveranciers verbieden om vaste terugleverkosten te berekenen voor klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren aan het net. Om de extra kosten die energieleveranciers maken door terugleveren op te vangen, stijgen mogelijk de kosten voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Zonnepaneelhouders niet straffen voor de opwek van duurzame energie

De meerderheid van de Tweede Kamer is het ermee eens: het is “absurd” dat huishoudens een ‘boete’ krijgen als zij stroom terugleveren aan het net. NSC-kamerlid Wytske Postma deed daarom een voorstel de vaste terugleverkosten af te schaffen. Het voorstel heeft volgens Postma al steun van PVV, VVD en BBB. Postma vreest dat zonnepaneelhouders hun zonnepanelen overdag, wanneer de opwek van elektriciteit het grootst is, uitzetten. In dit oogpunt zijn zonnepanelen straks niet meer rendabel. Het terugleveren van duurzame elektriciteit mag je volgens haar nooit straffen.

De vaste terugleverkosten zijn een doorn in het oog van eigenaren van zonnepanelen. Dit is begrijpelijk, want de terugverdientijd wordt opeens een stuk langer. Aan de andere kant worden de extra kosten die zonnepanelen creëren voor energieleverancier nu verdeeld over alle klanten: dus ook de klanten die geen panelen hebben. Omdat leveranciers dit nog oneerlijker vinden, hebben ze gekozen voor het rekenen van de vaste terugleverkosten. De ACM houdt toezicht en bepaalt of deze extra kosten redelijk zijn.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

Wat moeten zonnepaneelhouders doen?

Het kan nog een tijd duren voordat het Kabinet de regels echt doorvoert. Tot die tijd kunnen zonnepaneelhouders hun vaste terugleverkosten zo laag mogelijk houden. Zo kunnen ze zo veel mogelijk stroom gebruiken op de momenten dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken. Hoe meer een huishouden zelf gebruikt, hoe minder de teruglevering aan het net. Zet bijvoorbeeld wasmachine aan of laad je elektrische auto op. Daarnaast kunnen deze huishoudens energiecontracten vergelijken en overstappen naar een energieleverancier die nog geen vaste terugleverkosten rekent. Het aanbod voor zonnepaneelhouders loopt flink uiteen en er valt veel te besparen. Energie vergelijken met zonnepanelen loont.

Geschreven door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Terug naar boven
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.