Taxiverzekering
Het verzekeren van een taxi brengt vaak hoge kosten met zich mee. Bovendien heb je als taxichauffeur beperkte keuze in verzekeraars. Wij leggen uit hoe het afsluiten van een taxiverzekering werkt en waar je dit kunt doen.
Hoe werkt het verzekeren van een taxi?
Het verzekeren van een taxi gaat iets anders in zijn werk dan het afsluiten van een autoverzekering voor een reguliere particuliere of zakelijke auto. Dit heeft allemaal te maken met de hoeveelheid kilometers die een taxi dagelijks aflegt ten opzichte van een personenauto. Door het veelvuldige gebruik van een taxi is het risico op schade een stuk groter. Hierdoor zul je als taxichauffeur altijd meer premie moeten betalen dan iemand die een auto particulier gebruikt.
Net als bij andere autoverzekeringen, is de markt van taxiverzekeringen een vrije markt waarin verzekeraars het aanbod bepalen. Toch zijn er in de laatste jaren veel aanbieders gestopt met het verzekeren van taxi’s. Een partij die in principe iedereen accepteert, ook voor het verzekeren van taxi’s, is De Vereende. Hier betaal je een aantal maanden vooruit, maar weet je wel dat je taxi verzekerd is.
Dit betekent dat je niet mensen tegen betaling mag vervoeren met een “gewone” zakelijke autoverzekering. Hiervoor moet je een specifieke taxiverzekering afsluiten.
Taxiverzekering bij De Vereende
De Vereende is een verzekeringsmaatschappij die actief is op de markt voor bijzondere en verhoogde risico’s als andere maatschappijen het niet willen verzekeren. Speciaal voor taxiverzekeringen sluiten zij maatwerk offertes af. Zo kan de premie voor een verzekering voor taxi’s hier lager uitvallen dan bij andere verzekeraars.
Houd er wel rekening mee dat je de premie minimaal drie maanden vooruit moet betalen, ook bij maandelijkse premies. Daarnaast rekent de Vereende gemiddeld een waarborgsom van driehonderd euro, die je vooraf moet betalen. Als je taxiverzekering afloopt en is de Vereende geen geld meer schuldig door bijvoorbeeld een openstaande stade, dan wordt deze waarborgsom weer teruggestort. Bijkomend voordeel is dat de Vereende de aanvraag van je taxiverzekering bijna altijd accepteert.
Wanneer moet ik een taxiverzekering afsluiten?
Het afsluiten van een taxiverzekering is verplicht wanneer je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KVK) en een taxivergunning hebt verkregen. Kort gezegd, wanneer je mensen tegen betaling gaat vervoeren. Ook is het mogelijk om direct een auto aan te schaffen met een taxi registratie, waardoor je direct een taxiverzekering moet afsluiten.
Het is dus niet toegestaan om je taxi te verzekeren met een zakelijke of particuliere autoverzekering. Hierop geldt wel de uitzondering dat je de auto eerst alleen voor privégebruik (particuliere autoverzekering) of zakelijke doeleinden (zakelijke autoverzekering) kunt gebruiken.
Dekkingen van een taxiverzekering
In Nederland ben je als taxichauffeur verplicht om minimaal een WA taxiverzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een taxiverzekering heb je de keuze uit een drietal dekkingen:
WA- verzekering
Met een WA- taxiverzekering ben je alleen gedekt voor schade die je met jouw voertuig bij anderen veroorzaakt. Dit is de goedkoopste basisdekking. Schade aan jouw auto, waarbij niet aangetoond kan worden dat de schade door iemand anders is veroorzaakt, moet je altijd zelf betalen.
WA + beperkt casco
Als aanvulling op je WA-verzekering kun je kiezen voor WA + beperkt casco. Hiermee ben je niet alleen gedekt voor schade aan anderen, maar ook voor bepaalde schade aan je eigen auto die niet door jou of andere bestuurders is veroorzaakt, zoals schade door brand, diefstal of storm.
All risk verzekering
Met een all risk taxiverzekering, oftewel WA + volledig casco, ben je voor bijna alle schade gedekt. Dit omvat niet alleen schade aan anderen en schade die buiten jouw schuld om is ontstaan, maar ook schade die je zelf hebt veroorzaakt.
Aanvullende dekkingen
De basisdekking van je taxiverzekering kan je uitbreiden met een aantal aanvullende dekkingen.
- Schadeverzekering inzittenden (SVI): de schadeverzekering inzittenden dekt letselschade en materiële schade van inzittenden na een ongeval.
- Rechtsbijstandverzekering: met een rechtsbijstandsverzekering heb je recht op juridische hulp bij conflicten die met je auto te maken hebben. Denk aan problemen na een aanrijding of discussies over de hoogte van een schadevergoeding.
- Ongevallenverzekering: de ongevallenverzekering inzittenden keert een vooraf vastgesteld bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.
Speciale regelingen
Buiten de aanvullende dekkingen om, kan je bij de Vereende de waarde van de toegevoegde accessoires aangeven, om deze extra mee te verzekeren. Onder toegevoegde accessoires wordt verstaan; alle extra zaken die na levering door de fabriek in de auto zijn ingebouwd of toegevoegd, die niet tot de standaarduitrusting behoren.
Wat kost een taxiverzekering?
Wij kunnen je helaas niet meteen vertellen wat een verzekering voor je taxi kost. Wat verstandig is om te doen, is een aanvraag te doen voor een offerte bij de vereende. Zo krijg je gelijk te zien wat het gaat kosten om een taxiverzekering af te sluiten.
Het enige waar je zeker van kan zijn dat het een stuk hoger ligt dan een particuliere autoverzekering, wat om en nabij de € 75 per maand kost. Je kan dus echt wel uitgaan van een aantal honderden euro’s. Dit komt door het verhoogde risico wat een taxi heeft.

Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!