Vergoeding Borstprothese verzekering

Wanneer je als vrouw door borstkanker een borstamputatie of een borstsparende operatie hebt ondergaan, is het mogelijk een borstprothese te nemen. Borstprothese vergoeding is verkrijgbaar vanuit de basisverzekering in geval van medische noodzaak.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is een borstprothese?
Hulpmiddelenzorg
Erkende leverancier hulpmiddelen
Soorten borstprotheses
Voorschrift van een arts of mamacare verpleegkundige
Borstprothese vergoeding vanuit de basisverzekering
Eigen bijdrage en eigen risico
Borstprothese vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
Vergoeding borstprothese verzekering
Vergoedingen voor borstprotheses per verzekeraar

Wat is een borstprothese?

Een borstprothese wordt ook wel een mammaprothese genoemd. Een borstprothese kan de natuurlijke borst volledig of gedeeltelijk vervangen. Wanneer de operatie net achter de rug is, is het mogelijk een tijdelijke textielprothese te gedragen. Deze wordt meestal door het ziekenhuis meegegeven en is te dragen in een BH. Wanneer 4 tot 6 weken na de operatie de huid op de borst genezen is, kan er een afspraak worden gemaakt voor het aanmeten van een siliconen borstprothese.

Hulpmiddelenzorg

Een borstprothese valt onder de hulpmiddelenzorg. De borstprothese is in tegenstelling tot sommige andere hulpmiddelen eigendom en minimaal 24 maanden te gebruiken. Een borstprothese kan gebruiksklaar verkrijgbaar zijn of kan op maat worden gemaakt. Omdat er verschillende typen protheses bestaan zal een adviseur van de door jou gekozen leverancier kijken welk type prothese het beste bij je past.

Erkende leverancier hulpmiddelen

Voor een borstprothese kun je terecht bij een leverancier van hulpmiddelen. Het is belangrijk dat het een S.E.M.H. (Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen) erkende leverancier is. Neem voordat je een afspraak maakt bij de leverancier altijd contact op met je zorgverzekeraar om zeker te zijn van vergoeding.

Soorten borstprotheses

Borstprotheses kunnen de borst geheel of gedeeltelijk vervangen en bestaan in verschillende soorten en maten. Hieronder vind je een overzicht.

Type siliconen borstprothese Siliconen borstprotheses bestaan in verschillende vormen. Qua zachtheid benaderen de protheses de natuurlijke borst. De protheses nemen snel de temperatuur van je lichaam aan.
Symmetrische borstprothese Symmetrisch van vorm, zowel links als rechts te dragen.
A-symmetrische borstprothese Loopt uit onder de arm, waardoor deze alleen links of rechts kan worden gedragen.
Plak-/contact borstprothese Door een kleeflaag aan de huid kan worden vastgehecht. Dit type prothese is geschikt wanneer de operatie al langere tijd geleden heeft plaatsgevonden.
Lichtgewicht borstprothese Borstprothese tot wel 25%lichter dan vol-siliconen borstprotheses.
Zwemprothese Borstprothese te dragen in een badpak of bikini. De protheses zijn licht van gewicht.
Deelprothese Borstprothese te gebruiken bij ongelijke borsten of bij een borstbesparende operatie.

Voorschrift van een arts of mammacare verpleegkundige

Voor het verkrijgen van een borstprothese is een voorschrift van een arts of mammacare verpleegkundige nodig. Wanneer de gebruiksklaar verkrijgbare protheses niet voor jou mogelijk zijn, moet dit op het voorschrift van de arts worden aangegeven.

Borstprothese vergoeding vanuit de basisverzekering

Vergoeding voor borstprotheses kan worden verkregen vanuit de basisverzekering. Dit geldt alleen in het geval van medische noodzaak. Het afsluiten van een aanvullende verzekering voor de vergoeding van borstprotheses is dan ook niet nodig. Wel worden door verschillende verzekeringen de plakstrips of kunsttepels alleen vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Een voorwaarde voor volledige vergoeding is dat de leverancier een contract moet hebben met je zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van een maximum vergoeding. Neem daarom altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar voor een advies.

brandcardEigen bijdrage en eigen risico

Voor een borstprothese geldt geen wettelijke eigen bijdrage. Het is echter wel zo dat wanneer je 18 jaar of ouder bent, de kosten van de prothese gelden voor je eigen risico.

Borstprothese vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Borstprotheses worden in geval van medische noodzaak vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal zorgverzekeraars vergoed o.a. de plakstrips waarmee de protheses worden bevestigd en de kunsttepel vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Vergoeding borstprothese verzekering

Vergoeding ontvangen voor je borstprothese? Borstprotheses worden vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding voor plakstrips en kunsttepels worden echter door sommige zorgverzekeraars alleen vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Vergelijk de verschillende zorgverzekeringen in onze zorgvergelijker en bekijk waar je de beste dekking krijgt voor de laagste premie. 

Vergoedingen voor borstprotheses per verzekeraar

Direct weten wat de vergoeding voor een borstprothese is per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker. In onze vergelijker kan je aangeven dat je een zorgverzekeraar wilt die borstprotheses vergoed. Hierna krijg je een overzicht te zien van alle verzekeraars die een borstprothese vergoeden. Zo betaal je nooit teveel en weet je zeker dat je altijd goed gedekt bent.

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.

Morgen open vanaf 08:00 uur