Vergoeding dyslexietest 2025

Dyslexie is een leerstoornis die problemen veroorzaakt met geschreven taal. Heeft je kind moeite met lezen of schrijven of heb je hier misschien zelf last van? Op deze pagina lees je of je zorgverzekering de kosten van een dyslexietest dekt.

Dyslexietest in het kort

  • Dyslexie is een leerstoornis die invloed kan hebben op het lezen of schrijven.
  • De zorgverzekering vergoedt geen dyslexietesten of behandelingen.
  • Voor kinderen tot 18 jaar kan de gemeente onder de Jeugdwet de kosten vergoeden, maar dit verschilt per gemeente.

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een leerstoornis die problemen met taalverwerking kan veroorzaken. Mensen met dyslexie hebben bijvoorbeeld moeite met het herkennen van woorden, en ook spelling kan hierdoor lastig zijn. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee, zowel op school als in het dagelijks leven. Voor vrijwel alles moet tegenwoordig gelezen en geschreven worden, dus de impact van dyslectie kan flink zijn.

Dyslexie is aangeboren en kan niet overgaan. Wel is het mogelijk om goed met de stoornis om te leren gaan. Het is daarom belangrijk om dyslexie vroegtijdig op te merken, zodat kinderen al vanaf jonge leeftijd de juiste begeleiding kunnen krijgen.

Hoe werkt een dyslexietest?

Een dyslexietest wordt uitgevoerd om te achterhalen of er sprake is van dyslexie. De test wordt meestal afgenomen door een gespecialiseerde orthopedagoog of psycholoog. Tijdens de test wordt gekeken naar het lees- en spellingsniveau, vaak in vergelijking met leeftijdsgenoten. Ook wordt de achtergrond van het kind of de volwassene onderzocht om na te gaan of er andere oorzaken kunnen zijn voor de taalproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan onderwijs of gezondheidsklachten.

Op basis van de testresultaten kan een dyslexieverklaring worden afgegeven. Kinderen kunnen met deze verklaring extra ondersteuning krijgen op school, en ook vanuit de gemeente wordt meestal een vorm van ondersteuning geboden.

Voor wie is de dyslexietest?

De dyslexietest is voornamelijk bedoeld voor kinderen die ondanks voldoende onderwijs en oefening moeite blijven houden met lezen en spelling. De test wordt vaak uitgevoerd bij kinderen vanaf (halverwege) groep 4, wanneer duidelijk wordt dat de lees- en spellingsproblemen zich niet vanzelf oplossen.

In sommige gevallen kunnen volwassenen ook een dyslexietest laten afnemen. Voor volwassenen is vanuit de overheid helaas minder ondersteuning beschikbaar, maar een diagnose kan ook op latere leeftijd veel verduidelijking geven over eventuele problemen met taal.

Waar kan ik een dyslexietest afnemen?

Een dyslexietest kan worden afgenomen bij verschillende instanties, zoals gespecialiseerde dyslexiecentra, orthopedagogen en psychologen. Sommige scholen werken samen met één van deze instanties, waardoor de test direct op school kan plaatsvinden.

Wat moet je meenemen naar een dyslexietest? Dit verschilt per instantie, maar vaak zijn dit in ieder geval de volgende documenten:

  • Paspoort of id-kaart
  • Inschrijfformulier van de instantie
  • Formulier of leerdossier van de school

Er zijn ook verschillende online dyslexietests beschikbaar. Deze zijn vaak net zo betrouwbaar als de officiële dyslexieonderzoeken, maar een dyslexieverklaring krijg je er helaas niet mee. Hiervoor zul je toch een officiële test moeten laten uitvoeren.

Vergoeding zorgverzekering dyslexietest

Dyslexie valt niet onder de basiszorgverzekering of aanvullende zorgverzekering. Dit betekent dat de kosten voor een dyslexietest en eventuele behandelingen niet vergoed worden door de zorgverzekering 2025. Wel zijn er mogelijkheden voor vergoeding vanuit de gemeente, zoals hieronder beschreven.

Vergoeding vanuit de Jeugdwet

Voor kinderen tot 18 jaar is er door de Jeugdwet een mogelijkheid gecreëerd om een dyslexietest en behandeling vergoed te krijgen via de gemeente. De voorwaarden verschillen per regio, dus het is verstandig om contact op te nemen met het lokale jeugdloket of de school van je kind om te informeren naar de mogelijkheden.

Let op: De gemeente vergoedt meestal alleen de kosten van een dyslexietest als er vermoed wordt dat een kind ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) heeft. Als er sprake is van andere leer- of gedragsproblemen, zoals ADHD, kan het zijn dat de vergoeding anders wordt geregeld.

Heeft je kind dyscalculie? Ook dan kunnen er mogelijkheden zijn voor een vergoeding vanuit de gemeente. Neem ook in dit geval contact op met het lokale jeugdloket voor meer informatie.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert zorgverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert zorgverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering

  • Vergelijk alle 55 zorgverzekeringen
  • Bespaar tot € 450,- op je premie
  • 15 jaar onafhankelijk vergelijken
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.