Vergoeding dyscalculie 2025

Dyscalculie is een leerstoornis die invloed heeft op het vermogen om wiskundige concepten te begrijpen en toe te passen. Heb je dyscalculie of vermoed je dat je kind het heeft? Lees hier hoe de zorg en vergoeding rondom dyscalculie geregeld zijn.

Dyscalculie in het kort

  • Dyscalculie is een leerstoornis die problemen veroorzaakt met rekenen.
  • De zorgverzekering vergoedt geen kosten voor dyscalculietesten of behandelingen.
  • Voor kinderen met dyscalculie kan specialistische zorg door de gemeente worden verzorgd en vergoed. Hoe dit werkt, verschilt per gemeente.
  • Volwassenen vallen helaas buiten deze regeling, omdat de vergoeding onder de Jeugdwet valt.

Wat is dyscalculie?

Dyscalculie is een leerstoornis die de verwerking van cijfers en wiskundige concepten lastig maakt. Mensen met dyscalculie hebben vaak moeite met basisvaardigheden zoals tellen, cijferherkenning en het uitvoeren van eenvoudige berekeningen. Dit kan problemen veroorzaken bij dagelijkse taken, zoals het beheren van geld of tijdsplanning. Ook op school hebben veel kinderen met dyscalculie het lastig in de rekenlessen.

Ondanks deze uitdagingen, heeft dyscalculie niets te maken met intelligentie. Het is een aangeboren stoornis die meestal al op jonge leeftijd wordt opgemerkt. Net als bij dyslexie ligt de oorzaak in de manier waarop het brein informatie verwerkt.

De meeste experts schatten in dat zo’n 2-3% van de Nederlanders dyscalculie heeft. Dit komt neer op zo’n 40.000 kinderen. Echt duidelijkheid over de aantallen is er echter niet, want er wordt nog relatief weinig onderzoek gedaan naar rekenstoornissen.

Hoe werkt een dyscalculietest?

Twijfel je of jij of je kind dyscalculie heeft? Dan kan een dyscalculietest duidelijkheid geven. Een dyscalculietest wordt uitgevoerd door een psycholoog of orthopedagoog. De test bestaat uit verschillende onderdelen die de rekenvaardigheid meten. Ook vindt er een gesprek plaats met de specialist, die zal achterhalen of er voldoende onderwijs is geboden en welke andere oorzaken de mogelijke achterstand kan hebben.

Waar heb je recht op bij dyscalculie?

Is de diagnose dyscalculie bij jou of je kind vastgesteld? Dan heb je binnen veel gemeenten recht op extra diensten, zoals:

  • Remedial teaching: specifieke begeleiding die zich richt op de manier waarop een kind leert.
  • Aanpassingen in het onderwijs: denk aan extra tijd bij toetsen, aangepaste opdrachten, of hulpmiddelen zoals een rekenmachine.
  • Individueel begeleidingsplan: ondersteuning wordt vaak vastgelegd in een persoonlijk plan, afgestemd op de specifieke behoeften van het kind.

De exacte rechten en ondersteuning kunnen verschillen per school en gemeente, dus informeer goed naar de mogelijkheden in jouw regio.

Vergoeding zorg dyscalculie zorgverzekering

De zorgverzekering biedt geen vergoeding voor dyscalculietesten of behandelingen. Dyscalculie valt namelijk niet onder de basis- of aanvullende zorgverzekering. Wel kun je voor ondersteuning van kinderen met dyscalculie bij je gemeente terecht.

Vergoeding vanuit de gemeente

Bij je gemeente kun je hulp of een vergoeding aanvragen voor kinderen met een dyscalculieverklaring. Dit verloopt via de Jeugdwet, maar de voorwaarden verschillen per gemeente. Zo wordt het onderzoek naar dyscalculie niet altijd door de gemeente vergoed. Als je kind echter ook andere diagnoses heeft, zoals ADHD of autisme, is er vaak wel een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk.

Ben je benieuwd welke hulp jouw kind vergoed kan krijgen? Vraag dan naar de mogelijkheden bij het jeugdloket in je gemeente.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert zorgverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert zorgverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering

  • Vergelijk alle 59 zorgverzekeringen
  • Unieke kortingen tot 20%
  • 15 jaar onafhankelijk vergelijken
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Jong en oud
Zorgverzekering 31-12-2024

63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie

Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.

tandartsstoel met aparratuur
Pers 19-12-2024

Consumenten met tandartsverzekering betalen vaak zelf de rekening

De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.

schoenen en halters zorg
Pers 12-12-2024

Ruim 1 op 4 van de Nederlanders weet niet of zorgverlener onder contract staat bij verzekeraar

Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.

Inflatie
Zorgverzekering 10-12-2024

Betaalbare zorg in gevaar: zorgpremies 32% duurder in vijf jaar, inflatie slechts 25%

Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.

Spijt van zorgverzekering
Zorgverzekering 03-12-2024

15% van de Nederlanders heeft spijt van de gekozen zorgverzekering

Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.

Euro's
Zorgverzekering 19-11-2024

Verhogen eigen risico in 2025 levert tot € 264,- korting op jaarbasis op

Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.