Wat is een en/of rekening? | Overstappen.nl

Wat is een en/of rekening?

Een en/of rekening is een gezamenlijke betaal- of spaarrekening die minimaal twee rekeninghouders heeft. Welke voordelen dit heeft en in welke gevallen je een en/of rekening kunt openen leggen wij je op deze pagina uit.

Hoe werkt een en/of rekening?

Wat een en/of rekening uniek maakt is dat elke rekeninghouder geld kan storten of opnemen zonder daarvoor toestemming te vragen aan de andere rekeninghouder(s). Zo kun je samen met je vrienden sparen voor een mooie vakantie, of kun je een en/of betaalrekening gebruiken voor alle uitgaven die jij samen met je partner doet.

En/of rekening openen

Een en/of betaalrekening kun je bij bijna elke Nederlandse bank openen. Bij een gezamenlijke spaarrekening ligt dat net even anders. Sommige banken stellen hierbij een tegenrekening als eis, een betaalrekening die aan je spaarrekening is gekoppeld. Het nadeel van een tegenrekening is dat deze maar op één naam staat. Wil je dus een gedeelde spaarrekening, dan moet je in veel gevallen ook een gedeelde betaalrekening hebben.

En/of rekening opzeggen

Het is niet ingewikkeld om een en/of rekening op te zeggen. Meestal kun je dat zonder toestemming van de andere rekeninghouder(s) doen. Je kunt ook de gezamenlijke rekening op één naam laten zetten, bijvoorbeeld als de relatie met jouw partner voorbij is. De stappen die je hiervoor moet zetten verschillen per bank: bij de ene bank kan dit simpelweg via internetbankieren, bij de andere bank moet je je fysiek identificeren.

En/of rekening en belasting

Over geld dat je bezit moet je belasting betalen. De Belastingdienst ziet dit namelijk als vermogen. Bij een en/of rekening is dit wat ingewikkelder aan te geven, omdat de verdeling van geld storten/opnemen niet altijd gelijk is. Houd daarom goed bij wie wat stort op en opneemt van een gezamenlijke rekening. Je bent hier beide verantwoordelijk voor – zorg dus altijd dat je degene met wie je een gezamenlijke rekening opent, vertrouwt.

Meer informatie over spaarrekening vergelijken

Ben jij van plan te gaan sparen, maar weet je nog niet precies welke spaarrekening het beste bij jou past? Wij nemen je graag mee in alle mogelijkheden, zodat je een duidelijk beeld hebt van de verschillen en voor- en nadelen als het gaat om sparen. Via onze Vergelijker ontdek je bovendien wat per rekening de goedkoopste en meest winstgevende opties zijn binnen jouw spaarwensen en –behoeften. Op Overstappen.nl kun je ook verder lezen over sparen voor jouw kind of via een deposito, zakelijk, gezamenlijk en duurzaam sparen. Heb je al een keuze gemaakt? Op onze pagina over spaarrekening openen lees je hoe je dit makkelijk en snel kunt doen.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
3 minuten 23-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

    Wat is het verschil tussen een en/of-rekening en een en/en-rekening?

    Bij een en/of-rekening kunnen beide rekeninghouders afzonderlijk geld storten en opnemen. Dit biedt flexibiliteit, omdat geen van de rekeninghouders toestemming van de ander nodig heeft om transacties uit te voeren.

    Bij een en/en-rekening moeten beide rekeninghouders samen handelen om geld op te nemen of over te maken. Dit biedt meer controle, omdat beide partijen moeten instemmen met elke transactie.

    Wat gebeurt er met een gezamenlijke rekening bij overlijden?

    Als mederekeninghouder van een gezamenlijke rekening, zoals een en/of-rekening, blijf je toegang houden tot de rekening na het overlijden van de andere rekeninghouder. Erfgenamen kunnen wel bezwaar maken, wat ertoe kan leiden dat de bank de rekening blokkeert. Meestal blijven automatische betalingen, zoals periodieke overboekingen en incasso’s, doorgaan. Na het overlijden kan de gezamenlijke rekening meestal op één naam worden gezet.

    Kan een gezamenlijke spaarrekening worden geopend met meer dan twee personen?

    Ja, bij sommige banken kun je een gezamenlijke spaarrekening te openen met meer dan twee personen. Dit kan handig zijn voor families of vrienden die samen willen sparen.

    Is het mogelijk om een gezamenlijke spaarrekening om te zetten naar een individuele spaarrekening?

    Ja, dit is mogelijk, maar het proces en de voorwaarden variëren per bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

    Wie heeft toegang tot een gezamenlijke spaarrekening?

    Alle rekeninghouders hebben toegang tot de gezamenlijke spaarrekening en kunnen geld opnemen of storten.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!