Spaargeld vastzetten: wel of niet je geld vastzetten? | Overstappen.nl

Spaargeld vastzetten

Je wil natuurlijk je spaargeld laten groeien. Daarom overwegen mensen vaak om spaargeld vast te zetten. Op deze pagina leggen wij uit wat de voor- en nadelen zijn van geld vastzetten, wat de opties zijn en wanneer dit verstandig is.

Spaargeld vastzetten

Geld vastzetten betekent dat je je spaargeld voor een bepaalde periode niet kunt opnemen, maar in ruil daarvoor krijg je meestal een hogere rente. De meest gebruikte optie om spaargeld vast te zetten is een deposito. Dit wordt ook wel een termijndeposito, spaardeposito of depositorekening genoemd. Hierbij zet je je geld voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Je kunt dan tussendoor geen geld opnemen of bij storten.

Vaste rente

Je ontvangt bij een deposito een vaste rente die vooraf is bepaald en vaak hoger is dan bij een normale, vrij opneembare spaarrekening. Dit is mogelijk omdat de bank erop kan rekenen dat zij voor een vaste tijd over jouw spaargeld kunnen beschikken en op die manier dit geld weer aan anderen kunnen uitlenen. Wanneer de looptijd is verstreken, ontvang je de rente samen met het startbedrag op de tegenrekening.

De voorwaarden en flexibiliteit zullen per bank verschillen. Bij sommige banken kun je tussendoor bijvoorbeeld wel geld opnemen, maar zul je hier kosten voor moeten betalen.

Voor- en nadelen geld vastzetten

Je geld vastzetten brengt voor- en nadelen met zich mee. Wij hebben dit voor je uitgezocht en zetten alles even voor je op een rij.

Voordelen geld vastzetten

  • Hogere rente
    Vaak krijg je een hogere rente dan met een gewone spaarrekening. Je zult op deze manier meer uit je spaargeld kunnen halen.
  • Vaste rente
    Je weet vooraf precies hoeveel rente je krijgt en wat dit je zal opleveren. Dit biedt zekerheid: je zult geen last hebben van de veranderende rentetarieven.
  • Discipline in sparen
    Je zult kosten moeten betalen om het geld op te nemen of je kunt het geld helemaal niet opnemen, waardoor je minder in de verleiding komt om het geld uit te geven.

Nadelen geld vastzetten

  • Minder flexibel
    Je kunt bij een deposito niet zomaar geld opnemen als je het nodig hebt.
  • Renteverlies bij tussentijds opnemen
    Wanneer je vroegtijdig geld opneemt, verlies je de opgebouwde rente of zul je zelfs extra kosten moeten betalen.

Spaargeld wel of niet vastzetten?

Of het verstandig is om je geld vast te zetten of niet, hangt af van je financiële situatie. Heb je bijvoorbeeld een buffer opgebouwd en heb je nog geld over? Dan kun je zeker overwegen om dit deel van je spaargeld vast te zetten. Denk hierbij wel goed na over de looptijd van een deposito: hoe lang kun je je geld missen?

Vind je het fijn om zekerheid te hebben over een gegarandeerde opbrengst met een vaste rente, dan kan het vastzetten van je spaargeld ook een goede optie voor jou zijn.

Spaargeld niet vastzetten

Wanneer je verwacht tussentijds het geld te moeten opnemen, is het handiger om een normale spaarrekening te openen. Ook wanneer je inkomen onzeker is en je geen buffer hebt, kun je je geld beter beschikbaar houden.

Gaan de rentetarieven naar verwachting stijgen? Dan kun je misschien profiteren van hogere rentetarieven met een normale spaarrekening. In dit geval kun je dan beter je geld flexibel laten. Met een deposito zul je namelijk niet profiteren van een eventuele hogere rente, omdat de rente vaststaat.

Deposito vergelijken

Past het vastzetten van je spaargeld in jouw situatie en wil je een deposito openen? Kijk dan goed naar verschillende banken en hun rentetarieven en voorwaarden. Door gebruik te maken van onze vergelijker, vind je een duidelijk overzicht van de aanbieders en kun je de rekening openen die het beste bij jouw wensen aansluit.

 

Meer informatie over sparen

Ben je op zoek naar meer informatie over sparen? Dan ben je bij Overstappen.nl aan het goede adres! Je kunt bij ons verder nog lezen over wat de verwachting van rente is, hoe inflatie invloed heeft op je spaargeld en wat op dit moment de hoogste spaarrente is. Ben je er nog niet uit welke spaarrekening je moet kiezen? Kijk dan op onze pagina Welke spaarrekening past bij mij? voor meer informatie over de verschillende opties die er zijn.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
4 minuten 16-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

    Kan ik bijstorten op mijn deposito?

    Nee, dit is niet mogelijk met een deposito. Je zult dan een nieuwe deposito moeten openen met de rente van dat moment.

    Kan ik altijd geld opnemen van mijn deposito?

    Je kunt in de periode van de looptijd geen geld opnemen. In sommige gevallen kan dat wel, maar kost dit geld of verlies je de opgebouwde rente. Ook het vroegtijdig beëindigen van de rekening kan geld kosten.

    Is er een minimuminleg voor een spaardeposito?

    Vaak is er een minimumbedrag dat je moet storten om een depositorekening te openen. Dit bedrag ligt meestal tussen € 250 en € 2500. Bij sommige banken is er geen minimuminleg. Kijk dus goed naar de voorwaarden van de bank voordat je een deposito opent.

    Hoeveel rente ontvang ik met een depositorekening?

    Het bedrag aan rente dat je ontvangt verschilt per bank. Ook het aantal jaar dat je spaart en het bedrag dat je hebt ingelegd bepalen hoeveel rente je ontvangt.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!