
Grote verschillen in dekking reisverzekering bij schade aan bagage
Er zijn grote verschillen tussen reisverzekeraars als het gaat om de dekking van schade aan bagage. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.
Een vertraagde vlucht of trein kan extra kosten opleveren. Met een reisverzekering krijg je in sommige gevallen een vergoeding. Op deze pagina lees je hoe het werkt, welke kosten vergoed worden en waar je op moet letten.
Heb je vertraging met je vlucht? Dan kan het zijn dat je een vergoeding krijgt van je vluchtmaatschappij. Deze vergoeding komt in verschillende soorten en maten en kan bijvoorbeeld voorkomen in de volgende situaties:
Of je recht hebt op een vergoeding en wie deze vergoeding betaalt, hangt af van je vliegmaatschappij en je reisverzekering. Je krijgt bijvoorbeeld uitsluitend een vergoeding bij annulering als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Instapweigering en vertraging worden meestal afgehandeld door de vliegmaatschappij.
Heeft het vliegtuig meer dan 5 uur vertraging opgelopen? Erg vervelend, maar dan kan er voor een annulering of een vervangende vlucht gekozen worden. Als je kiest voor een annulering, dan ontvang je het geld van je vliegtickets gewoon terug.
Kies je voor een vervangende vlucht, dan moet de luchtvaartmaatschappij vaak ook een hotelovernachting en vervoer regelen.
Een vertraagde vlucht kan behoorlijk vervelend zijn, vooral omdat je hebt uitgekeken naar je vakantie of reis. Maar wist je dat je als reiziger rechten hebt als je vliegtuig vertraging oploopt? Hieronder enkele voorbeelden:
Heb je als reiziger altijd recht op een vergoeding of een compensatie? Dat niet. Is de vertraging veroorzaakt door onmacht of weersomstandigheden? Dan is het niet mogelijk om vergoedingen terug te vragen aan de luchtmaatschappij. Want hier kan niemand iets aan doen.
Ook heb je natuurlijk geen recht op compensaties als je zelf te laat komt. Je kunt je altijd verslapen natuurlijk, maar daar kan de luchtvaartmaatschappij niets aan doen. Ook bij stakingen krijg je meestal geen vergoeding. Wil je compensatie aanvragen voor een eerdere vluchtvertraging? Controleer dan eerst of je hier recht op hebt.
Naast dat er vertraging bij je vliegtuig kan optreden, kan het ook zo zijn dat je zelf de vlucht moet annuleren of eerder terug moet vliegen naar huis. De reisverzekering kan deze annulering of extra kosten mogelijk dekken. Ook als je een reis hebt geboekt en je onverwachts niet kunt gaan, krijg je soms een vergoeding. Wel heb je in dit geval een annuleringsverzekering nodig.
Met een annuleringsverzekering kun je de kosten van annuleren of eerder terugreizen vergoed krijgen. Dit is niet altijd standaard inbegrepen bij een reisverzekering, dus check goed de voorwaarden.
Wat voor jou een geldige annuleringsreden is, kan per verzekeraar verschillen. Vaak vergoeden ze annuleringen door overlijden van een familielid, onverwachte zwangerschap of onvrijwillig ontslag. De exacte voorwaarden staan in de polis.
Je kunt kiezen tussen:
Heb je de reis geboekt, maar vindt er een onverwachte of vervelende situatie plaats? Voor de annuleringsverzekering, vragen veel verzekeraars om dit na maximaal 3 dagen door te geven.
Vaak kun je dus een vergoeding voor een vertraagde vlucht ontvangen. Wel hangt de manier waarop je deze ontvangt af van de omstandigheden. Je kunt bij de volgende partijen een claim indienen:
Heb je kosten gemaakt die te wijten zijn aan de vluchtmaatschappij? Dan kun je bij de maatschappij een claim indienen. Denk bijvoorbeeld aan een hotel dat je hebt moeten boeken of de vergoeding die hoort bij een vertraging van 3 of meer uren. Bezoek de website van de maatschappij voor meer informatie. Vaak vind je hier een formulier voor het indienen van claims.
Via de vliegmaatschappij krijg je de meeste informatie als je vlucht vertraging heeft opgelopen of geannuleerd is. Mocht je de reis helemaal moeten annuleren, dan kan dit alleen financieel vergoed worden als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Annuleren van je reis doe je via de verzekeraar. Meer informatie vind je in de polisvoorwaarden of op onze aanbiederpagina’s.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Er zijn grote verschillen tussen reisverzekeraars als het gaat om de dekking van schade aan bagage. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.
Ruim driekwart (76%) van de jongeren in Nederland is bang voor diefstal van hun smartphone op vakantie. Van de 55-plussers is maar 35% bang voor zo’n situatie. Deze groep heeft ook vaker een aanvullende reisverzekering.
Uit een onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders vreest voor diefstal van waardevolle spullen tijdens vakanties. Jongeren maken zich vooral zorgen over bagageverlies, terwijl ouderen relatief onbezorgd zijn over reisgerelateerde problemen.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.