![Jong en oud](/assets/jong-en-oud.jpg)
63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
Een collectieve zorgverzekering is een verzekering voor een groep mensen, zoals werknemers, vakbonden en verenigingen. Op deze pagina leggen we alles uit over de collectieve verzekering.
Een collectieve zorgverzekering is een verzekering voor een grotere groep mensen. Een bekende collectieve zorgverzekering is de zorgverzekering via een werkgever. Ook als lid van een sportclub of als lid van een vakbond (zoals de FNV of de CNV) kom je vaak in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering. Ook patiëntenverenigingen van chronisch zieken hebben met zorgverzekeraars aanvullende collectieve zorgpolissen afgesloten. Omdat je deelneemt aan een zogeheten collectief krijg je vaak korting op de premie van je aanvullende zorgverzekering of geldt er een specifieke extra dekking voor de doelgroep. Het is altijd belangrijk te onderzoeken of een individuele zorgverzekering niet beter bij je past: de collectieve zorgverzekering sluit mogelijk niet aan bij je eigen zorgbehoeften.
De collectiviteitskorting op de basisverzekering is afgeschaft sinds 2023. Voorheen kreeg je nog 5% met een collectieve zorgverzekering. Op de collectieve aanvullende verzekering mogen zorgverzekeraars wel korting geven. Iedere verzekeraar gaat hier anders mee om.
In 2023 veranderden de regels rondom de collectieve zorgverzekering. De collectiviteitskorting op de basisverzekering geldt niet meer. In 2022 kreeg je nog 5% korting als je bij een zorgcollectief was aangesloten. Het blijft wel mogelijk om collectiviteitskorting te geven op de aanvullende- en/of tandartsverzekering.
Een gemeentepolis (gemeenteverzekering) is een zorgverzekering voor minima vanuit de gemeente. Deze verzekering is speciaal voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking die moeite hebben met het betalen van hun zorgverzekering.
Hoewel de gemeentepolis aantrekkelijk klinkt, is het belangrijk om te kijken of deze polis daadwerkelijk de beste optie voor jouw situatie is. Houd rekening met de volgende punten:
Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een gemeentepolis, kun je contact opnemen met je gemeente. Ze kunnen je informeren over de beschikbare opties, de voorwaarden, en hoe je je kunt aanmelden. Je kunt ook een adviseur inschakelen om te bepalen of de gemeentepolis beter aansluit bij jouw situatie dan reguliere zorgverzekeringen.
Doordat een zorgverzekeraar groot inkoopt, kan de verzekeraar korting bieden op de aanvullende verzekering. De verzekeraar geeft dan korting op de premie omdat het risico wordt verspreid over meerdere verzekerden binnen de groep. Vanaf 2023 is de korting op de basisverzekering afgeschaft. De korting werd niet op een eerlijke manier gegeven. Om de korting te kunnen geven aan het collectief, lieten zorgverzekeraars de verzekerden die geen lid zijn van een collectief meer betalen.
Het voordeel van aanvullende collectieve zorgverzekeringen voor zorgverzekeraars is dat ze met collectieven veel klanten tegelijk aan zich kunnen binden. Door een specifiek aanbod op te zetten, kunnen bepaalde doelgroepen voor zorgverzekeraars ook ‘aantrekkelijk’ zijn. Wanneer een zorgverzekeraar veel specifieke chronische zieken als klant heeft, wordt er met zorgaanbieders veel scherper onderhandeld op de prijs van behandeling, controles maar bijvoorbeeld ook medicijnen. Zorgverzekeraars krijgen daarnaast voor verzekerden met bepaalde chronische aandoeningen geld van de overheid uit het Vereveningsfonds.
Nee, je bent niet altijd goedkoper uit met een aanvullende collectieve verzekering. Er zijn zorgverzekeringen zonder collectiviteit die een lagere premie hebben en dus goedkoper zijn. Het is daarom van belang om alle zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je altijd een zorgverzekering kiest die de beste dekking heeft en het voordeligste is voor jou.
Hoewel een collectieve zorgverzekering een hoop voordelen kan bieden, betekent het niet meteen dat dit de beste keuze is. Ziektekostenverzekeringen verschillen namelijk in dekking, prijs en voorwaarden. We raden je daarom altijd aan om te kijken welke zorgverzekering beter bij je past. Wellicht is een andere verzekering goedkoper of sluit deze beter aan bij jouw wensen en zorgbehoeften.
In onze zorgvergelijker laten wij je in een paar stappen zien welke individuele zorgverzekeringen bij je passen. Vul je gegevens en je zorgbehoeften in. Alle zorgverzekeringen die bij je passen, staan nu voor je op een rijtje. De goedkoopste zorgverzekering staat bovenaan. Vergelijk op dekking en premie, stap gratis over en bespaar honderden euro’s per jaar.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.
Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.