Wat te doen na overlijden? | Overstappen.nl

Wat te doen na overlijden?

Komt een dierbare te overlijden? Van administratie tot de organisatie van een uitvaart, er moet veel geregeld worden. En dat is niet makkelijk in een periode van rouw. Welke stappen mag je niet vergeten? Wij helpen je met een handige checklist.

1. Verklaring van overlijden

Schakel als eerste een arts in. De arts bevestigt dat de persoon inderdaad is overleden en stelt een verklaring van overlijden op. Dit document heb je nodig om het overlijden bij de gemeente door te geven, de begrafenis of crematie te regelen en contracten op te zeggen.

Overlijdt de persoon in het ziekenhuis? Dan is er vanzelfsprekend een arts aanwezig en stelt deze een verklaring op.

2. Aangifte van overlijden

Doe binnen 6 dagen na overlijden aangifte van overlijden bij de gemeente. Dit doe je in de gemeente waar de persoon is overleden. Vaak regelt de uitvaartverzorger dit, maar het kan ook zijn dat jij hier als nabestaande verantwoordelijk voor bent. Overleg dit met de uitvaartverzorger.

Een aangifte van overlijden kan doorgaans online met eHerkenning, maar je kunt ook persoonlijk bij de gemeente langsgaan. Voor de aangifte heb je een verklaring van overlijden nodig.

3. Wensen en voorbereidingen van de overledene

Bekijk of de overledene specifieke wensen voor de uitvaart heeft vastgelegd. Dit kan gaan om de keuze tussen een begrafenis of crematie (of zelfs een elektrische crematie), voorkeuren voor muziek, sprekers of rituelen tijdens de plechtigheid.

Controleer ook of er een uitvaartverzekering is afgesloten en welk bedrag er verzekerd is. Let hierbij op het verschil tussen een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Met een kapitaalverzekering krijg je als nabestaande een vrij te besteden geldbedrag uitgekeerd, terwijl je met een naturaverzekering hulp krijgt bij het regelen van de uitvaart.

Melden overlijden uitvaartverzekering

Heeft de overledene een uitvaartverzekering? Neem dan contact op met de verzekeraar en geef het overlijden door. In het geval van een kapitaalverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd. Meestal zijn hiervoor de volgende documenten nodig:

  • Akte van overlijden
  • Nota’s uitvaartkosten
  • Schriftelijke opgave IBAN begunstigde

In het geval van een naturaverzekering neemt de verzekeraar de leiding in het organiseren van de uitvaart. Geef het overlijden in dit geval zo snel mogelijk door en volg de instructies op. Vaak wordt er ook een geldbedrag vrijgesteld dat je naar keuze kunt inzetten om de uitvaart naar wens in te richten.

Het doorgeven van een overlijden doe je meestal telefonisch. Je vindt het telefoonnummer op de website van je uitvaartverzekeraar en/of uitvaartverzorger.

“Blijft er geen geld over uit de erfenis en heeft de overledene geen uitvaartverzekering? Dan wordt er meestal eerst aan de familie gevraagd of zij de uitvaart kunnen betalen. Wanneer dit niet het geval is, zal de gemeente een (minimale) uitvaart organiseren.”
Jean-Paul Würsten
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert

4. Kies een uitvaartverzorger

Kies een uitvaartverzorger die je helpt bij het organiseren van de uitvaart. Als er een uitvaartverzekering is, kan het zijn dat je voor een partner van deze verzekeraar moet kiezen. Vaak zijn dit grote partijen zoals DELA en Monuta.

Vraag altijd een offerte aan bij meerdere aanbieders om de tarieven en mogelijkheden te vergelijken.

5. Organiseer de uitvaart

Wat komt er allemaal kijken bij een uitvaart? Uiteraard hangt dit af van de persoonlijke voorkeuren. Dit zijn een aantal zaken die bijna altijd geregeld moeten worden:

  • Begrafenis of crematie: bepaal of de overledene begraven of gecremeerd wordt. Vaak is dit al vastgelegd. Is dat niet het geval? Beoordeel dan de voordelen, nadelen en kosten zorgvuldig en kies de procedure die het beste bij de overledene en nabestaanden past.
  • Locatie: kies een passende locatie voor de plechtigheid. Sommige mensen kiezen voor een alternatieve locatie, zoals een natuurgebied of een privéterrein.
  • Ceremonie: plan de inhoud van de plechtigheid. Bespreek welke muziek gespeeld wordt, wie er spreken en welke rituelen of religieuze handelingen er worden uitgevoerd. Denk ook aan de rouwkaarten en de aankleding van de locatie.
  • Catering en condoleance: beslis of er na de plechtigheid een condoleance of samenkomst met catering plaatsvindt. Dit kan een mooie manier zijn om herinneringen te delen, maar een verplichting is het natuurlijk niet.
  • Rouwvervoer: regel het vervoer van de overledene van de opbaarlocatie naar de plek van de ceremonie en eventueel naar de begraafplaats of het crematorium. Kies een rouwstoet die past bij de wensen van de overledene en de nabestaanden.

6. De dag van de uitvaart

Op de dag van de uitvaart neemt de uitvaartverzorger de coördinatie op zich, zodat alles volgens plan verloopt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het tijdschema en de volgorde van de gebeurtenissen. Dit geeft jou en je naasten de ruimte om in alle rust afscheid te nemen.

De uitvaartverzorger zorgt voor de ontvangst van de gasten, het begeleiden van de dienst en het correcte verloop van het afscheid. Na afloop van de ceremonie kan er nog een informeel samenzijn plaatsvinden, als de nabestaanden hier behoefte aan hebben.

7. Praktische zaken na de uitvaart

Na de uitvaart blijft er vaak nog aardig wat administratie over. Vergeet in ieder geval de volgende zaken niet:

  • Bankrekeningen en financiële zaken: informeer de bank(en) over het overlijden en zorg voor het blokkeren van de rekeningen om misbruik te voorkomen. Regel de toegang tot de bankrekeningen via de notaris of de executeur van het testament.
  • Abonnementen en lidmaatschappen: zeg abonnementen en lidmaatschappen op. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften, kranten, bibliotheken, sportclubs en online diensten.
  • Schulden en verzekeringen: controleer of er nog openstaande schulden zijn, zoals leningen, hypotheekbetalingen of creditcardschulden.
  • Verzekeringen: informeer de verzekeringsmaatschappijen over het overlijden en zorg voor de afhandeling van eventuele uitkeringen.
  • Belastingaangifte: doe de belastingaangifte van de overledene en zorg dat de erfbelasting correct wordt berekend en afgedragen. Dit kan complex zijn, dus het is verstandig om hulp in te schakelen van een belastingadviseur of accountant.
  • Nalatenschap: de afhandeling van de nalatenschap omvat de verdeling van bezittingen, zoals onroerend goed, voertuigen, en persoonlijke bezittingen. Een notaris kan hierbij ondersteunen, vooral als er een testament is. Het is belangrijk om alle erfgenamen goed te informeren en de verdeling eerlijk te laten verlopen om conflicten te voorkomen.
Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten werkzaam als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Jean-Paul wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder op BNR.

Vergelijk en bespaar direct

Op zoek naar een goede uitvaartverzekering? Wij helpen je kiezen. Bekijk onze vergelijker en vind de voordeligste optie voor jouw situatie.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.