Salderen

Salderen is de verrekening tussen de stroom die je van de energieleverancier hebt afgenomen en de door jou teruggeleverde stroom aan het net. Op deze pagina lees je alles over salderen en de de salderingsregeling in 2027.

Wat is salderen met zonnepanelen?

Salderen is een regeling in Nederland waarbij energieleveranciers de stroom die zonnepaneeleigenaren zelf opwekken en aan het net terugleveren, verrekenen met de afgenomen stroom. Op de energierekening trekken leveranciers de teruggeleverde stroom af van de afgenomen stroom, waardoor huishoudens flink besparen op de energierekening.

Hoe zit dat dan? Je hebt zonnepanelen en daarmee wek je op een zonnige dag energie op. Je verbruikt daar een deel van, maar een gedeelte lever je terug aan het net. Je energieleverancier registreert automatisch hoeveel kWh er aan jou is geleverd en hoeveel kWh er door jou terug is geleverd aan het energienet. Aan het einde van het contractjaar maakt de leverancier de rekening op. De stroom die je hebt opgewekt met je zonnepanelen en hebt teruggeleverd aan het net, wordt dan weggestreept tegen de energie die jij hebt afgenomen van de leverancier. De som voor het salderen ziet er dan zo uit:

Aan jou geleverde stroom – Door jou teruggeleverde stroom.

Lever je meer terug aan het dan je verbruikt? Dan krijg je voor die stroom een teruglevergoeding.

De salderingsregeling wordt waarschijnlijk in 2027 in één keer afgeschaft. Huishoudens met zonnepanelen krijgen tegen die tijd meer informatie van hun energieleverancier. De overheid is nu druk bezig met de Wet Afschaffing Saldering (WAS). De terugleververgoeding blijft wel bestaan.

Hoe werkt salderen?

Met salderen streept een energieleverancier de stroom die jij hebt opgewekt en teruggeleverd aan het net af tegen de afgenomen stroom van de leverancier. We leggen het je uit met een simpel rekenvoorbeeld voor een huishouden van twee personen.

  1. Een huishouden heeft 8 zonnepanelen die per jaar 3200 kWh zonne-energie opleveren.
  2. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 30% van de eigen opgewekte stroom zelf, de rest levert het huishouden terug aan het net.
  3. Het huishouden gebruikt in dit geval 960 kWh zelf en levert 2240 kWh terug aan het energienet.
  4. Het huishouden heeft ook stroom nodig als de zonnepanelen niks opleveren en neemt dus ook stroom af bij een energieleverancier. Zij nemen 2500 kWh af.
  5. Op de eindafrekening volgt de som van het salderen: Aan jou geleverde stroom – Door jou teruggeleverde stroom.
  6. In dit geval is die som: 2500 kWh – 2240 kWh = 260 kWh.
  7. Het huishouden betaalt alleen voor het verschil van 260 kWh. De rest is gesaldeerd. Ook de energiebelasting wordt gesaldeerd. Het huishouden betaalt energiebelasting over 260 kWh.
  8. Netbeheerkosten en de vaste leveringskosten worden niet beïnvloed door salderen. Het huishouden betaalt de kosten die het heeft afgesproken met de leverancier.

Voorwaarden om te salderen

De voorwaarden om te salderen en het terugleveren van stroom zijn als volgt:

  1. De salderingsgrens: Je kan niet meer salderen dan je zelf hebt verbruikt. Je kan wel de overtollig opgewekte stroom terugleveren aan het net.
  2. Je hebt een energiemeter nodig met terugleverregistratie en je bent aangemeld via Energieleveren.nl
  3. Heb je aan het einde van het jaar meer opgewekt dan verbruikt, dan krijg je een terugleververgoeding per kWh voor de stroom die je “te veel” hebt opgewekt.
  4. Via dezelfde aansluiting moet je energie krijgen en terugleveren aan het net.

Salderingsregeling per 2027

Volgens de salderingsregeling kan je op dit moment nog 100% van je teruggeleverde stroom aftrekken van je jaarverbruik. De salderingsregeling komt helaas ten einde. Vanaf 2027 wil de overheid de salderingsregeling in één keer afschaffen. Vanaf dat jaar mag je de teruggeleverde stroom niet meer aftrekken van je jaarverbruik. Je krijgt dan wél een terugleververgoeding voor alle opgewekte stroom die je hebt teruggeleverd. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt na 2027 iets langer, maar zonnepanelen blijven alsnog interessant.

Waarom wordt salderen afgeschaft?

De overheid heeft meerdere redenen om de salderingsregeling af te schaffen.

  • De salderingsregeling is kostbaar: zonnepaneelhouders betalen geen energiebelasting over de stroom die zij salderen.
  • Geen stimulatie meer nodig om zonnepanelen aan te schaffen: zonnepanelen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden.
  • Huishoudens aanmoedigen om zo veel opgewekte stroom zelf te gebruiken (met een thuisbatterij of slim verbruik) voor een betere balans op het energienet.

Salderingsregeling in een vast of variabel contract

Bij een vast contract of een variabel contract vindt salderen wettelijk gezien op jaarbasis plaats. Aan het einde van het contractjaar kijkt de leverancier hoeveel kWh je hebt teruggeleverd aan het energienet en hoeveel kWh je hebt afgenomen. Dit verrekent de leverancier op de rekening. Heb je meer teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding.

Leveranciers houden in het termijnbedrag al rekening met de stroom die jij opwekt en proberen dit zo goed als mogelijk in te schatten. Je hoeft je geen zorgen te maken: je betaalt alleen voor wat je verbruikt en betaalt dus nooit te veel. Leveranciers moeten zich houden aan de wet.

Salderingsregeling in een dynamisch contract

De salderingsregeling werkt anders in een dynamisch energiecontract. De stroomprijs en terugleververgoeding veranderen per uur en zijn gebaseerd op de actuele marktprijzen. De leverancier verrekent elk uur de afgenomen stroom met de teruggeleverde stroom tegen deze uurprijzen. De energiebelasting moeten leveranciers volgens de wet per jaar salderen. Aan het einde van het contractjaar maakt een energieleverancier net als bij een vast of variabel contract de balans op. Lever je stroom terug aan het net als er een negatieve stroomprijs geldt? Dan betaal je aan je leverancier om terug te leveren.

Contracten vergelijken voor zonnepanelen

In onze energievergelijker vind je makkelijk de beste energieleverancier met zonnepanelen. Vul je verbruik in en laat weten hoeveel kWh jij verwacht op te wekken met je zonnepanelen. Weet je dat niet? Dan helpen we je met het maken van een schatting. Wij houden rekening met alle componenten die belangrijk zijn voor zonnepaneelhouders. Je hoeft alleen te kijken naar de netto-jaarprijs. De goedkoopste leverancier staat bovenaan.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.