Zeemansgraf
Een begrafenis op land of toch op zee? Steeds meer mensen zijn benieuwd naar de mogelijkheden van een zeemansgraf. Op deze pagina lees je wat het is, waar het mogelijk is, hoeveel het kost en of het gedekt wordt door een uitvaartverzekering.
Wat is een zeemansgraf?
Een zeemansgraf is kortgezegd een begrafenis op zee, waarbij je een verzwaarde kist of alleen het lichaam in het water laat zakken. Traditioneel gezien moet je voor een zeemansgraf met een boot de zee op en hoort bij de “begrafenis” een plechtigheid. Meestal werd een begrafenis op zee alleen bij zeelieden gedaan, die tijdens of na hun werk op zee zijn overleden. Voor veel zeelieden is het een eervolle manier om hun laatste rustplaats te vinden, in de zee waarmee ze zo nauw verbonden waren tijdens hun leven.
Is een zeemansgraf toegestaan?
Op dit moment is een zeemansgraf, net als resomatie, in Nederland nog niet toegestaan. Hiervoor moet het uiteindelijk gaan vallen onder de wet “lijkbezorging”. Het is belangrijk dat het water, waar het zeemansgraf moet komen, minimaal 300 meter diep is en niet wordt gebruikt voor de visserij.
Wateren waar een zeemansgraf mogelijk is
Wil je toch een zeemansbegrafenis? Dan is dit mogelijk in het buitenland. Een goede optie in de buurt is Engeland of Schotland. Hier heb je 5 locaties waar het houden van zeemansbegrafenis mogelijk is: The Needles (Isle of Wight), North Tyneside, Newhaven, Oban West en John O’Groats.
Daarnaast is het mogelijk om in Portugal, Zuid- Afrika of de Verenigde Staten een zeemansbegrafenis te houden.
Zeemansgraf kosten
De totale kosten van een zeemansgraf (in Engeland) zijn minimaal € 15.000. Dit houdt de gehele reis in; de kist voor de zeemansbegrafenis, scheepsvervoer naar Engeland, scheepsvervoer naar het zeemansgraf, uitvaartondernemer en overige uitvaartdiensten zoals het verkrijgen van de belangrijkste documenten.
Als je bij een organisatie een zeemansbegrafenis afsluit zonder vervoer (Britannia Shipping) ben je meestal, maar rond de € 7.000 kwijt. Toch is zelf het vervoer regelen en de bijbehorende documenten een lastige onderneming.
Een zeemansbegrafenis organiseren
Twee bekende partijen die een zeemansbegrafenis regelen in Engeland zijn:
- Aqua omega
- Britannia Shipping
Zij nemen een deel of het gehele proces van een zeemansbegrafenis uit handen. Uiteindelijk ontvang je een maritieme kaart met daarop de locatie van het zeemansgraf, het schip en de datum.
Alternatieven zeemansgraf
Wil je geen “normale” begrafenis of crematie? Kijk dan naar de volgende alternatieven:
- Resomatie: Ook wel “watercrematie” genoemd. Het lichaam wordt hierbij opgelost in een vloeistof, waarna een grijsachtig poeder overblijft. Dit is een manier die voor het milieu beter is dan een begrafenis of een “gewone” crematie.
- Natuurbegrafenis: Je kan je ook in de natuur laten begraven. Hierbij gebruik je geen grafsteen of houten kist, maar alleen maar oplosbare materialen, waardoor de natuur zo min mogelijk beschadigd raakt.
Een zeemansbegrafenis verzekeren
Hoewel een zeemansbegrafenis in Nederland niet mogelijk is, kan je een begrafenis op zee verzekeren met een kapitaal uitvaartverzekering. Hier verzeker je een bepaald bedrag i.p.v. een vooraf opgesteld pakket aan diensten. Wanneer je komt te overlijden krijg je een verzekerd bedrag uitgekeerd. Je kan zo zelf bepalen hoe hoog dit bedrag is. Alternatieven voor een uitvaartverzekering zijn een uitvaartdeposito of een spaarrekening.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Jongeren onderschatten kosten van een uitvaart; 70% heeft hier niets voor geregeld
Jongeren tussen de 18 en 34 jaar onderschatten vaak de kosten van een uitvaar en hebben zelden voorbereidingen getroffen.
Stijgende uitvaartkosten in 2024: prijzen dit jaar met 8% gestegen
Alles wordt duurder, zo ook de kosten van een uitvaart. Wij hebben uitgezocht hoeveel de kosten van een begrafenis en crematie zijn gestegen.
20-jarige betaalt over de looptijd van een uitvaartverzekering de helft minder premie dan een 60-jarige
Loont het om op jongere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten? Overstappen.nl heeft het voor je uitgezocht.