Opstalverzekering VvE

Heb je een appartement gekocht dat valt onder een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan hoef je de opstalverzekering niet zelf te regelen. De VvE sluit een opstalverzekering af voor de hele VvE. We leggen je uit hoe het zit.

VvE opstalverzekering

De VvE opstalverzekering dekt, net zoals de gewone opstalverzekering, schade aan de gezamenlijke onderdelen van het huis die nagelvast zitten. Het bestuur van een VvE sluit de opstalverzekering af en houdt hierbij rekening met de herbouwwaarde van appartementen. Het is belangrijk dat de VvE weet wat de herbouwwaarde van jouw woning is. Schat de VvE de herbouwwaarde te laag in? Dan draai je zelf op voor een gedeelte van de kosten in het geval van verzekerde schade. Het is daarom belangrijk de polisvoorwaarden van de VvE opstalverzekering goed door te nemen. Je betaalt de maandelijkse premie van de VvE opstalverzekering via de servicekosten van de VvE. Met dat geld onderhoudt de VvE het pand en betalen zij de opstalverzekering.

Is jouw VvE slapend en wordt er niet veel gedaan? Check dan altijd zelf of er een opstalverzekering is en wat deze dekt. Zo kom je niet voor financiële tegenvallers te staan in het geval van schade.

Wat valt onder de opstalverzekering VvE?

De opstalverzekering VvE dekt schade aan het pand en de onderdelen van de woning die nagelvast zitten. Net als bij de gewone opstalverzekering dekt de verzekering schade door brand, stormschade en inbraak. De verzekering geldt in het geval van een VvE opstalverzekering voor de hele VvE, voor ieder appartement gelden dezelfde voorwaarden. De VvE gaat meestal uit van een standaard appartement. Omdat de VvE rekening houdt met de herbouwwaarde is het belangrijk dat je deze checkt. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe keuken aangelegd of iets anders verbouwd? Dan kan het zijn dat de opstalverzekering van de VvE niet dekkend genoeg is voor jouw woning. Je kunt het extra gedeelte meeverzekeren in een clausule die we eigenaarsbelang of huurdersbelang noemen. Je verzekert dit via de inboedelverzekering. Zo voorkom je onderverzekering.

Lees meer over de inhoud van een opstalverzekering en de opstal op de pagina’s: wat is een opstalverzekering en wat is opstal.

Opstalverzekering appartement

Is jouw appartement verzekerd via een opstalverzekering van de VvE? Dan is er waarschijnlijk ook een appartementsclausule opgenomen in de polis. Met de appartementsclausule ben je beschermd tegen schade veroorzaakt door jouw buren. De meeste opstalverzekeraars vergoeden geen schade die bewoners zelf veroorzaken. Toch ligt dat in het geval van buren vaak anders: sticht jouw buurman brand en heeft jouw appartement flinke schade opgelopen? Dan vergoedt de verzekeraar dit wel met een appartementsclausule. In enkele gevallen is er bij de VvE geen appartementsclausule opgenomen, ga dit altijd na.

Gezamenlijke opstalverzekering VvE

Is jouw appartement onderdeel van een VvE? Dan is de VvE wettelijk verplicht een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je vindt dit ook terug in de splitsingsakte van jouw VvE. De VvE sluit één gezamenlijke opstalverzekering af voor alle appartementen. De premie betaal je via de maandelijkse servicekosten. De inboedelverzekering, een onderdeel van de woonverzekering, sluit je zelf af.

Eigenaarsbelang meeverzekeren VvE

De VvE houdt in het geval van de opstalverzekering rekening met de herbouwwaarde van appartementen en gaat vaak uit van een standaard appartement. In een aantal gevallen zijn bewoners dan onderverzekerd. Zij hebben bijvoorbeeld twee verdiepingen samengevoegd, een extra keuken gebouwd of flink wat veranderd aan de woning waardoor deze meer waard is dan het origineel. Deze bewoners doen er goed aan deze ‘verbeteringen’ extra te verzekeren via het eigenaarsbelang of huurdersbelang. Zo komen zij niet voor verrassingen te staan in het geval van schade.

Vergelijk de opstalverzekering

Heeft jouw VvE geen opstalverzekering afgesloten en is jouw VvE slapend? Zorg er dan voor dat je zelf een ‘normale’ opstalverzekering regelt. Ook al is de opstalverzekering niet verplicht, we raden deze verzekering wel aan. In onze vergelijker vind je makkelijk een opstalverzekering die past bij jouw woning. Vergelijk de opstalverzekering op dekking en premie en kies de verzekering die het beste bij je past. Let op: in onze vergelijker kun je alleen een reguliere opstalverzekering afsluiten.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.