Opstalverzekering bij verhuizing
Koop je een huis? Dan is een opstalverzekering (voor schade aan de woning zelf) vaak verplicht bij een hypotheek.
Heb je al een opstalverzekering en verhuis je? Controleer dan of de dekking past bij je nieuwe woning. Vergeet ook niet de opstalverzekering van je oude huis op te zeggen zodra de verkoop rond is. Dit doe je door een kopie van het verkoopbewijs aan je verzekeraar te sturen.
Verhuis je naar een koop- of huurhuis?
Van huurwoning naar koopwoning
Bij een huurwoning hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, omdat de verhuurder hiervoor verantwoordelijk is. Koop je een woning? Dan moet je zelf een opstalverzekering regelen. Zorg ervoor dat deze ingaat op de overdrachtsdatum van je huis, zodat je vanaf dat moment goed verzekerd bent. Vergeet ook niet een inboedelverzekering af te sluiten, zeker als je nieuwe meubels en apparaten koopt.
Van koopwoning naar huurwoning
Heb je ke huis verkocht en ga je huren? Dan kun je je opstalverzekering stopzetten zodra de overdrachtsdatum bekend is. Voor je inboedel in je huurwoning sluit je een inboedelverzekering af.
Van koopwoning naar koopwoning
Verhuis je van het ene koophuis naar het andere? Dan zul je de gegevens van je woonverzekering moeten wijzigen naar je nieuwe adres. Zorg ervoor dat de opstalverzekering op tijd wordt overgezet: zodra de overdrachtsdatum van je koopwoning bekend is. Pas ook je inboedelverzekering aan zodra je spullen in je nieuwe huis staan.
Verhuizen naar een appartement
Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartement en sluit meestal een VvE opstalverzekering voor je af. Je hoeft dan alleen nog een inboedelverzekering voor je appartement af te sluiten.
Dekking tijdens je verhuizing
Zijn je spullen verzekerd tijdens de verzekering?
Bij de meeste verzekeraars zijn je spullen tijdens de verhuizing meeverzekerd op je inboedelverzekering. Zelfs als een deel nog in je oude huis staat en een ander deel al in je nieuwe woning, blijft je inboedel meestal tot drie maanden op beide adressen verzekerd. Je moet dan wel je adreswijziging op tijd doorgeven.
Extra aandachtspunten:
- Gebruik je een erkend verhuisbedrijf? Dan is schade tijdens de verhuizing meestal gedekt via hun aansprakelijkheidsverzekering (maar alleen tegen dagwaarde).
- Verhuis je zelf en raakt iets beschadigd? Dan wordt deze schade vaak niet vergoed. Als een familie of vriend schade veroorzaakt, kun je mogelijk een beroep doen op hun aansprakelijkheidsverzekering.
- Maak je gebruik van een hijskraan? Schade door vallende spullen of brekend hijsgereedschap kan onder de inboedelverzekering vallen, maar check dit vooraf bij je verzekeraar.
Tijdelijk twee huizen? Zo regel je de verzekering
Als je verhuist, kan het voorkomen dat je tijdelijk eigenaar bent van twee huizen. Gedurende deze periode moet je beide woningen goed verzekeren. We raden je aan om direct een opstalverzekering af te sluiten zodra de nieuwe woning op je naam komt te staan.
Opslag van spullen tijdens verhuizing
Sla je je inboedel tijdelijk op in een opslagruimte? Check dan bij je verzekeraar hoe lang je spullen verzekerd blijven. Dit is vaak drie maanden, maar kan per verzekeraar verschillen. Vraag dus altijd bij je verzekeraar na of je spullen inderdaad goed verzekerd zijn. Geef ook door waar je spullen opgeslagen zijn.