Welke stormschade verzekering heb je nodig?
De opstalverzekering dekt alle stormschade aan de nagelvaste onderdelen van je woning. Voor stormschade aan de losliggende spullen in je huis, zoals een laminaatvloer of een skelter in de tuin, moet je een inboedelverzekering afsluiten.
Voor vergoeding moet de opstalverzekeraar zeker weten dat de schade is ontstaan door storm. Verzekeraars kijken daarom naar de kracht van de storm. Zij houden zich aan de officiële metingen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Officieel is het vanaf windkracht 9 storm, maar verzekeraars vergoeden vaak al vanaf windkracht 7. Windkracht 7 is namelijk sterk genoeg voor enorme schade aan je huis. Denk aan omvallende bomen die op je schuur vallen, lekkage, omgevallen schuttingen of vliegende dakpannen die je ruiten kapot maken.
Soorten stormschade
Onder stormschade zijn er 2 soorten schade waarbij verzekeraars de schade hoogswaarschijnlijk vergoeden.
Schade door windkracht
Heb je schade door storm en was de windkracht tijdens deze storm minimaal 7? Verzekeraars vergoeden hoogstwaarschijnlijk de schade aan jouw woning. Veelvoorkomende stormschade door een sterke windkracht is schade aan het dak, schade door vliegende dakpannen, omgevallen bomen of bijvoorbeeld een omgewaaide schutting.
Schade door het gevolg van de storm
Door storm kan er ook andere schade ontstaan die het gevolg is van een storm. Denk bijvoorbeeld aan lekkage in het huis doordat dakpannen van het huis af zijn gevlogen tijdens de storm. Schade door het gevolg van de storm ontstaat niet altijd tijdens de storm, maar kan ook dagen later zichtbaar zijn. Het is goed om te weten dat je dit soort stormschade ook vaak kunt claimen bij de woonverzekeraar.
Wanneer krijg je geen vergoeding bij stormschade?
In sommige gevallen keert een opstalverzekeraar niets uit bij stormschade. Denk aan stormschade door slijtage, ouderdom, verrotting en/of roest. Wist je bijvoorbeeld dat je dak slecht was omdat je het nooit onderhouden hebt? Dan zegt de opstalverzekeraar dat je schade had kunnen voorkomen door het beter te onderhouden. Had je al je ramen openstaan tijdens de storm? Ook dan is het twijfelachtig of je vergoeding krijgt. Of je vergoeding krijgt verschilt per situatie en verzekeraar. Stem het daarom af met je verzekeraar. We raden je aan je huis goed te onderhouden, zodat de storm minder invloed heeft op jouw woning.
Eigen risico bij stormschade
Kom je in aanmerking voor vergoeding voor stormschade via de opstalverzekering? Houd er dan rekening mee dat verzekeraars vaak een eigen risico hanteren. Het eigen risico kan variëren en heeft meestal een minimum- en maximumbedrag, doorgaans tussen de € 200,- en € 500,-. Het is belangrijk om dit te controleren in je polisvoorwaarden, zodat je weet hoeveel je eventueel zelf moet bijdragen bij schade door storm.