Sparen en inflatie: wat doet inflatie met je spaargeld? | Overstappen.nl

Inflatie spaargeld

Boodschappen doen, uit eten gaan of een woning kopen; alles wordt duurder en dat merken we. Dit komt door inflatie. Hoe zit dit precies en wat voor invloed heeft het op je spaargeld? Op deze pagina vertellen we je wat inflatie is en wat je met je spaargeld kunt doen om de gevolgen van inflatie te verminderen.

Wat is inflatie?

Inflatie is een term voor de stijging van prijzen. Merk je bijvoorbeeld dat je meer moet betalen voor je wekelijkse boodschappen? Dan noemen we dit inflatie. Hierdoor wordt geld dus eigenlijk steeds minder waard.

Waardoor ontstaat inflatie?

Inflatie ontstaat door veranderingen in de economie van een land waardoor de prijzen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen zoals:

  • Vraagoverschot; er is meer vraag dan aanbod
  • Stijging in productiekosten
  • Hogere belastingtarieven

Hoe wordt inflatie berekend?

Het inflatiepercentage is afhankelijk van verschillende factoren en wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meestal ligt het rond de 2-3% per jaar. Er wordt vooral gekeken naar veranderingen in prijzen van producten en diensten die door consumenten worden gekocht: de consumentenprijsindex (CPI). Het berekende percentage geeft aan hoeveel de prijzen gemiddeld zijn gedaald of gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

Wat doet inflatie met jouw spaargeld?

Inflatie heeft ook invloed op de waarde van je spaargeld. Stel je voor: je spaart een bepaald bedrag voor een specifiek doel, zoals een nieuwe auto. Als de inflatie hoog is, kan het zijn dat tegen de tijd dat je genoeg geld hebt gespaard, de prijs van de auto alweer is gestegen. Kortom: met hetzelfde bedrag aan spaargeld kun je minder kopen dan voor de inflatie. Je koopkracht gaat dus omlaag.

Je ontvangt natuurlijk nog wel spaarrente over je spaargeld, maar de spaarrente moet hoger zijn dan de inflatie om rendement te maken. Is dit niet het geval, dan is je spaargeld dus alsnog minder waard.

Hoge inflatie: wat te doen met je spaargeld?

Gelukkig zijn er wel manieren om je spaargeld te beschermen, zelfs als de inflatie hoog is. Wij geven je een aantal tips hoe je de inflatie (deels) kunt compenseren:

  1. Vind de hoogste rente
    De spaarrentes in Nederland zijn voor het eerst in jaren aan het stijgen, maar ze zijn nog steeds relatief laag. Daarom is het verstandig om banken te vergelijken, zodat je in ieder geval voor de spaarrekening met de hoogste spaarrente kan kiezen.
  2. Zet je geld vast met een deposito
    Kun je een deel van je geld langere tijd missen? Dan kun je ervoor kiezen om een deposito af te sluiten. Je ontvangt hierbij een vooraf vastgestelde rente die hoger is dan bij een normale spaarrekening. Let wel op dat je tussendoor geen geld kunt opnemen.
  3. Overweeg beleggen
    Met beleggen kun je een hoger rendement krijgen dan bij sparen. Een nadeel is dat beleggen wel meer risico’s met zich meebrengt.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
4 minuten 18-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij hoge inflatie verliest je spaargeld waarde door de stijgende prijzen. Om je geld te beschermen, kun je overwegen om te beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Je kunt ook een deel van je geld op een deposito zetten, omdat je hier een relatief hoge rente over ontvangt die vaststaat. Je kunt dan tussendoor niet het geld opnemen. Wil je toch sparen, kies dan een spaarrekening met de hoogste spaarrente.

Om je geld te beschermen tegen inflatie, kun je investeren in aandelen, onroerend goed of obligaties. Dit heeft vaak een hoger rendement dan inflatie op de lange termijn, wat kan helpen om de koopkracht van je geld te behouden. Verspreid je geld wel over verschillende categorieën om het risico te verkleinen.

Inflatie vermindert de koopkracht van geld, wat betekent dat je minder kunt kopen met hetzelfde bedrag. Als de inflatie jaarlijks 3% is, zal een product dat nu € 100 kost, volgend jaar € 103 kosten. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente, verliest ook je spaargeld waarde. Dit komt doordat de prijzen sneller stijgen dan de rente die je ontvangt. Je spaargeld heeft dan minder koopkracht dan eerst.

Koopkracht is de hoeveelheid goederen en diensten die je kunt kopen met een bepaalde hoeveelheid geld. Stijgen de prijzen door inflatie, dan daalt de koopkracht. Met hetzelfde bedrag kun je namelijk minder kopen.

Sparen was langere tijd wat minder aantrekkelijk. Mede door de opgelopen kapitaalmarkt zijn de spaarrentes weer flink gestegen waardoor het afsluiten van een spaarrekening de afgelopen tijd wederom aantrekkelijk is geworden. Belangrijke redenen om te sparen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het bewerkstelligen van persoonlijke spaardoelen en het profiteren van vermogensopbouw.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!