Glasverzekering

Een glasverzekering dekt schade aan al het glas in jouw woning. Je kunt een losse glasverzekering afsluiten of via een module bij de opstalverzekering. We vertellen je op deze pagina alles over deze woonverzekering voor glas.

Wat is een glasverzekering?

Een glasverzekering is een woonverzekering voor glas in je woning. Verzekeraars verstaan het volgende onder glas: alle ramen die bedoeld zijn om daglicht binnen te laten. Denk hierbij aan de ramen in je woon- en slaapkamer, het glas in deuren, dakramen en lichtkoepels. Met een glasverzekering ben je verzekerd tegen schade aan het glas van je woning. Andere soorten ruiten, zoals glas-in-lood of geslepen glas, dekt een glasverzekering niet altijd. Raadpleeg hiervoor altijd de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij.

Glasverzekering afsluiten

Je kunt een glasverzekering op drie verschillende manier afsluiten:

Via een aanvullende dekking op de opstalverzekering

De meeste verzekeraars vinden dat glas bij de opstal van de woning hoort. Schade aan glas valt in dit geval dus onder de opstalverzekering. Het is goed om te weten dat verzekeraars veel type glasschades uitsluiten, waardoor je in bepaalde gevallen ook een extra losse glasverzekering nodig hebt. De meeste verzekeraars bieden een glasverzekering aan via een losse module bij de opstalverzekering.

Via een aanvullende dekking op de inboedelverzekering

Als je een woning huurt, hoef je de opstal van jouw woning niet te verzekeren met een opstalverzekering. Dat doet je verhuurder. In het huurcontract vind je vaak of glas ook is meegenomen in de verzekering of dat je daar zelf voor moet zorgen. Is dat het geval? Dan kun je de glasverzekering vaak als module afsluiten bij je inboedelverzekering of een losse glasverzekering afsluiten.

Door een aparte glasverzekering af te sluiten

Aangezien sommige soorten glasschade vaak worden uitgesloten in de inboedel- en/of opstalverzekering, bestaat er ook een losse glasverzekering. Hiermee verzeker je het glas in je woning tegen schade.

Elke verzekeraar heeft andere voorwaarden als het op glas in de woning aankomt. Kijk daarom altijd goed naar de polisvoorwaarden van je verzekering, zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Glasverzekering koopwoning

Ben je eigenaar van een koopwoning, dan is het verstandig om gedekt te zijn tegen schade aan het glas in de woning. Zeker als er in je woning duur glas te vinden is, zoals geslepen glas, glas-in-lood ramen of maatwerk. Sluit je een aparte glasverzekering af, kijk dan of je dit kunt doen bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je inboedel- en/of opstalverzekering bij hebt afgesloten. Zo wordt de schade namelijk nog sneller afgehandeld en bij de meeste verzekeraars krijg je dan korting op je maandelijkse premie.

Glasverzekering huurwoning

Is glas in een huurwoning verzekerd door de huurder of de verhuurder? Glas is een onderdeel van de huurwoning en wordt gewoonlijk verzekerd door de verhuurder. In het huurcontract staat of de eigenaar waar jij de woning huurt, al een glasverzekering huurwoning heeft afgesloten of dat je dit zelf moet doen. Als het dit niet zo is, dan moet je zelf een glasverzekering afsluiten.

Dekking glasverzekering

De glasverzekering dekt schade aan glas dat breekt, bijvoorbeeld door noodweer of stormschade. Al het glaswerk van je huis, zoals de ramen en ruiten die licht doorlaten, dek je met deze verzekering. Spiegels en een aquarium zijn dus uitgesloten. We zetten het even voor je op een rijtje:

Glasschade wordt wel gedekt voor

  • Ruiten
  • Glazen douchecabine, deuren en dakplaten
  • Lichtkoepel in het plafond
  • Inbraak
  • Brand en ontploffing
  • Dakramen

Glasschade wordt niet gedekt bij

  • Opzet
  • Verbouwing
  • Spiegels en een aquarium
  • Slecht of achterstallig onderhoud

Eigen risico glasverzekering

Bij veel verzekeringen betaal je een eigen risico. Maar hoe zit dat met een glasverzekering? Over het algemeen rekenen verzekeringsmaatschappijen geen eigen risico bij een glasverzekering. In enkele gevallen is dit wel het geval. Je hoeft dit eigen risico niet te betalen als je de schade laat herstellen door het bedrijf waar de verzekeraar een contract mee heeft. Dit wordt ook wel “schadesturing” genoemd.

Tips bij glasschade

Oeps, bal door de ruit! Vooral als je kinderen hebt die voor de deur spelen, zit een ongeluk in een klein hoekje. Een glasverzekering voor je koopwoning of een glasverzekering huurwoning is dus geen gek idee. Maar wat moet je doen als je glasschade in je woning ontdekt?

  1. Bel de politie in het geval van een inbraak of opzet
  2. Is er sprake van vandalisme, diefstal of inbraak, dan doe je dit natuurlijk al. Maar ook bij een ongeluk is het een goed idee om contact op te nemen met de politie. Als bijvoorbeeld iemand anders – al dan niet opzettelijk – schade heeft toegebracht, dan noteren de agenten alvast de eerste bevindingen. Deze bevindingen kun je later delen met je verzekeraar.

  3. Maak foto’s voor de verzekering
  4. Leg de schade vast op beeld met foto’s en/of videobeelden. Deze beelden komen altijd van pas als je contact zoekt met je verzekeraar.

  5. Neem contact op met je verzekeraar
  6. Neem altijd meteen contact op met je verzekeraar. Neem altijd contact op met je verzekeringsmaatschappij waar glasschade is gedekt. Check hoeveel je terug kan krijgen en vergeet niet je beeldmateriaal toe te sturen.

  7. Neem contact op met een glaszetter
  8. Schade aan je raam of ruit maakt je woning erg kwetsbaar. Je hebt dus zo snel mogelijk een glaszetter nodig. Ga wel naar het schadeherstelbedrijf waarmee je verzekeraar een contract heeft. Anders wordt de schade wellicht niet (volledig) gedekt door je glasverzekering.

Glasschade voorkomen

Natuurlijk kun je ook een aantal dingen zelf doen om de kans op glasschade zo klein mogelijk te houden. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Doe geen risicovolle activiteiten in de buurt van glas, zoals balsporten.
  • Glas dat los in de sponningen zit, loopt meer kans op schade. Onderhoud het glaswerk in je woning daarom goed.
  • Voorzie je woning van dubbel glas. Dat breekt moeilijker en heeft daarom een kleiner risico op schade. Ook is het erg goed voor je energierekening!
  • Plaats geen risicovolle voorwerpen in de buurt van glas zoals tuinmeubelen.

Glasverzekeringen vergelijken

Geïnteresseerd in een glasverzekering voor je koopwoning of glasverzekering voor je huurwoning? Geef in onze vergelijker aan dat je een verzekering zoekt die ook glasschade aan woningen dekt. Vergelijk alle mogelijke verzekeringen met elkaar en sluit een verzekering af die bij jou en je woning past. Stap je over? Dan kun je ook nog eens honderden euro’s per jaar besparen.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

Vandaag open vanaf 08:00 uur
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.

Vandaag open vanaf 08:00 uur