Wattpiek zonnepanelen

Zonnepanelen worden al lange tijd steeds populairder als een duurzame en kostenefficiënte manier om energie op te wekken. Een belangrijke term die je tegenkomt bij zonnepanelen is wattpiek (Wp). Maar wat is een wattpiek precies?

Wat is een wattpiek?

Wattpiek, vaak afgekort als Wp, is een meeteenheid om het vermogen van een zonnepaneel aan te geven. Het geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel kan opwekken onder standaard testomstandigheden (STC) van 1.000 watt per vierkante meter zonlicht en een temperatuur van 25°C. Met andere woorden, wattpiek vertelt je hoe krachtig een zonnepaneel is. Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 430 Wp kan onder deze ideale omstandigheden dus een vermogen van 430 watt leveren. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat het werkelijke vermogen in de praktijk kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de straling van de zon en de temperatuur.

Wat betekent het aantal wattpiek?

Hoe hoger het aantal wattpiek, hoe meer vermogen een paneel kan leveren en hoe meer elektriciteit je ermee kunt opwekken. Tegenwoordig hebben de meeste zonnepanelen voor woningen een vermogen tussen de 400 en 450 Wp. Panelen met een hogere wattpiek zijn groter of gebruiken efficiëntere celtechnologie. Zonnepanelen met een hogere wattpiek zijn vaak duurder dan zonnepanelen met een lagere wattpiek.

Hieronder een voorbeeld van wat zonnepanelen van verschillende wattpiek-klasses kunnen opwekken onder ideale omstandigheden:

  • 300 Wp – ongeveer 1200 kWh/jaar
  • 400 Wp – ongeveer 1600 kWh/jaar
  • 500 Wp – ongeveer 2000 kWh/jaar

Hoe de wattpiek wordt bepaald

Producenten bepalen de wattpiek door het paneel te testen onder de standaard testomstandigheden (STC) zoals hierboven beschreven. Dit gebeurt in een laboratorium zodat de metingen betrouwbaar en vergelijkbaar zijn. Alle producenten gebruiken dezelfde testmethode.

Soorten zonnepanelen per wattpiek

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, en ze hebben allemaal verschillende wattpiek waarden. Het type zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op het vermogen en de efficiëntie ervan. Enkele veelvoorkomende soorten zonnepanelen zijn:

  • Monokristallijne zonnepanelen: deze panelen hebben over het algemeen een hoog wattpiekvermogen en zijn zeer efficiënt. 350-450 Wp
  • Polykristallijne zonnepanelen: deze panelen hebben een gemiddeld wattpiekvermogen en zijn kosteneffectief. 280-360 Wp
  • Dunne film zonnepanelen: hoewel ze een lager wattpiekvermogen hebben, zijn ze flexibeler en kunnen ze beter presteren bij weinig licht. 200-300 Wp

Mono panelen zijn dus doorgaans krachtiger dan poly of dunne film.

Hoeveel wattpiek heb je nodig?

De benodigde hoeveelheid wattpiek voor jouw zonnepanelen systeem hangt af van je specifieke energiebehoeften. De wattpiek van zonnepanelen berekenen doe je door eerst je jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) te bepalen. Vervolgens kun je de volgende formule gebruiken:

Benodigde Wattpiek = Opbrengstfactor gedeeld door Jaarlijks energieverbruik (kWh)​.

Dit geeft je een schatting van het totale wattpiekvermogen dat je zonnepanelen moeten hebben om aan je energiebehoeften te voldoen. Het is goed om te weten dat in je onze vergelijker zonnepanelen kan vergelijken met een wattpiek tussen de 410 en 450.

Om het aantal kilowattuur (kWh) dat een zonnepaneel per jaar kan produceren te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

Jaarlijkse opbrengst (kWh) = Wattpiek (Wp) × Opbrengstfactor

De opbrengst factor is een getal dat de gemiddelde jaarlijkse energieproductie per geïnstalleerde wattpiek vertegenwoordigt. Het kan variëren, afhankelijk van de locatie en andere omgevingsfactoren. In Nederland ligt de opbrengstfactor meestal tussen 0,85 en 1,0.

Stel, de opbrengstfactor is 0.90, dan produceert een paneel van 400 Wp jaarlijks ongeveer: 400 Wp × 0,90 = 360 kWh

Wattpiek omrekenen naar kWh

Om het aantal kilowattuur (kWh) dat een zonnepaneel per jaar kan produceren te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

Jaarlijkse opbrengst (kWh) = Wattpiek (Wp) × Opbrengstfactor

De opbrengst factor is een getal dat de gemiddelde jaarlijkse energieproductie per geïnstalleerde wattpiek vertegenwoordigt. Het kan variëren, afhankelijk van de locatie en andere omgevingsfactoren. In Nederland ligt de opbrengstfactor meestal tussen 0,85 en 1,0.

Stel, de opbrengstfactor is 0.90, dan produceert een paneel van 400 Wp jaarlijks ongeveer: 400 Wp × 0,90 = 360 kWh

Gemiddelde zonnepanelen prijs per wattpiek

De zonnepanelen wattpiek prijs kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel, de installatiekosten en de kwaliteit van de componenten. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs per wattpiek van € 1,20 tot € 2,00 voor zonnepanelen in Nederland. Het is belangrijk om offertes van verschillende installateurs te vergelijken om de beste prijs te vinden.

Wattpiek zonnepanelen vergelijken

Bij het vergelijken van zonnepanelen is het essentieel om niet alleen naar de prijs per wattpiek te kijken, maar ook naar de kwaliteit en garanties.

Het is verstandig om alleen met een gecertificeerde zonnepanelen installateur in zee te gaan. De keuze in zonnepanelen is enorm. Alle aanbieders van zonnepanelen in onze vergelijker zijn gecertificeerd.

Enkele belangrijke overwegingen bij het vergelijken van zonnepanelen zijn:

  • Garantie: Controleer de garantieperiode van de zonnepanelen en dekking voor vermogensafname.
  • Efficiëntie: Bekijk het rendement van de zonnepanelen om te bepalen hoeveel energie ze kunnen produceren.
  • Kwaliteit: Onderzoek de reputatie van de fabrikant en de kwaliteit van de gebruikte materialen.
Gecontroleerd door
Romy Nijssen Duurzaamheidsexpert
Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2018 is Romy Nijssen expert bij Overstappen.nl. Eerst als Happiness specialist en projectmanager, daarna heeft zij zich ontwikkeld tot dé duurzaamheidsexpert van Overstappen.nl. Zij voorziet overstappers van onafhankelijk advies om te verduurzamen. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen of isolatie, Romy weet er alles van.

Vergelijk en bespaar direct

  • Nu extra voordelig door 0% btw
  • Bespaar direct op je energierekening
  • Binnen 5 minuten vergelijken
Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.