Opstalverzekering verhuurde woning
Verhuur je je woning? Ook dan is een opstalverzekering belangrijk voor schade aan de woning, ook al woon je er zelf niet. We leggen je alles uit over de opstalverzekering als je een woning verhuurt.
Waarom een opstalverzekering met een verhuurde woning?
Met opstalverzekering voor je verhuurde woning dek je schade aan de vaste onderdelen van de woning, zoals de keuken, de schuur, de muren en het dak. Ook een schuur, de leidingen, centrale verwarming, kelders, terreinafscheidingen, zonneschermen, screens, rolluiken en zonnepanelen vallen hieronder. Met een opstalverzekering voor de verhuurde woning is dus het huis dat je verhuurt verzekerd. Als verhuurder ben je zelf verantwoordelijk voor de opstal van de woning, de bezittingen van de huurder moet de huurder zelf verzekeren met een inboedelverzekering.
Wil je meer weten over de opstalverzekering en de opstal? Lees dan de pagina’s: wat is een opstalverzekering en wat is opstal.
Opstalverzekering voor huurder of verhuurder
Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor de woning, de opstal, zelf. Ook schade aan de opstal valt normaal gesproken onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Huurders hebben zelf dus geen opstalverzekering nodig, zij kunnen hun eigen spullen in de woning verzekeren met een inboedelverzekering. En heb je als huurder verbeteringen doorgevoerd in de huurwoning, zoals een nieuwe keuken en een nieuwe vloer? Dan kan je deze wel verzekeren via het huurdersbelang dat je afsluit via een inboedelverzekering.
Voorwaarden opstalverzekering verhuurde woning
Wil je je huurwoning verzekeren met een opstalverzekering? Houd er dan rekening mee dat er soms bepaalde voorwaarden gelden. We zetten een aantal voorbeelden voor je op een rijtje.
Toestemming opstalverzekeraar
Vraag altijd toestemming aan je verzekeraar. Elke verzekeraar hanteert hiervoor namelijk zijn eigen voorwaarden. Voordat je een opstalverzekering verhuurde woning afsluit, kun je dan checken of je aan deze voorwaarden voldoet.
Wie huurt je woning?
Ook kan de verzekeraar een onderscheid maken tussen verschillende huurders. Zo gelden er meestal geen aanvullende voorwaarden als je je huis verhuurt aan één persoon of een gezin. Terwijl de premie voor je opstalverzekering voor een verhuurde woning wel hoger kan uitvallen als je je woning verhuurt aan werknemers uit het buitenland of een groep studenten. De verzekeraars schatten in dit geval de kans op schade groter.
Voor de verzekeraar maakt het niet uit of je je woning zelf verhuurt of via een website zoals Airbnb of Micazu. Ook hierbij geldt dat je de verhuur aan je verzekeraar moet doorgeven, omdat het risico op schade groter is. Airbnb is wel de enige partij die een zogenoemde verhuurdersgarantie biedt, maar in de voorwaarden lees je terug dat deze niet jouw eigen opstal- en inboedelverzekering vervangt.
Tijdsduur verhuren
Sommige verzekeraars hebben de regel dat je een huurwoning alleen tijdelijk mag verhuren voor een maximum aantal dagen. Daarnaast kijkt de verzekeraar of je je gehele woning verhuurt of alleen een aantal kamers. Al deze aspecten hebben mogelijk invloed op je premie.
Tips verhuren woning en verzekeringen
Check de voorwaarden en restricties
Als je je woning verhuurt, dan is deze uiteraard nog steeds in jouw bezit. Ook de hypotheekverstrekker stelt daarom soms restricties en/of sluit verhuur uit. Daarnaast kan het zijn dat de opstalverzekering voor een verhuurde woning eisen stelt aan het aantal dagen dat je de woning mag verhuren en of je zelf dagelijks toezicht moet houden. Check hiervoor altijd de voorwaarden op je polisblad.
Bekijk of je een inboedelverzekering nodig hebt
Staan er nog spullen van jou in je woning als je deze verhuurt of enkel de spullen van de huurder? Maak hier dan duidelijke afspraken over met de huurder en leg dit vast in een (tijdelijk) huurcontract. Check tevens goed bij je verzekeringsmaatschappij of de inboedel van je verhuurde woning verzekerd is. De meeste standaard verzekeraars sluiten verhuur namelijk uit of bieden een beperkte dekking bij schade aan je inboedel aan.
Neem contact op met je verzekeraar
Niet alle verzekeraars staan het toe dat je je huis verhuurt en bij schade dan een beroep doet op je opstalverzekering. Neem daarom altijd contact op met je verzekeraar om te kijken of je een opstalverzekering verhuurde woning kunt afsluiten. Wordt je huis meer dan drie maanden niet verhuurd en staat het leeg? Meld dit dan ook bij je verzekeraar. Met een onbewoond huis is er namelijk meer kans op schade aan de opstal, bijvoorbeeld door vandalisme, diefstal of inbraak.
Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af
Het kan zijn dat je huurder van de trap valt door een loszittende leuning of traptrede. Als verhuurder ben je dan bij gebreken aan de woning aansprakelijk voor de schade. Sluit daarom altijd een goede aansprakelijkheidsverzekering af als je je woning verhuurt.
Sluit een opstalverzekering af voor verhuurde woning
Ga je je woning verhuren en wil je een opstalverzekering voor je verhuurde woning afsluiten? Vergelijk dan de verschillende opstalverzekeringen voor het huurhuis dat jij aanbiedt. Dit doe je eenvoudig met onze woonvergelijker. Kies de dekking die het beste bij de woning past en check altijd in de voorwaarden en of jij aan deze voorwaarden voldoet. Sluit de opstalverzekering voor de verhuurde woning af die het beste aansluit bij jouw wensen.
Vergelijk en bespaar direct
- 100% onafhankelijk vergelijken
- Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
- Bespaar tot € 385,- per jaar
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode
Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen.
Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?
Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.
Veel vuurwerkschade verwacht op oudejaarsavond
Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor vuurwerkschade op oudejaarsavond en lees wat jij zelf kunt doen om schade te voorkomen.
Storm op komst: Helft Nederlanders negeert code oranje
Extreme weersomstandigheden en waarschuwingen van het KNMI worden niet door iedereen even serieus genomen.